CEO: El PSC guanyaria les eleccions i superaria ERC en vots i en escons
- TEMA:
- Parlament de Catalunya
El PSC augmentaria el seu avantatge com a primera força al Parlament de Catalunya si les eleccions fossin ara, passant dels 33 diputats que té ara a una forquilla entre 34 i 40.
Són els resultats de l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, el CEO, que s'han fet públics aquest dimecres.
Els resultats atorguen a ERC, que ara també en té 33, el segon lloc amb entre 29 i 34, i el tercer a Junts, que ara en té 32 i en passaria a tenir entre 22 i 28.
El PP pujaria força i empataria amb la CUP
Com a quarta i cinquena força quedarien el PP i la CUP, tots dos amb entre 8 i 12 diputats, amb un notable augment per al primer, que ara en té 3, i més modest per a la segona, que ara en té 9.
En Comú Podem, que ara en té 7, seria la sisena a molt poca distància, amb una forquilla d'entre 7 i 12 diputats, al davant de Vox, que en té 11 i baixaria, passant a tenir-ne entre 7 i 10.
Ciutadans, per la seva banda, passaria dels 6 que té ara a una forquilla entre 0 i 5, és a dir, podria desaparèixer com a força política amb representació al Parlament.
PSC, ERC i PP baixen respecte a l'últim CEO
De tota manera, la intenció de vot d'aquesta enquesta és menor per al PSC, ERC i el PP que a la de l'octubre, que els atribuïa forquilles de 35-41, 30-36 i 11-16 respectivament.
En canvi, puja la intenció de vot per a Junts, que llavors apuntava a una forquilla d'entre 19 i 24 diputats, i recupera així la projecció de l'enquesta anterior, del juliol, que era entre 22 i 27.
L'enquesta de l'octubre va ser feta just després de la sortida d'aquest partit del govern de la Generalitat.
El PSC superaria ERC al Congrés
Pel que fa a la intenció de vot al Congrés dels Diputats, puja per al PSC i per a ERC, que tindrien una forquilla d'entre 12 i 15 diputats el primer i entre 11 i 15 el segon.
Ara el PSC en té 12 i ERC 13, mentre que la tercera i la quarta força, Junts, que en té 8, i En Comú Podem, que en té 7, passarien a tenir-ne entre 5 i 7, i entre 4 i 8 respectivament.
77% a favor d'un referèndum, 50% contra la independència
Pel que fa al règim autonòmic, el 60% creu que el grau d'autonomia de Catalunya assolit fins ara és insuficient, mentre el 29% el considera suficient i només el 5% creu que és excessiu.
El dret a decidir el futur polític de Catalunya en un referèndum encara té més suport: el 77% hi està molt o bastant d'acord, mentre els que hi estan en desacord o molt en desacord són el 16%.
Pel que fa a voler un país independent, el 50% s'hi mostren contraris, mentre els partidaris són el 43%, i queda un 7% que no ho sap o no vol contestar aquesta pregunta.
Un 75% dels enquestats afirmen que sempre han mantingut el mateix posicionament sobre la independència, mentre el 24% admet que l'ha canviada, la meitat dels quals abans del 2017.
74% de partidaris d'una república
Sobre com solucionar el conflicte polític Catalunya-Espanya, el 33% es mostren partidaris d'aconseguir la independència amb un pacte, i el 31% de pactar continuar dins d'Espanya.
En canvi, assolir la independència de manera unilateral només té el suport del 10%, mentre mantenir la unitat amb Espanya sense cap negociació ho prefereix el 9%.
Pel que fa a la configuració de l'Estat, el suport a una república guanya per golejada: el 74% ho prefereix, mentre la monarquia només té el suport del 12%.
Suport a la república és pràcticament total entre els pròxims a la CUP, Junts, En Comú Podem i ERC, mentre els més partidaris de la monarquia són els pròxims a Ciutadans, amb un 89%.
Preguntes sobre estil de vida i autopercepció
L'enquesta del CEO, que s'ha fet amb entrevistes presencials a 2.000 persones majors d'edat, també ha preguntat per molts altres aspectes d'estil de vida i d'autopercepció.
Per exemple, la majoria dels entrevistats s'han definit com a responsables i també amb tendència a confiar poc en els altres i a expressar-los les emocions.
Pel que fa al menjar, guanya la preferència per la paella i la fideuà, en futbol gairebé la meitat s'identifiquen amb el Barça i la xarxa social més utilitzada és, de llarg, WhatsApp.
- ARXIVAT A:
- Parlament de Catalunya Congrés dels Diputats