Comprovació del certificat Covid a Santa Cruz de Tenerife, a finals de juliol (EFE/Ramón de la Rocha)
Comprovació del certificat Covid a Santa Cruz de Tenerife, a finals de juliol (EFE/Ramón de la Rocha)

Certificat Covid per a la restauració i l'oci, una mesura qüestionada que avança a la UE

Tretze països europeus exigeixen un passi sanitari per a activitats culturals, prendre alguna cosa en bars i restaurants o agafar un mitjà de transport de llarg recorregut

Actualitzat

El certificat Covid que permet entrar a llocs públics continua guanyant terreny a Europa. A hores d'ara, tretze països de la Unió Europea han optat per exigir un passi sanitari per a diversos actes de la vida social, com activitats culturals, prendre alguna cosa en bars i restaurants o agafar un mitjà de transport de llarg recorregut.

El passaport Covid, que és vigent a la UE des de l'1 de juliol, certifica si la persona està completament vacunada, té un test negatiu recent o ha passat la malaltia. El demanen a Alemanya, Àustria, Dinamarca, Eslovènia, França, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Països Baixos, Portugal i Xipre.

El certificat Covid és obligatori a tretze països de la UE
El certificat Covid és obligatori a tretze països de la UE


La mesura, però, no està exempta de polèmica. Els darrers dies, tant a França com a Itàlia hi ha hagut manifestacions en contra de l'obligació de presentar el certificat. A França, els darrers tres dissabtes hi ha hagut protestes, sempre amb més de 100.000 assistents, contra la política de vacunació i l'obligació del passi Covid implantats per Emmanuel Macron.

A Itàlia, on la situació epidemiològica ha empitjorat per la propagació de la variant delta, centenars de manifestants sense mascareta van protestar la setmana passada contra la vacunació i el passaport Covid.

Protesta contra el certificat Covid a Milà, la setmana passada
Protesta contra el certificat Covid a Milà, la setmana passada (EFE/Mourad Balti Touati)


Dinamarca, primer país a aplicar el certificat

El certificat Covid no funciona de la mateixa manera a cada país. Dinamarca va ser el primer estat a aplicar-lo. El mes d'abril, coincidint amb la reobertura de comerços no essencials, es va posar en marxa un "coronapassi" per accedir-hi. El certificat, precursor del passaport europeu, verifica que la persona està vacunada; que ja ha passat la Covid o que s'ha fet un test amb resultat negatiu en les últimes 72 hores.

Una clienta mostra el 'coronapassi' en entrar en una perruqueria de Koege, a Dinamarca, a l'abril
Una clienta mostra el 'coronapassi' en entrar en una perruqueria de Koege, a Dinamarca, a l'abril (EFE/Mads Claus Rasmussen)


Itàlia ha estat l'últim país a implantar aquest certificat Covid. A partir d'aquest divendres, serà obligatori per entrar a cinemes, teatres, concerts i estadis esportius. En canvi, no serà necessari per consumir a la barra o la terrassa dels establiments de restauració.

A França, el certificat s'exigeix a cinemes, teatres i tots els espectacles culturals i esportius on hi hagi més de 50 persones. A partir de dilluns vinent, també serà obligatori per accedir a bars i restaurants, visitar hospitals o residències de gent gran i fer viatges en avió i trens de llarga distància. El Consell Constitucional ha avalat aquest dijous aquest certificat.

Cua al Louvre, a París, on s'exigeix el certificat digital
Cua al Louvre, a París, on s'exigeix el certificat digital (EFE/Ian Langsdon)

 

A Alemanya, les restriccions varien segons l'estat federat, però el més freqüent és que s'hagi de presentar un test amb resultat negatiu o una prova de vacunació per poder accedir a l'interior dels establiments del sector de la restauració.

A Grècia, des del 16 de juliol només poden accedir en locals d'hostaleria i oci les persones que demostrin amb el passaport Covid que estan vacunats o que han passat el coronavirus en els darrers sis mesos. En canvi, si només presenten una prova negativa, no podran entrar.

A Portugal, és obligatori presentar un certificat digital o un test negatiu de coronavirus per accedir a l'interior de bars i restaurants en les zones amb una incidència més alta de Covid. A les terrasses, en canvi, s'hi pot consumir sense mostrar cap prova.

Un cambrer valida el certificat Covid d'un client a l'entrada d'un restaurant a Porto
Un cambrer valida el certificat Covid d'un client a l'entrada d'un restaurant a Porto (Reuters/Violeta Santos Moura)


Als Països Baixos, el certificat no és obligatori, però només poden ocupar el 100% de l'aforament aquells locals que el demanin.

A Irlanda, el goven està ultimant una llei perquè bars i restaurants serveixin a l'interior a aquells que presentin el certificat digital Covid que demostri que estan vacunats amb la pauta completa. Amb una còpia impresa del certificat o amb un codi QR, els responsables dels establiments podran verificar el compliment de les normes.

Fora de la Unió Europea, el govern britànic vol introduir a Anglaterra l'obligació de mostrar el certificat de vacunació a clubs i discoteques a partir de finals de setembre, quan es preveu que tota la població de més de 18 anys haurà tingut l'oportunitat de vacunar-se. Per ara, es recomana a les empreses o comerços que acullen multituds demanar aquest passi sanitari.

Persones ballant sense mascareta en el club Oval Space de Londres
Persones ballant sense mascareta en el club Oval Space de Londres (Reuters/Natalie Thomas)


Dubtes jurídics a Espanya

Mentrestant, a l'estat, la situació planteja alguns dubtes jurídics i cada comunitat autònoma està actuant per lliure. Fins ara, el passaport Covid per entrar a bars i restaurants no ha passat l'examen de la justícia a cap autonomia.

A les Canàries, el TSJ l'ha tombat cautelarment perquè considera que no és funció dels cambrers fer de controladors de la salut pública i perquè creu que envaeix el dret a la intimitat personal.

Andalusia està a l'espera de la decisió dels tribunals i encara no ha començat a aplicar la mesura.

Galícia aplica el certificat des de fa gairebé dues setmanes als municipis amb una incidència més alta de Covid i cap tribunal s'ha posicionat sobre la qüestió.

Un certificat digital de vacunació en un telèfon mòbil, a Ourense
Un certificat digital de vacunació en un telèfon mòbil, a Ourense (Europa Press/Rosa Veiga)


A Cantàbria, el certificat estava en vigor des de la setmana passada. Aquest divendres, però, el Tribunal Superior de Justícia càntabre ha tombat la mesura, estimant un recurs presentat per l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cantàbria.

La justícia ha suspès cautelarment la resolució de la conselleria de Sanitat sobre l'última actualització del semàfor Covid, que augmentava de 19 a 27 els municipis amb nivell d'alerta 3. Als municipis amb nivells 3 i 4 de risc, cal el certificat Covid per entrar a l'interior dels locals de restauració. El govern càntabre ha anunciat que presentarà recurs.

De moment, Catalunya descarta aplicar aquest certificat fins que tothom hagi tingut accés a la vacuna. Sí que el facilitarà, però, als residents a l'estranger que s'hagin vacunat als països on viuen.

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus Unió Europea
Anar al contingut