El CGPJ s'oposa per unanimitat a la llei de llibertat sexual coneguda pel "només sí és sí"
Tomba els dos eixos principals de l'avantprojecte de llei: el consentiment exprés i l'anul·lació de la distinció entre abús i violació
El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha rebutjat per unanimitat els dos eixos principals de la llei de garantia per a la llibertat sexual, coneguda com la llei del "només sí és sí", que fa referència al consentiment exprés i l'anul·lació de la distinció entre abús i violació.
L'informe del l'òrgan de govern dels jutges sobre el text de l'avantprojecte de la llei estrella del Ministeri d'Igualtat d'Irene Montero, molt crític, no és vinculant.
Després de quatre mesos de deliberacions, els vocals que han estudiat el text --Roser Bach, Pilar Sepúlveda i José Manuel Fernández, les dues primeres considerades del sector progressista, i el tercer, del conservador-- s'oposen al nucli de la norma, que vol canviar la tipificació dels delictes sexuals.
Consentiment exprés
L'avantprojecte diu que "s'entendrà que no hi ha consentiment quan la víctima no hagi manifestat lliurement per actes exteriors, concloents i inequívocs d'acord amb les circumstàncies concurrents la seva voluntat expressa de participar en l'acte".
Els vocals alerten que el problema no és conceptual, sinó de prova, perquè s'hauria de provar l'actuació de la víctima i no de l'acusat, amb el risc que afecti la presumpció d'innocència. A seu parer, amb aquesta definició tampoc s'evitaria la "victimització secundària", perquè els interrogatoris anirien dirigits a determinar com és el consentiment habitual de la víctima per determinar si el va expressar.
No diferenciar entre abús i violació
Arran de les sentències de La Manada, a l'avantprojecte de llei es va optar per eliminar el delicte d'abús sexual per crear la figura única d'agressió sexual. D'aquesta manera, s'evita que es consideri abús una violació en què no s'ha pogut provar que hi ha hagut violència o intimidació.
Els ponents creuen que eliminar el delicte d'abús sexual pot perjudicar la víctima i derivar en desprotecció en no castigar amb més pena els que cometin actes més greus. Per evitar-ho proposen crear una modalitat agreujada d'agressió, amb violència o amenaces, per a la qual s'imposi una pena la meitat superior.
La llei tirarà endavant
Malgrat el dictamen desfavorable del CGPJ, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, va assegurar dimarts al Senat que la llei es tirarà endavant.
Europa nos urge a garantizar los derechos de todas las mujeres víctimas de violencias sexuales.
Irene Montero (@IreneMontero) February 23, 2021
Si el CGPJ actúa como en 2004 y se opone al grito del movimiento feminista, este Gobierno hará también como en 2004: legislar para acabar con todas las violencias machistas. pic.twitter.com/RtFzc839Zm
La llei podria estar enllestida d'aquí a un mes i mig, segons fonts del ministeri, un termini que no compleix el desig de la ministra, que comptava poder-la aprovar coincidint amb el 8 de març, Dia de les Dones.
Després de passar pel CGPJ, el Consell Econòmic i Social i el Consell Fiscal, l'avantprojecte de llei ha de ser avaluat pel Consell d'Estat, tornar al Consell de Ministres i arribar al Congrés com a projecte de llei.