Dues urnes d'un col·legi electoral a les eleccions al Parlament del 2017 (ACN / Núria Julià)
Dues urnes d'un col·legi electoral en unes eleccions al Parlament (ACN / Núria Julià)

CEO: El bloc independentista perdria la majoria absoluta i el PSC guanyaria les eleccions

El partit guanyador el 2017, Ciutadans, no obtindria representació, mentre que el PP seria el quart partit més votat i Vox baixaria a la penúltima posició

RedaccióActualitzat

El Partit dels Socialistes de Catalunya, el PSC, guanyaria les eleccions al Parlament si es fessin ara: així ho pronostica el darrer baròmetre del CEO, el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, que li atorga una forquilla d'entre 39 i 45 diputats, és a dir, entre 6 i 12 més que ara.

El bloc independentista no sumaria majoria: en segona posició quedaria ERC, amb entre 29 i 34 escons, seguits de Junts per Catalunya, que n'aconseguiria entre 19 i 24. La CUP baixaria a una forquilla d'entre 4 i 8 escons.

És a dir, que sumant la part alta de les forquilles, els tres partits que tenen al programa la independència de Catalunya com a objectiu polític prioritari arribarien, com a molt, a 66 diputats, dos per sota de la majoria absoluta.


El PP, el partit que puja més en intenció de vot

El PP pujaria a quarta força a la cambra catalana i es mouria entre 12 i 17 escons, i els Comuns també pujarien i podrien obtenir-ne entre 10 i 14.

Vox seria la penúltima força i es quedaria amb entre 6 i 9 diputats, mentre que el partit que va guanyar el 2017, Ciutadans, no aconseguiria representació i quedaria fora de la cambra.

En les últimes eleccions, les del 14 de febrer del 2021, PSC i ERC van quedar empatats a 33 escons, seguits per Junts amb 32, mentre que Vox va quedar en quart lloc, amb 11.

La CUP en va obtenir 9, Podem 8, Ciutadans 6 i el PP va ser l'última força amb representació, amb només 3 diputats. Ara n'afegiria entre 9 i 14, la pujada més alta d'aquest sondeig.


El PSC és el partit que atrau més abstencionistes

Aquest baròmetre s'ha elaborat amb 2.000 enquestes fetes entre el 9 d'octubre i el 7 de novembre, abans del pacte del PSOE amb Junts i també abans que es concretés el projecte de llei d'amnistia.

Segons el director del CEO, Jordi Muñoz, el PSC seria el que afegiria més abstencionistes als seus votants, i l'augment de participació castigaria sobretot Junts.

Als enquestats també se'ls ha preguntat per unes hipotètiques eleccions al Congrés, que també guanyaria el PSC, però amb menys suport que el 23J, entre 15 i 18 escons, mentre que el PP pujaria a entre 9 i 11.

Tercera seria ERC, amb entre 7 i 10Junts quedaria quarta i tindria entre 5 i 8 escons; En Comú Podem baixaria a cinquena posició, amb entre 3 i 6Vox en tindria entre 1 i 2, i la CUP aconseguiria 1 escó.

 

Junqueras, el líder més valorat

Pel que fa als líders polítics, el més valorat és Oriol Junqueras, amb un suspès just, 4,9, nota que també obté Ernest Urtasun, mentre que Míriam Nogueras té un 4,8, però a tots dos els coneix menys del 40% de la població.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, obté un 4,6, i el líder del PSC, Salvador Illa, un 4,5, tots dos amb un grau de coneixement superior al 80%.

Per la seva banda el líder de Junts, Carles Puigdemont, és el més conegut, amb un grau del 98%, però l'han qualificat amb un 4.

El CEO també ha fet públic aquest divendres un segon baròmetre fet amb les mateixes enquestes, que afirma que el 60% dels catalans estan a favor de l'amnistia.

També que el 78% aprova l'ús del català al Congrés, mentre que un 52% estan en contra de la independència, però un 73% vol que es faci un referèndum d'autodeterminació.

 

ARXIVAT A:
PSCParlament de Catalunya
Anar al contingut