El "setge" dels pagesos a París: centenars de tractors bloquegen els accessos a la ciutat
- TEMA:
- França
Primera nit al ras dels pagesos a França, defensant les seves barricades, a l'espera que el govern francès anunciï aquest dimarts mesures que satisfacin les seves reivindicacions.
Els pagesos han tornat a bloquejar els accessos a París i es preveu que se segueixin mobilitzant els pròxims dies, fins que es compleixin les seves peticions.
Centenars de tractors obstaculitzen el pas per diferents autopistes i carreteres nacionals que porten a la capital, tot i que també ho han fet en altres grans ciutats com Marsella o Lió.
Els talls són lluny del centre de París, però els problemes potencials que poden generar han alertat el govern.
Les mobilitzacions amenacen el macromercat de Rungis, el mercat de productes frescos més gran del món que abasteix d'aliments la capital francesa, i les instal·lacions ja estan blindades per la policia.
Els líders dels principals sindicats agrícoles s'han reunit aquest dilluns a la nit amb el primer ministre francès, Gabriel Attal, al Palau de Matignon, on han acordat noves mesures per desbloquejar la situació.
Tal com ha informat la portaveu del govern francès, Prisca Theyenot, l'anunci d'aquestes mesures es farà a partir d'aquest dimarts i en els pròxims dies.
Vuit punts de bloqueig
En total, la FNSEA i els Joves Agricultors de la Gran Conca de París, els principals sindicats, han previst vuit punts de bloqueig per fer "un setge sobre la capital" que preveuen aplicar "per un temps indefinit".
Un dels punts d'atenció és Chennevières-lès-Louvres, un lloc per on els pagesos podrien arribar a l'aeroport internacional Charles de Gaulle.
La policia francesa hi ha desplaçat diversos efectius i ha rodejat les instal·lacions de l'aeroport per protegir-lo i impedir que les protestes interfereixin en la seva activitat.
El govern preveu que, en total, es mobilitzin 15.000 agents, i diumenge al vespre ja va posar en marxa un gran dispositiu amb vehicles blindats de la gendarmeria, que va dirigir-se a Rungis.
El ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, ha informat que la prioritat de les autoritats ha de ser "garantir que els tractors no vagin a París i a les grans ciutats per no crear dificultats extremadament greus" i que Rungis i els aeroports "puguin funcionar amb normalitat."
Les mesures del govern, insuficients per als sindicats
Des d'una granja a l'Alta Garona, el primer ministre francès Gabriel Attal va anunciar divendres passat un paquet de deu mesures.
Entre les més destacades, l'eliminació dels impostos al dièsel per a ús agrícola, l'accés a l'aigua, la simplificació dels tràmits administratius i l'augment dels controls perquè els distribuïdors no paguin preus per sota dels costos.
El president francès Emmanuel Macron, per la seva banda, també va assegurar que, en la cimera de la Unió Europea de l'1 de febrer, demanarà simplificar la Política Agrària Comuna (PAC) i que s'elimini l'obligació de deixar en guaret un 4% de la terra.
Tot i això, els principals sindicats van considerar les mesures "insuficients", i van demanar al govern que s'assegués a negociar per avançar en les reivindicacions dels agricultors.
Protestes arreu d'Europa
Però no és només a França. Des de fa setmanes les protestes dels pagesos s'escampen arreu d'Europa, i només en l'últim mes se n'han pogut veure a Alemanya, Polònia, Romania, Holanda, Bèlgica i el Regne Unit.
Els motius tenen a veure amb l'increment de la burocratització, la pujada del cost del gasoil, el retard en el pagament de les subvencions de la Unió Europea i la competència de les importacions d'altres països, com Ucraïna.
Tot plegat amb les eleccions europees a la vista, al juny, i amb l'extrema dreta que en vol treure rèdit polític.
- ARXIVAT A:
- França Agricultura