Cerveseries, rellotgers i gelaters, petites empreses que s'apunten a l'economia circular
- TEMA:
- Tecnologia
La ciutat Barcelona viu un boom d'empreses de coneixement i tecnològiques, tant pel sorgiment de start-ups com per l'arribada de companyies estrangeres. Però, en canvi, a causa de la pressió urbanística, cada cop queda menys sòl i empreses industrials.
Les indústries que resisteixen sense traslladar-se a altres localitzacions de l'àrea metropolitana, a l'hora de captar talent, tenen l'avantatge competitiu d'estar molt a prop de barris residencials.
Acostumen a ser empreses petites que tenen dificultats per respondre a reptes com la digitalització o la reconversió cap a l'economia circular, perquè no tenen ni els diners ni el coneixement per accedir-hi. I, per això, l'agència de promoció econòmica de l'Ajuntament, Barcelona Activa, ha endegat programes de suport tècnic perquè es marquin nous objectius per minimitzar el seu impacte ambiental i, a poc a poc, es vagin reconvertint sense posar en perill el negoci.
L'objectiu és que s'adaptin als canvis, guanyin productivitat i, de rebot, es mantingui el teixit industrial de la ciutat. A "Valor afegit" hem anat a buscar tota una sèrie de casos d'empreses que estan en aquest procés.
Mobilitat elèctrica més sostenible
V.I. Serveis és un taller, situat al barri de la Marina del Port de Barcelona, que està especialitzat en el manteniment de vehicles industrials electrificats. A les seves instal·lacions, els autobusos de TMB i d'altres empreses privades estan aparcats a tocar els uns dels altres.
Van començar el 2015 amb set persones, procedents d'una empresa del sector dels tallers que va tancar. Aleshores van decidir crear una cooperativa i reorientar la seva feina cap a la mobilitat elèctrica.
En aquests moments ja són 42 a la plantilla, perquè cada vegada hi ha més vehicles d'aquesta mena circulant, però encara hi ha pocs tallers i tècnics mecànics capacitats per reparar-los.
Ara volen fer un pas més i, assessorats per Barcelona Activa, estan detectant quines millores poden fer en el seu dia a dia per guanyar sostenibilitat. Per exemple, estan formant els seus operaris per poder allargar la vida de les bateries.
"Estem fent amb ells aquestes formacions per reparar aquestes bateries i no haver-les de substituir per altres de noves cada pocs anys, ja que això genera un residu molt important", assegura Antonio Anguera, el director general d'aquesta cooperativa i un dels fundadors.
Un altre dels seus objectius seria poder reconvertir els vehicles de gasoil en autobusos elèctrics. És el que es coneix com a "retrofit". Però això, a diferència d'altres països, aquí topa amb molts impediments burocràtics: "Hi ha vehicles als quals es podria fer un "retrofit", com ja s'està fent a Alemanya o França, però aquí, encara, per tema d'homologacions, el cost es dispara". "Mantenint els vehicles uns anys més de vida útil, lògicament contribuirem al medi ambient, segur".
La transició cap a l'economia circular
Barcelona Activa té un programa d'economia circular per acompanyar petites empreses industrials perquè millorin mediambientalment els seus processos i els seus productes.
Sovint, el principal incentiu és la rendibilitat de les inversions que han de fer, com reconeix Jaume Baró, que és el director de serveis a les empreses: "No són grans empreses que tenen departaments que puguin dedicar-se a fer una investigació sobre com millorar mediambientalment, sinó que han de fer totes aquestes millores a la vegada que el tren està en marxa. Si les inversions, al final, tenen una translació, a curt o a mitjà termini, al compte de resultats, és inevitable que aquestes transformacions apareixeran".
Una altra empresa que participa en el programa és Industrias Oriol, al barri del Bon Pastor, que fabrica i comercialitza productes per a les perruqueries des de fa 80 anys. Gràcies a aquest assessorament, han pogut llançar una línia de productes fets amb plàstic reciclat i amb plàstics biodegradables.
Marta Oriol forma part de la tercera generació d'aquesta empresa familiar i n'és la responsable de màrqueting: "Teníem un mercat que sí que ens demanava aquest tipus de productes, i encara no els estàvem fabricant amb aquests materials. Quan vam començar amb ells, ens van assessorar sobre com fer-ho, i ara ja tenim una línia de productes amb material reciclat i una altra de material biocompostable, com el d'aquesta pinta i aquesta palatina".
Embalatges més sostenibles
Des de molt a prop d'allà, també al polígon industrial del Bon Pastor, Nomon envia a tot el món, en caixes perfectament protegides, els components dels seus exclusius rellotges de paret. Es tracta de productes molt delicats, fets amb metall, fusta i marbre, pràcticament objectes de joieria.
Per impedir que arribin malmesos als clients, les peces van encaixades en un embolcall d'escuma. Ara, però, estan investigant com substituir aquest material per un altre amb menys impacte al medi ambient.
