Un estudi trenca mites sobre les apnees del son en dones i en revela la complexitat

Fet a Bellvitge amb els casos de gairebé 2.000 dones, l'estudi descobreix que les apnees del son "atípiques" atribuïdes a les dones són menys freqüents del que afirmaven els estudis fets fins ara
Actualitzat
TEMA:
Investigadors catalans

Les dones tenen apnees del son més similars als homes del que es pensava: ho afirma un estudi fet a l'Hospital de Bellvitge. L'estudi l'han fet amb els casos de 1.886 dones tractades a l'hospital entre el 2011 i el 2019, i han trobat quatre perfils diferents, i també que els més atípics són menys freqüents del previst.

El motiu és que en els estudis fets fins ara sobre l'apnea del son hi havia pocs casos de dones, cosa que havia generat un biaix que els atribuïa símptomes en general diferents dels dels homes.

Ho afirma la pneumòloga Eva Fontanilles, coautora de l'estudi, que afegeix que en les dones el més freqüent són els símptomes "clàssics" que també tenen els homes:

"En les dones hi ha moltes presentacions d'apnea del son i no focalitzem les dones amb la presentació atípica que a vegades s'ha comentat, sinó que hi ha moltes presentacions, i la més habitual són les dones que tenen els símptomes clàssics d'apnea."


Gairebé tantes dones amb apnea com homes

Una altra autora de l'estudi, Carme Monasterio, diu que també es pensava que el gruix de casos d'apnea eren masculins, però resulta que gairebé n'hi ha tants de dones com d'homes: 

"Fins ara es pensava que era una malaltia que clàssicament afectava els homes perquè eren els que més consultaven, i s'assumia que les dones presentaven més infradiagnòstic perquè tenien menys símptomes que els homes, però això ha resultat que no és cert."

Una pacient amb apnea del son, en tractament a l'Hospital de Bellvitge (Hospital de Bellvitge)

Risc molt elevat de danys cerebrals i cardiovasculars

La síndrome d'apnea obstructiva del son (SAOS) és un trastorn en què la respiració s'interromp de manera repetida mentre la persona dorm i que pot tenir i té greus conseqüències per a la salut.

El motiu és que, mentre no es respira, no arriba sang al cervell i hi ha risc de dany cerebral i també cardiovascular, un risc molt alt en molts dels casos.

En els casos més greus, el tractament d'aquesta patologia es fa amb respiradors que s'han de dur tota la nit i que eviten que la respiració s'aturi, cosa que redueix el risc al mínim.


Quatre tipus d'apnea en dones

L'estudi fet a Bellvitge ha identificat quatre tipus d'apnees femenines: el més freqüent, gairebé la meitat, és de dones de mitjana edat amb símptomes clàssics i risc cardiovascular, per sobrepès i altres causes.

Gairebé una de cada quatre són dones de mitjana edat amb pocs símptomes i poc risc cardiovascular, mentre que els casos de dones amb malalties cardiovasculars i trastorns de l'estat d'ànim són menys freqüents.

De tota manera, és un estudi fet amb una població molt concreta, la que rep atenció mèdica a l'Hospital de Bellvitge, per la qual cosa els resultats no es poden extrapolar a la població en general.

Les investigadores afirmen que els resultats d'aquest estudi representen un pas important cap a un diagnòstic més personalitzat que tingui en compte la diversitat en la presentació dels símptomes.

També destaquen que és essencial dur a terme anàlisis específiques dels efectes de les apnees en dones, com ja s'està fent en altres àmbits de la medicina per evitar la infrarepresentació dels estats mèdics femenins.


La Marató 2024, dedicada a les malalties respiratòries

L'apnea del son és una de les malalties respiratòries a les quals es dedica aquest any la Marató de 3Cat: n'hi ha un total de 350 de definides, i l'apnea del son és una de les 71 més freqüents.

Una pacient amb apnea del son, en tractament a l'Hospital de Bellvitge (Hospital de Bellvitge)
ARXIVAT A:
Investigadors catalans
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut