Cauen en picat les bronquiolitis en nadons de menys de 6 mesos des que se'ls immunitza
- TEMA:
- Salut
L'any passat van ingressar a les UCI dels hospitals de Catalunya 191 nadons de menys de sis mesos per bronquiolitis entre l'octubre i mitjans de desembre (les primeres 10 setmanes de la temporada epidemiològica). Aquest any n'han estat 24. A urgències, van arribar 1.118 casos de nadons amb aquesta afectació, enguany, però, només n'han estat 258. I les hospitalitzacions han baixat de les 502 a les 78.
Una caiguda que s'ha pogut produir gràcies a la campanya d'immunització contra el VRS, el virus respiratori sincicial que provoca la majoria d'aquestes bronquiolitis i el 25% de les pneumònies a aquesta edat. Una campanya que va començar el 2 d'octubre i està sent un èxit, segons ha explicat aquest dissabte el conseller de Salut, Manel Balcells:
"Ha valgut molt la pena. Hem estalviat el patiment als nadons i les seves famílies i les seqüeles d'una afectació que és molt angoixant per als pares i els nens i que l'any passat va provocar un col·lapse a les UCI pediàtriques."
Més del 83% dels nadons ja han estat immunitzats
Balcells també ha destacat la bona rebuda que ha tingut aquesta campanya entre les famílies, ja que el 83,4% dels nadons de menys de sis mesos han estat immunitzats en dos mesos i mig. Uns infants que són els que pateixen la malaltia de manera més greu i els que tenen més risc de complicacions i de seqüeles futures, com problemes respiratoris o tenir asma d'adults.
La xifra encara podria ser més alta, segons la doctora Carmen Cabezas, secretària de l'Agència de Salut Pública, pel doble sistema de vacunació --tot i que, en realitat, no se'ls posa una vacuna, sinó uns anticossos--:
- Als infants nascuts entre l'abril i el setembre del 2023 se'ls ha vacunat al CAP, i ja hi ha registre de tots els que han rebut els anticossos.
- Als nascuts a partir de l'octubre, quan va començar la campanya, ja se'ls ha vacunat a l'hospital, si els pares hi estaven d'acord, abans de rebre l'alta. En aquests casos, com que n'hi ha de nascuts en hospitals públics i en privats, n'hi ha que encara no estan registrats i, per tant, la xifra d'immunització podria ser encara més alta. La campanya durarà fins al març del 2024.
El cost d'aquesta immunització és de 14,1 milions d'euros.
El fàrmac va ser aprovat fa un any
Aquesta és la primera temporada que es compta amb aquest fàrmac, anomenat Nirsevimab, que protegeix els més petits, i la comparació amb altres temporades de fred, en què se saturaven sistemàticament CAPs, urgències i hospitals pediàtrics, és molt clara, segons ha explicat la doctora Carmen Cabezas. La majoria d'infants atesos a urgències per malalties respiratòries vinculades al VRS tenen més de sis mesos.
El fàrmac està pensat per combatre els problemes respiratoris que provoca el virus en nadons en la primera temporada d'exposició al VRS (per això es posa abans dels sis mesos). També s'immunitzen els infants d'alt risc davant la seva segona temporada.
Entre menors de sis mesos, les visites a urgències han caigut un 77% i hi ha hagut un 85% menys d'hospitalitzacions. El que més ha baixat han estat els ingressos a l'UCI, la unitat de cures intensives, que han caigut més del 87%.
I això que el virus està circulant tant com l'any passat, però amb menys afectació als nadons, gràcies al fet que ja tenen anticossos, ha explicat la doctora Cabezas.
"El virus està circulant a nivell global tant com esperàvem, el que és menor és el nombre de bronquiolitis en nadons. Les bronquiolitis en els menors de sis mesos han disminuït molt, i en canvi, en altres edats, no."
El VRS és un virus "altament contagiós" que és la principal causa d'hospitalització dels menors de cinc anys. De fet, el 19% dels infants patirà alguna malaltia respiratòria abans de l'any de vida i un 1% haurà de ser hospitalitzat. La majoria s'haurà infectat algun cop abans dels dos anys, segons ha explicat Carmen Cabezas.
En nadons, el procés comença com un refredat, que després pot provocar febre, dificultat respiratòria, fatiga i que els costi menjar, a més de problemes respiratoris futurs. Una situació "molt angoixant" que ha justificat que s'hagi apostat per incloure en la sanitat pública, de forma voluntària, aquest nou fàrmac, que es va aprovar fa tot just un any, el 31 d'octubre del 2022, però que no s'ha començat a comercialitzar fins al juliol d'aquest any.
L'aprovació d'aquest fàrmac per l'Agència Europea dels Medicaments va suposar "un avanç preventiu profilàctic significatiu", ha explicat Cabezas, perquè ha demostrat "un perfil de seguretat bo, sense efectes adversos greus i amb una eficàcia d'entre el 75% i el 80% per prevenir infeccions en les vies respiratòries inferiors provocades pel VRS".
El patró de circulació d'aquest virus en els països del nostre hemisferi és de l'octubre al març. Fins ara, cada any, amb l'arribada del fred, les UCI pediàtriques havien d'ampliar llits, una situació que, segons Joan Balcells, cap de l'UCI pediàtrica de Vall d'Hebron, no es repetirà enguany:
"Uns quantes famílies i els seus nadons passaven el Nadal i el Cap d'Any amb nosaltres. Aquest any la previsió és que això li passi a ningú o a gairebé ningú."