Albert Pablo és el responsable de producció de l'empresa: "Estem utilitzant unes escumes de poliuretà que tenen bona presència i protegeixen, però no són el més ecològic que podríem fer servir. Llavors, de la mà de Barcelona Activa, estem intentant fer aquest trànsit a una cosa més sostenible, sense perdre qualitat ni protecció ni imatge".
A Nomon dissenyen les peces, que fabriquen empreses locals situades al seu entorn per reduir la petjada de carboni, i les munten abans d'enviar els rellotges als compradors.
Ara estan desenvolupant estructures de cartró per protegir-les i comprovar-ne la fiabilitat abans de posar-les al mercat. "Nosaltres, si enviem un producte des d'aquí a l'altra punta del món, passarà moltes etapes. Hi haurà un cert transport d'una manera i d'una altra, i el producte pot veure's afectat. De manera que l'embolcall ha d'aguantar molts impactes".
Productes més ecològics i envasos de plàstic reciclat
Els Laborators Montplet, situats a la Verneda, són una empresa centenària que fabrica i envasa antisèptics, repel·lents de mosquits i antipolls, i que també està immersa en un procés per millorar la seva sostenibilitat.
Molts d'aquests productes, a l'estat espanyol, són contaminants per al medi i agressius per a les persones. Ells els estan substituint per altres de més ecològics.
Montse Ortega, responsable de Màrqueting i Comunicació de Montplet: "A l'hora de fabricar-ho, a l'hora de seleccionar els actius, estem mirant que no siguin contaminants, però que al mateix temps siguin molt eficaços, perquè són productes que, si no tenen eficàcia, el mercat els rebutjarà. I, al mateix temps, estem utilitzant envasos que siguin de plàstic reciclat i envasos que siguin fàcilment reciclables i sostenibles".
A més, segons Carles Garcia, el cap de seguretat industrial i sostenibilitat, han aconseguit reduir un 25% les matèries primeres que es malbarataven i els residus que generaven: "Tot el que és la matèria alcohòlica, que nosaltres l'hem destinat a l'envasat i que ha sigut sobrant i abans enviàvem a residu, l'hem reaprofitat per netejar les línies d'envasat i tota la instal·lació en general. A part d'aquesta via, hem aconseguit col·locar aquests productes per a la generació d'electricitat, com a combustible en centrals tèrmiques".
Envasos reutilitzables per a la cervesa i els gelats
Garage Beer és una petita fàbrica de cervesa artesana del Bon Pastor amb cerveseria pròpia al centre de Barcelona, però també ven la seva producció a altres bars i botigues especialitzades. Ara està substituint, en els lliuraments a l'àrea metropolitana, els bidons de plàstic d'un sol ús per bidons d'acer inoxidable reutilitzables.
El canvi també s'està fent amb l'assessorament de l'agència de desenvolupament local de Barcelona. Alberto Zamborlin n'és un dels socis; "Som conscients del canvi climàtic i tot això, i som els primers que, si podem fer alguna coseta per contribuir al medi ambient, estem contents de fer-ho".
La cervesa no és un sector gaire sostenible, perquè la malta i el llúpol acostumen a venir de fora. Ells, però, estan intentant convertir els residus en recursos: "Per exemple, tota la malta que utilitzem, després tenim un pagès que la dona als seus cavalls".
Un procés similar estan endegant a Zealis, que fabrica gelats artesans per a gelateries. Per a ells, els envasos de plàstic també són un problema, i després d'analitzar les possibles alternatives també es decanten per les cubetes d'acer inoxidable reutilitzables, encara que siguin més cares.
Lluís Ribas, el seu administrador, explica que una cubeta de plàstic val deu vegades menys que una d'acer inoxidable, però si poden aconseguir que en comptes de llençar la de plàstic cada vegada, la d'acer la facin servir almenys deu vegades, ja estan equilibrant costos.
L'altra estratègia és utilitzar ingredients de quilòmetre zero. Aquí, la llet ve del Bages i la fruita de temporada, del Maresme: "El quilòmetre zero ens permet no dependre de si m'arriba o no m'arriba el subministrament. I després, també, el tema del transport. També som molt sensibles a no contaminar en la mesura del possible, a base de combustible".
Segons Jaume Baró, de Barcelona Activa, "la nostra missió és accelerar que aquestes transformacions es puguin fer i ajudar-los".
"Hi ha una sensibilització per part dels empresaris, els propietaris d'aquestes empreses, i també s'ajunta amb la legislació, que va empenyent que les empreses siguin més circulars"
Baró explica, però, que l'últim clic a l'hora de decidir-se a fer accions d'economia circular dins d'aquestes petites empreses industrials és el negoci, és a dir, "els surt a compte".
- ARXIVAT A:
- Tecnologia Medi ambient Contaminació