Imatge del VIH
Les nanopartícules reactiven les NK contra el VIH (Wikipedia/C. Goldsmith)

"Cèl·lules assassines" amb nanopartícules d'or, nova estratègia contra el VIH

Investigadors catalans demostren com es poden reactivar aquest tipus de cèl·lules del sistema immunitari per eliminar els reservoris del virus de la immunodeficiència humana

La combinació de les cèl·lules anomenades natural killers amb nanopartícules d'or permeten eliminar els reservoris de VIH (virus de la immunodeficiència humana) a les cèl·lules.

Així ho ha demostrat un estudi liderat pels grups de recerca en Malalties Infeccioses i del CIBBIM-Nanomedicina. Nanopartícules Farmacocinètiques del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Els principals autor són María José Buzón, responsable de la línia de Recerca Translacional del VIH, i Víctor Puntes, que també és cap del grup de Nanopartícules Inorgàniques de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

El treball s'ha publicat a la revista Nano Today i també hi han participat investigadors de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, la Universitat Autònoma de Barcelona, l'IrsiCaixa i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol.


Mantenir actives les cèl·lules

Les cèl·lules natural killers (NK) són un tipus de limfòcits del sistema immunitari que reconeixen i maten cèl·lules infectades per virus o bacteris, abans que la infecció es pugui estendre més. També actuen contra cèl·lules tumorals.

Com que la infecció per VIH és crònica, les NK es troben especialment actives a l'inici, però amb el pas del temps deixen de respondre bé, s'esgoten.

Els investigadors han buscat noves teràpies que potenciïn la seva activitat perquè tornin a actuar com a l'inici de la infecció. En aquest cas, han utilitzat anticossos per dirigir les NK cap a les cèl·lules infectades perquè les eliminin.

Concretament, han desenvolupat nanopartícules que contenen dos tipus d'anticossos. Un dels tipus reconeix la proteïna CD16, que es troba a la superfície de les cèl·lules NK. L'altre tipus reconeix la proteïna gp120 que expressen les cèl·lules infectades pel virus VIH.

D'aquesta manera, les nanopartícules es poden unir a la vegada a les cèl·lules NK i a les cèl·lules infectades i ajuden a que les NK s'activin de forma més eficaç i eliminin la infecció.
 

Investigadors de Vall d'Hebron que han participat a l'estudi


Aplicable a altres camps

Els resultats de l'estudi mostren que les cèl·lules NK són capaces de posar en marxa una resposta citotòxica cap a les cèl·lules infectades i eliminar els reservoris cel·lulars de VIH en cultius de cèl·lules sanguínies i de teixit limfoide humà, com explica Antonio Astorga, estudiant predoctoral del grup de Malalties Infeccioses del VHIR i primer autor del estudi:

"Hem pogut demostrar que potenciar la resposta immunitària, i en especial la de les NK, permet eliminar les cèl·lules infectades amb VIH".

Per tal de facilitar l'ús de la tècnica en la pràctica clínica, el grup de Malalties Infeccioses del VHIR busca anticossos bioespecífics que reconeguin a la vegada tant les cèl·lules infectades i les NK.

Des dels anys 80, els investigadors han treballat per aconseguir nanopartícules on unir diferents tipus d'anticossos que reconeguin proteïnes concretes. Però fins ara no s'havia demostrat, com ha fet l'equip català, que era possible crear nanopartícules d'or polaritzades amb dominis d'anticossos diferenciats.

Si bé ara s'han aplicat a eliminar el VIH, les nanopartícules polaritzades es podria fer servir en altres àmbits, com el càncer. Es tractaria d'una estratègia d'immunoteràpia que dirigiria les cèl·lules del sistema immunitari cap a les cèl·lules tumorals.

ARXIVAT A:
Recerca científicaSida
Anar al contingut