Centenars de persones desafien el fred amb un primer bany: "És la millor manera de començar l'any"
Diversos municipis del litoral estrenen el 2025 amb la tradicional capbussada
Més de 700 persones a Torredembarra, 500 a Sant Feliu de Guíxols, 300 a Mataró, una setantena a Canet de Mar... centenars de banyistes s'han llançat al mar aquest 1 de gener per estrenar amb força el 2025.
La temperatura de l'aigua --uns 15 graus-- no ha espantat els participants, que en diversos municipis han compensat el fred amb xocolata calenta, coca i melindros. Afortunadament, ha fet sol a gran part del litoral.
Com a la platja del Varador de Mataró, on s'han vist banyistes guarnits amb tota mena d'elements nadalencs, des de barrets a ulleres.
Rosa Roca ha repetit com la banyista més longeva, amb 90 anys, i Lucas López s'ha estrenat com el més jove, amb menys de dos anys.
A Canet de Mar, també al Maresme, uns setanta participants han continuat la tradició que va començar fa 15 anys de manera improvisada: entrar tots junts al mar, agafats de la mà, formant una cadena humana.
"Ens encanta el mar i creiem que és la millor manera de començar l'any", ha explicat a TV3 l'Anna Xapelli amb la seva filla en braços. Per l'Helena Lorza, és la manera de "començar l'any purificat".
L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà, ha vist més assistència que en edicions anteriors: al voltant de mig miler de persones. En acabar, s'ha servit brou i xocolata calenta.
Alguns municipis, com Torredembarra, també han ofert "escalfament previ" per fer més fàcil la capbussada:
Barcelona ha encetat l'any amb un bany solidari: els fons recaptats amb les inscripcions --de quatre euros-- aniran a entitats que vetllen per les persones sense llar.
Una tradició mundial
Inaugurar l'any nou amb un bany és un costum que es replica a diversos països.
A Croàcia, Irlanda o Coney Island, a la ciutat de Nova York, milers de persones també s'han submergit disfressades i brindant per l'any nou que comença: