El preu als supermercats no baixa al mateix ritme que a les cooperatives
El preu als supermercats no baixa al mateix ritme que a les cooperatives (3Cat)

Cau un 50% el preu de l'oli a l'engròs: per què no baixa tant a la botiga i com impacta en el sector

El descens de la cotització de l'oli a l'engròs no es trasllada en la mateixa proporció als comerços

Enllaç a altres textos de l'autor

Àlex Oró

Periodista de TV3 a la delegació de Lleida

Actualitzat

A la Cooperativa de Maials, que produeix al voltant d'una tercera part de l'oli de la DO les Garrigues, estan preocupats. 

El preu de venda de l'oli verge extra que aquesta entitat ven a l'engròs a empreses del sector i que també exporta a Itàlia no para de baixar. La seva cotització ha passat dels 9.000 euros per tona de fa un any (9 euros per quilo) als 4.500.

La raó d'aquest descens és que la campanya 2023-2024 el mercat de l'oli estava molt tensionat. A conseqüència de la sequera, hi va haver una gran caiguda de la producció en les principals zones oleícoles de l'Estat, sobretot a Andalusia. Això va fer que el preu s'enfilés fins a nivells mai vistos, tant en les operacions a l'engròs com en el preu de les ampolles i garrafes que es troben als comerços, que van superar els deu euros per litre.

Enguany la situació és diferent. La producció espanyola s'ha situat al voltant d'1.400.000 tones, un 40 % més que l'any passat. A escala mundial, el creixement ha estat del 35 %, uns 3.300.000 de tones. En canvi, a Catalunya, les cooperatives han vist com un any més el temps ha fet minvar la producció, que ha estat de 16.500 tones, un 50 % menys que l'any anterior. 

La sequera i altres factors han provocat que el rendiment de les olives hagi estat el més baix que es recorda, situant-se per sota del 15% en molts casos, quan en un any normal se situava sobre el 20%. És a dir, que per cada 100 quilos d'olives només s'han produït 15 quilos d'oli quan en altres campanyes se'n produïen 20.
 

Menys producció i preus més baixos

Això suposa un doble problema per a les cooperatives: tenen menys producció en un moment que els preus de l'oli a l'engròs van a la baixa.

En aquest context, Francesc Teixidó, president de la Cooperativa de Maials, explica que "l'augment de la producció d'oli a Andalusia i al centre d'Espanya ha arrossegat els nostres preus a la baixa". "Com que representem una part molt petita de la producció estatal, no hi podem fer res", afirma.

A més de les cooperatives, el descens del preu de l'oli verge extra a l'engròs afecta també la resta d'empreses del sector, que noten que el mercat s'està alentint. Ho explica Eduard Pons, director del Grup Pons:

"L'augment de la producció ha provocat que hi hagi més oferta que demanda. Venim d'un mercat amb preus saturats que fa que el producte no es mogui d'una manera ràpida. D'un altre costat, tenim el pànic que provoca en el sector la volatilitat de les decisions de Donald Trump, que bloqueja la presa de decisions en qualsevol àmbit econòmic".

La sequera fa que les cooperatives catalanes produeixin menys oli precisament quan el preu va a la baixa
La sequera fa que les cooperatives catalanes produeixin menys oli precisament quan el preu va a la baixa (3Cat)

¿També baixa el preu de l'oli al supermercat?

El preu de l'oli als supermercats, grans superfícies i comerços detallistes també ha baixat, però no en la mateixa proporció que el de l'oli a l'engròs. 

Fa un any, el preu de la garrafa de cinc litres d'oli verge extra superava els 50 euros. Enguany està entre 40 i 45 en la majoria dels casos. Segons les dades de l'IPC fetes públiques la setmana passada, el preu mitjà del litre és un 20% inferior al de fa 12 mesos.

Teixidó ho atribueix al cost que suposa per a les cooperatives el procés d'embotellament, els envasos i la distribució de l'oli. "No fabriquem ampolles ni capses; per a nosaltres és una despesa molt gran".

Eduard Pons sosté que "el sector primari ja ha fet la rectificació de preus que tocava. La cadena de distribució és llarga i té altres ritmes", que fan que el descens de preus tardin més a arribar als consumidors.

En aquest sentit, Roger Gaspa, secretari general del Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya (Cedac), xifra el descens en els comerços del preu de l'oli verge extra en un 40% des del gener de l'any passat i assegura que és possible que aquest descens no s'hagi reflectit en tots els lineals, perquè els moviments del mercat tarden uns mesos a arribar als punts de venda:

"Encara hi ha estocs comprats fa uns mesos que no s'han venut. Per tant, fins que aquests estocs no es venguin, no es reflectiran del tot les oscil·lacions en el preu d'origen". 

A més, Gaspa afegeix un altre factor: l'increment de costos estructurals laborals i fiscals de les empreses que també influirien en l'alentiment de la baixada de preus per al consumidor.

¿Què passarà els pròxims mesos?

Les precipitacions de les últimes setmanes i els auguris d'una primavera fan preveure una bona collita la pròxima campanya. 

Això, segons Pons, "suposarà més estocs d'oli, més oferta i preus que seguiran a la baixa" d'aquí a un any. 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaAlimentació
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut