Els bombardejos s'han intensificat i han arrasat molts sectors de la ciutat (Reuters/Vitalii Hnidyi)

Centenars d'ucraïnesos malviuen al metro de Khàrkiv, on es refugien de les bombes

Famílies senceres s'amaguen sota terra, també a les plataformes i dins dels vagons, mentre s'intensifiquen els bombardejos russos a la segona ciutat més poblada
Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Rússia s'acarnissa amb Khàrkiv, la segona ciutat més poblada d'Ucraïna després de Kíiv, amb moltes zones devastades. La població que no ha pogut o no ha volgut marxar-ne ara es refugia al metro. Allà hi malviuen, hi estenen matalassos i hi guarden les pertinences que s'han pogut endur.

En aquesta ciutat de l'est del país, ara arrasada, hi vivien un milió i mig de persones. Han patit alguns dels bombardejos més constants des que va començar la invasió russa. El resultat és un panorama desolador. Passejant pels carrers no hi queda gaire gent. La vida s'ha hagut de traslladar sota terra.

Les imatges de l'agència Reuters ensenyen famílies senceres que s'han instal·lat des de fa dies a l'estació Heroiv Pratsi, on fan el que poden per acomodar-s'hi.

 

Centenars de persones que no tenen més remei que amagar-se per protegir-se dels bombardejos russos.

S'hi veu gent gran i dependent, nadons, infants i persones de totes les edats. Estan assegudes o ajagudes en matalassos i mantes, que queden a tocar de les màquines expenedores de bitllets.

Hi ha gent gran, infants, nadons i famílies senceres (Reuters/Vitalii Hnidyi)

Els àpats s'improvisen en qualsevol racó. També es fa vida a les andanes o, fins i tot, dins dels vagons. Alguns fan la bugada i l'estenen com poden. D'altres, estan pendents dels telèfons mòbils i de les notícies angoixants que els arriben des de l'exterior.

Els àpats s'improvisen en qualsevol racó de les instal·lacions del metro (Reuters/Vitalii Hnidyi)


"Només espero tornar a casa"

Hi ha testimonis com el de la Nàstia, una noia que explica que ha estat instal·lada en un llit precari dins d'un vagó durant més d'una setmana. Ha explicat que es va posar malalta i gairebé no s'ha pogut moure en aquest temps.

Si la guerra acaba, assegura: "Només espero tornar a casa i poder dormir tranquil·la finalment".

Una altra vivència la relata la Valentina, una veïna de Khàrkiv d'edat avançada. Diu que va haver de córrer fins a ficar-se sota terra perquè el barri on vivia rebia "atacs constants".

48 escoles destruïdes

L'alcalde, Ígor Terekhov, ha dit aquest divendres que 48 escoles de Khàrkiv han quedat destruïdes en aquesta intensificació de l'ofensiva russa.

Les bombes no han deixat de caure i haurien fet estralls. En un sol dia, les autoritats locals ucraïneses asseguren que han comptabilitzat 89 bombardejos. Entre les afectacions hi destaca també una planta nuclear experimental.

El governador regional, Oleh Sinegubov, assegura que també s'hauria bombardejat un hospital psiquiàtric on hi hauria 330 persones ingressades, algunes de les quals han pogut ser evacuades.

En aquest últim cas, el servei d'emergències ha confirmat que no hi hauria víctimes mortals. El personal sanitari i els pacients eren en un refugi subterrani.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut