Cau la borsa espanyola l'endemà de la vaga i el discurs del rei
Qui ha patit més la caiguda són els dos bancs amb seu a Catalunya: Caixabank i el Banc Sabadell
La borsa espanyola comença a pagar el peatge per la crisi. Aquest dimecres ha tingut el pitjor resultat des del referèndum del Brexit el juny passat, tot i que, ni de bon tros, ha caigut tant com aquell dia. L'Ibex-35 ha perdut un 2,85%, mentre que, l'endemà del referèndum del Brexit, va perdre més d'un 12%. Els dubtes han castigat, sobretot, les entitats financeres.
La borsa és especialment sensible als esdeveniments polítics. I, després d'una vaga general a Catalunya i el discurs del rei Felip VI, ha reaccionat amb caigudes. Qui ha patit més són els dos bancs amb seu a Catalunya, Caixabank, que ha perdut un 4,96%, i Sabadell, un 5,69%. Però la resta de la banca espanyola tampoc no s'ha escapat d'aquesta tendència i els principals bancs han acabat tancant amb pèrdues superiors al 3%. De tota manera, les accions de totes aquestes entitats continuen estan més altes que ara fa un any.
Els analistes de borsa s'ho miren amb cautela, asseguren que els inversors internacionals estan ben informats i que el que més els inquieta és no saber quant pot durar aquesta situació. Mentre la prima de risc torna a pujar i el bo espanyol perd valor. I amb els analistes i inversors a l'espera, aquest dimecres, tant el ministre d'Economia com els dos bancs amb seu a Catalunya han volgut tranquil·litzar el seu gran actiu, els clients. Ho apuntava Luis de Guindos:
"Els bancs catalans són bancs catalans, espanyols i també europeus. Són entitats sòlides i els clients no tenen res a témer".
Caixabank ho ha fet a través d'una nota interna dirigida al seu personal. Són claus i arguments per poder explicar als clients que últimament pregunten més a les oficines. I el missatge del Banc Sabadell el va fer públic aquest dimarts el seu president, Josep Oliu, en un acte.
"Les decisions operatives sempre s'han pres, i es prendran, seguint criteris econòmics, comercials o regulatoris, per potenciar el creixement del banc en el nostre principal mercat, l'espanyol".
Prima de risc
El moment polític afecta també la prima de risc, la diferència entre la cotització del deute espanyol i el de referència, l'alemany. A l'hora que ha tancat la borsa espanyola, la prima de risc de l'Estat s'ha enfilat fins als 132,7 punts bàsics, el que representa una pujada del 5,57% durant la jornada. Molt lluny, això sí, dels màxims de la crisi financera. El cost del crèdit per a l'Estat s'encareix, i ara ha de pagar un interès de l'1,78% a deu anys.
- ARXIVAT A:
- Referèndum 1-O