Un moment de la concentració a la Plaça Sant Jaume
Un moment de la concentració a la Plaça Sant Jaume

Centenars de treballadors de la Generalitat es concentren a la plaça Sant Jaume

Durant l'acte s'ha llegit una carta que el president Puigdemont ha enviat des de Brussel·les

RedaccióActualitzat

Uns centenars de treballadors de la Generalitat s'han concentrat aquest dimarts a la tarda a la plaça Sant Jaume. Els assistents protestaven així contra "l'atac que suposa l'aplicació de l'article 155" i en defensa de "l'autoritat i la legitimitat del Govern" ara destituït per l'Estat. Havien estat convocats per la Intersindical-CSC i el col·lectiu Servidors.Cat.

Durant l'acte s'ha llegit una carta que ha enviat Carles Puigdemont des de Brussel·les. En el text, el president lloa el "coratge" dels funcionaris i agraeix el seu "suport" en un moment on "els adversaris d'aquesta idea de país i d'administració catalana que s'ha construït entre tots ... volen aconseguir a través del Consell de Ministres i l'aparell repressor el que no han aconseguit a les urnes i no aconseguiran mentre neguin el respecte per la voluntat de la gent".

En les diverses intervencions, Lluís Dalmau, de Servidors.Cat, ha avançat que estan fent "un inventari de danys generats a la Generalitat intervinguda" i ha convidat tots els funcionaris a "ajudar i col·laborar-hi". I Roser Palol, de la Intersindical-CSC, ha lamentat que actualment es viuen "temps foscos en què els càrrecs de les entitats i el govern estan presos o a l'exili; temps foscos on es pot anar a parar a la presó per opinar a les xarxes o ser mestres i haver fet un debat sobre l'1-O; temps de presos polítics com els càrrecs públics, i de persecució ideològica".

Josep Antolí, de l'ANC, ha posat en dubte que els treballadors públics de la Generalitat hagin d'acatar amb normalitat les ordres del govern espanyol i s'ha preguntat que, si es considera il·legal l'aplicació del 155, "col·laborarem amb ells? Hem de cooperar? Fem-los saber que no són benvinguts, que ho notin. Que les feines no les farem a gust. Que l'administració de Catalunya no funciona amb normalitat com volen fer veure". Finalment, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha avisat l'Estat que "pretendre aplicar el 155 de forma continuada és no entendre les institucions del país".

Durant l'acte també s'ha presentat l'Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC), el grup de funcionaris organitzats contra el 155.

L'acte ha acabat amb la lectura d'un manifest. En el text remarquen que són "servidors públics que treballen per a tota la ciutadania, sigui quin sigui el seu origen, pensament, ideologia o condició social". I també hi afirmen que, tot i l'aplicació del 155, reconeixen "l'autoritat i legitimitat del president, del seu govern i de les institucions que els representen, que emanen del Parlament escollit democràticament el 27-S del 2015". I exigeixen "la immediata posada en llibertat i la retirada dels procediments judicials dels presos polítics".

Per als treballadors que s'han concentrat, la intervenció de la Generalitat "suposa un atac directe als treballadors de l'administració catalana i és una clara vulneració dels drets laborals" dels funcionaris, atès que "modifica la cadena de comandament, els deixa en situació d'incertesa legal i bloqueja l'activitat de la Generalitat". Però, a més, afirmen que les conseqüències del 155 "afecten ja al conjunt de la ciutadania".

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
Anar al contingut