CEO: Victòria del PSC el 23J, frec a frec d'ERC i Junts i forta pujada del PP a Catalunya
Segons ha explicat el director del Centre d'Estudis d'Opinió, Jordi Muñoz, han observat que "la intenció d'anar a votar és elevada, potser més gran que en les anteriors eleccions"
El PSC guanyaria les eleccions al Congrés dels Diputats a Catalunya, amb 16-18 diputats dels 48 que trien els catalans en les eleccions generals. Són els resultats de l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, el CEO, que s'han fet públics aquest dimecres, a poques hores perquè comenci oficialment la campanya electoral per a les eleccions generals del 23 de juliol.
ERC se situa en segon lloc --amb 8-10 escons--, frec a frec amb Junts --que obtindria una forquilla d'entre 7 i 9 diputats. El PP triplicaria resultats i passaria dels 2 a entre 6 i 8 escons, i podria arribar a ser la segona força.
Els Comuns --dins la plataforma Sumar-- baixarien de 7 escons a 2-4; mentre que Vox es quedaria amb 2 diputats o en guanyaria un; i la CUP podria quedar-se sense diputats al Congrés. El baròmetre no dona representació al PDeCAT-Espai CiU. Tampoc a Ciutadans, que va decidir que no es presenta a les eleccions del 23J.
El CEO també inclou la intenció de vot al Parlament. El PSC seria primera força si les eleccions fossin ara, i passaria dels 33 diputats que té ara a una forquilla entre 31 i 37.
Els resultats atorguen a ERC, que ara també en té 33, el segon lloc amb entre 31 i 36, i el tercer a Junts, que ara en té 32 i passaria a tenir-ne entre 25 i 30. Destaca l'augment significatiu del PP, que passaria dels 3 escons actuals a una forquilla d'entre 13 i 17.
Ciutadans desapareixeria de la cambra catalana.
Segons ha explicat el director del Centre d'Estudis d'Opinió, Jordi Muñoz, han observat que "la intenció d'anar a votar és elevada, potser més gran que en les anteriors eleccions". "Hi ha més voluntat entre els sobiranistes i, entre la resta, no veiem una tendència d'abstenció", ha afirmat.
Puigdemont i Junqueras, els més coneguts
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, president i vicepresident del govern de la Generalitat durant l'1-O, són actualment els líders polítics catalans més coneguts per la ciutadania, amb un 97% i un 95% de coneixement, respectivament.
Cinc líders més tenen un coneixement superior al 75%: Inés Arrimadas, Pere Aragonès, Salvador Illa, Miquel Iceta i Laura Borràs.
Tant Carlos Carrizosa com Dolors Sabater, candidats de Ciutadans i CUP en les darreres eleccions al Parlament, tenen un grau de coneixement lleugerament superior al 50%. En canvi, el de Jaume Asens, Jéssica Albiach, Eulàlia Reguant, Lorena Roldán, Ignacio Garriga i Alejandro Fernández és inferior al 50%.
Cap líder polític aprova
Pel que fa a la valoració, no hi ha cap líder que arribi al 5. Els que obtenen més bona nota són Pere Aragonès, Jaume Asens i Oriol Junqueras, empatats amb un 4,8. A continuació, hi ha Salvador Illa amb un 4,5; i Jéssica Albiach i Eulàlia Reguant, amb un 4,4. La pitjor nota se l'enduen Carlos Carrizosa i Ignacio Garriga amb un 1,7.
Entre els propis votants, el líder més ben valorat és Carles Puigdemont, a qui els votants de Junts puntuen amb un 7,5. També obtenen bona nota Oriol Junqueras (6,8), Salvador Illa (6,6) i Alejandro Fernández (6,5) entre els ciutadans que van votar-los a les eleccions al Parlament del 2021.
El cap de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, és l'únic líder que suspèn entre els votants del seu propi partit, que el puntuen amb un 4,7.
No hi ha cap líder que arribi al 5 entre els votants d'altres partits. Els millors resultats són per a Jaume Asens, amb un 4,7, i Pere Aragonès, amb un 4,5.
Més de la meitat de les persones enquestades, un 51%, declara estar poc satisfeta amb el funcionament de la democràcia i un 18% més afirma que no n'està gens.
Menys de la meitat diu correctament el nom del president de la Generalitat
Responent una pregunta oberta, només un 45% dels enquestats indica correctament el nom del president de la Generalitat, mentre que un altre 45% no el sap o no el vol respondre.
Pel que fa al cap de l'oposició, únicament un 20% en diu correctament el nom i un 4% més s'hi aproxima.
Més enllà de líders polítics, el 51% sap quin és el temps màxim durant el qual es pot cobrar la prestació de l'atur.
Les persones enquestades puntuen el govern català i l'espanyol amb la mateixa nota mitjana: un 4,4.
A l'hora de valorar la gestió del govern de la Generalitat, un 54% dels enquestats l'aprova i un 42% el desaprova. Per simpatia de partit, els votants d'Esquerra i En Comú Podem aproven la gestió del govern. Els simpatitzants de PSC, Junts, CUP, Ciutadans i PP li posen una nota entre el 4 i el 5.
Pel que fa a la gestió del govern espanyol, un 53% dels enquestats l'aprova i un 45% la desaprova. Per preferències partidistes, la millor nota l'hi posen els votants de PSC i En Comú Podem, amb un 5,9. Els simpatitzants d'Esquerra el puntuen amb un 4,4 i els de la CUP, amb un 4,1. Els votants de la resta de formacions li posen una nota inferior al 4.
Els votants del PP, els més satisfets amb els resultats del 28M
En aquesta segona onada del Baròmetre, el CEO ha afegit preguntes relacionades amb les darreres eleccions municipals. Tot i que el PP només ha aconseguit 5 de les 947 alcaldies catalanes, els votants populars són els que estan més satisfets amb els resultats del 28M.
A continuació, hi ha els votants del PDeCAT, Junts i PSC. En canvi, els simpatitzants dels Comuns i de la CUP són els que tenen el grau de satisfacció més baix amb el resultat dels comicis.
6 de cada 10 persones enquestades va decidir el vot abans de la campanya electoral, mentre que un 27% ho va fer durant la campanya. Finalment, un 10% van decidir-ho el mateix dia de les eleccions. Per simpatia partidista, un 84% dels votants de Vox tenia el vot decidit abans que comencés la campanya, el percentatge més alt de totes les opcions polítiques.
Entre els que es van abstenir, un 27% assenyala que ho va fer perquè no se sentia representat per cap opció i un 25% més prefereix no respondre aquesta pregunta.
Els votants de PSC, Ciutadans i Vox són els que asseguren que el 28M van votar amb més convicció, mentre que entre els votants de la CUP i En Comú Podem és on hi ha un percentatge més elevat de persones que van votar amb certs dubtes.