Catalunya té 631 espècies exòtiques més que fa 10 anys: del coipú al gos viverrí

Els moviments de persones i sobretot de mercaderies són una gran font d'arribada de noves espècies, com el cargol poma, la vespa asiàtica o el mosquit tigre
Redacció
TEMA:
Medi ambient

Les espècies invasores han crescut a Catalunya un 60% en els últims 10 anys. Es tracta d'animals o plantes exòtiques que s'introdueixen, principalment a través del transport. Estem parlant, per exemple, del cargol poma, la vespa asiàtica, o el mosquit tigre.

Ho revela l'estudi "Les espècies exòtiques a Catalunya", fet pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), que ha analitzat durant 12 anys el comportament d'aquest tipus de flora i fauna, a través del projecte Exocat, una de les bases de dades d'espècies exòtiques més completes d'Europa.

Segons aquest treball, a Catalunya tenim 1.678 espècies exòtiques que sobretot es troben a la regió metropolitana, i a les planes irrigades del litoral i del prelitoral.

Però no totes aquestes espècies es consideren invasores. Només ho seran si aquests animals o plantes s'estableixen amb èxit i comencen a reproduir-se i a causar impactes importants.


631 espècies noves, algunes molt preocupants

De fet, en els últims 10 anys, han augmentat en 631 espècies, i algunes són molt preocupants perquè estan tenint una gran repercussió. No només han estat capaces d'expandir-se al país d'una manera relativament ràpida, sinó que això ha provocat, fins i tot, la desaparició d'espècies autòctones.

En aquest sentit, Joan Pino, director del CREAF, centre dedicat a l'ecologia terrestre, l'anàlisi territorial i el canvi global, explica que la vespa asiàtica "ha passat a ser una espècie molt estesa i ha causat un impacte molt important sobre la producció de mel".

"La vespa asiàtica fa pràcticament una dècada que està entre nosaltres"

La vespa asiàtica s'ha anat estenent per diverses zones de Catalunya (Flickr/Gilles San CC BY-SA 2.0)

No totes són les espècies invasores són noves. La meitat ja fa temps que hi són, com per exemple, el cargol poma, la cotorreta de pit gris o la de Kramer, o el cranc americà. I n'hi ha que són especialment temudes per la seva gran capacitat d'expansió i per l'impacte que poden tenir sobre la salut humana.

El cargol poma és una gran preocupació als conreus, especialment a l'Ebre (Jess Van Dyke, Snail Busters, LLC, Bugwood.org, CC)

"Això passa, per exemple, amb el mosquit tigre i altres de semblants que estan associats a la proliferació de malalties d'origen tropical diverses", assegura Joan Pino, que adverteix que "seran, juntament amb l'increment de temperatures, la causa que aquestes malalties acabin sent endèmiques també del sud d'Europa".

6 vies d'entrada de les espècies invasores

Aquestes espècies entren per diferents vies a Catalunya. Els moviments de persones i sobretot de mercaderies són una gran font d'arribada de noves espècies

1. Alliberaments planificats, com els peixos per a la pesca (silur) o ocells per a la caça (guatlla japonesa), solen comportar concentracions importants d'espècies exòtiques en zones determinades, com els embassaments.

2. Abandonament d'animals exòtics tinguts com a mascotes (tortuga d'orelles vermelles) o les plantes ornamentals exòtiques.

3. Fauna i flora introduïda accidentalment amb mercaderies, com les males herbes que arriben barrejades amb les llavors de sembra o l'escarabat de la patata que s'escampa entre els conreus.

4. Polissons que no estan associats a una mercaderia determinada, sinó que arriben de manera oportunista amb mitjans de transport com camions, trens, o vaixells. En són exemples alguns insectes, com el mosquit tigre, la rata de claveguera o invertebrats aquàtics que viatgen enganxats al buc dels vaixells o a les aigües de llast, com el musclo zebrat.

5. Espècies que arriben a través de corredors, és a dir, construccions humanes que fan possible la dispersió entre dos ambients que estaven aïllats. Un exemple d'això són les espècies que han arribat al Mediterrani a través del canal de Suez, com el peix trompeta.

6. Espècies que es dispersen sense ajuda des d'un lloc on havien estat introduïdes. A Catalunya representen un petit nombre, però en temps històrics ho va ser la fil·loxera, i avui dia s'hi comptarien la vespa asiàtica o la papallona del boix.

 

Creix el nombre de mamífers exòtics

Els mamífers exòtics també han augmentat de forma notable, com per exemple, el coipú, que en 10 anys ha colonitzat la demarcació de Girona, procedent de França, i que té un gran impacte sobre els conreus. I és que el procés d'invasió d'espècies s'ha accelerat en els últims anys, i no s'atura.

El coipú és un rosegador de dents taronges que amenaça l'estany de Banyoles (Pixabay/Marcelkaa)

Segons aquest estudi, les introduccions més recents de mamífers exòtics a Catalunya es deuen al comerç d'animals de companyia. És el cas de l'esquirol de Corea, l'os rentador o el porc vietnamita, que és una raça de porc domèstic criat al sud-est asiàtic que s'està estenent per Catalunya.

Hi ha, també, una llista d'espècies preocupants per a la UE i, per tant, a la llista d'alerta de Catalunya. Es tracta, per exemple, del gos viverrí o tanuki, un cànid de l'est d'Àsia, similar a l'os rentador.

El gos viverrí, similar a l'os rentador, està a la llista d'alerta de Catalunya (663highland, CC BY-SA 3.0)

L'estudi  del CREA adverteix que "caldria fer un seguiment d'aquestes espècies pel perill d'establiment al territori que suposen".

"Hem d'assumir que aquestes espècies han vingut per quedar-se --constata el director del CREA--, però alhora hem d'establir els mecanismes per evitar o reduir l'arribada de noves espècies i alhora per reduir l'impacte d'aquelles que ja estan establertes en el territori allà on puguem." 

L'escalfament global i la contaminació obren finestres d'oportunitat per a les espècies exòtiques de clima més càlid, i propicien que es puguin establir a casa nostra. Per això, a Catalunya, el Servei de Flora i Fauna de la Generalitat ha posat en marxa una xarxa d'alerta de les espècies exòtiques invasores, que col·labora amb diferents països europeus, que permet identificar espècies procedents de "llistes negres".

Les cotorres de pit gris són una de les espècies invasores que més han crescut recentment (Ajuntament de Barcelona)
ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut