Catalunya vol ser referent en recerca en IA a Europa: neix ELLIS Barcelona

La preocupació pels límits ètics en la intel·ligència artificial fa que Catalunya hagi posat en marxa la unitat ELLIS Barcelona, una eina clau per a l'impuls de la recerca d'excel·lència en IA dins el marc europeu

Yolanda Marzabal Rey

Catalunya ja ha posat en marxa la unitat d'IA ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems) a Barcelona, una eina clau per a l'impuls de la recerca d'excel·lència en intel·ligència artificial dins el marc europeu. 

El principal objectiu d'aquesta unitat és connectar els millors investigadors en el camp de la intel·ligència artificial a Europa, on ja s'ha fet un important salt qualitatiu respecte als Estats Units.

És el que considera un dels ponents que divendres passat va assistir i va fer una ponència a l'acte d'inauguració d'aquesta unitat a l'Institut d'Estudis Catalans.

Oriol Vinyals, nascut a Sabadell, és un dels principals investigadors a escala mundial en el desenvolupament de la intel·ligència artificial. És l'actual vicepresident de Google DeepMind i treballa en el projecte Gemini d'aquesta companyia.

"És molt important que tot l'ecosistema local de Barcelona i Catalunya estigui ben connectat, tant pel que fa a empreses com a universitats. Aquest centre ajuda que tot aquest ecosistema local es connecti amb Europa i amb el món", destaca Vinyals, que recorda com va insistir fa anys al professor i exconseller Andreu Mas-Colell en la importància de tirar endavant aquest centre a Barcelona. 
 

La IA avança a molta velocitat

Per Vinyals, les actuals eines d'intel·ligència generativa de textos, imatges i vídeos s'estan perfeccionant amb molta rapidesa i obren la porta a una gran revolució en el món de la comunicació i l'art. 

"Tindrem a l'abast de forma gratuïta una eina creativa. Es generaran molts més continguts. Pot ser molt interessant veure què pot passar quan tothom en el món pugui crear", planteja.

Les eines d'intel·ligència generativa de textos, imatges i vídeos obren la porta a una gran revolució en el món de la comunicació i l'art (3Cat)

Però per aquest investigador, el principal repte continuarà sent la verificació de les fonts i la identificació dels continguts.

"Es tracta de disposar d'alguna eina perquè l'usuari sàpiga en tot moment que el text, el vídeo o la imatge que està veient està generat per IA, saber a què s'enfronta. I això es pot fer de manera senzilla de forma que en el cercador aparegui una icona. Igual que ara sabem que tot el que llegim a internet no és cert", proposa Vinyals. 

Al marge d'aquestes potencials eines de supervisió, la investigació en intel·ligència artificial avança a moltíssima velocitat.

"Com més potents es facin les intel·ligències artificials generatives d'avui en dia, més a prop estarem d'un dels reptes fonamentals, que és crear intel·ligència artificial general", vaticina Vinyals que explica que aquest tipus d'intel·ligència és la que permetria a les màquines tenir capacitat d'autoaprenentatge, com la dels humans, i fer tasques per a les quals no han estat entrenades.

ELLIS Barcelona està integrada per 23 investigadors i investigadores de cinc universitats i quatre centres de recerca del sistema català de coneixement: la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el Centre de Visió per Computador (CVC), l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI/CSIC-UPC) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS).

Des d'ELLIS Barcelona es promou la recerca interdisciplinària i transversal en IA (3Cat)

Des de la unitat catalana es promou la recerca interdisciplinària i transversal en IA, abastant la recerca fonamental i aplicada de l'aprenentatge automàtic i altres àmbits relacionats, com ara la visió per computador, la robòtica i el processament del llenguatge natural. Les àrees d'expertesa de la unitat inclouen la interacció entre robots i humans, la comprensió del comportament humà, la IA segura i fiable, la bioinformàtica, la imatge mèdica i la innovació oberta.

També s'hi prioritza el manteniment de vincles significatius amb la indústria local i internacional per tal de col·laborar en la creació de sistemes d'IA que promoguin el benestar en societats justes, igualitàries i sostenibles. Entre les futures línies de treball també es contempla l'organització de cicles de seminaris amb experts internacionals i actes per donar visibilitat a la recerca en IA a Catalunya i el programa ELLIS per a estudiants de doctorat i postdoctorat. 

ARXIVAT A:
Intel·ligència artificialInvestigadors catalans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut