Eurovisió: Ucraïna guanya amb el vot de l'audiència i Chanel queda tercera
- TEMA:
- Festival d'Eurovisió
Ucraïna s'emporta el micròfon de cristall del festival d'Eurovisió 2022 amb 631 punts. El vot de l'audiència ha capgirat el resultat dels jurats professionals dels 40 països, que havien considerat favorita la candidatura del Regne Unit. És el tercer cop que Ucraïna guanya el festival.
Els jurats professionals i també el televot del públic han coincidit a donat la tercera posició a Chanel, la representant d'Espanya. Amb 459 punts finals, és la millor posició aconseguida en 27 anys.
La banda ucraïnesa Kalush Orchestra i el seu himne folk - hip-hop "Stefania" era la preferida de les apostes per guanyar la 66a edició el festival. Ucraïna partia com a favorita des de l'inici de la invasió russa. Altres participants amb bons vaticinis eren el Regne Unit, Suècia, els Països Baixos i els amfitrions, Itàlia.
Al final de l'actuació, Kalush ha fet una crida a la comunitat internacional perquè ajudi Ucraïna i Azovstal, l'últim reducte de resistència ucraïnesa a la ciutat de Mariúpol.
Aquest és el moment de la celebració de la victòria de Kalush Orchestra:
459 punts i tercer lloc per a Chanel
La catalana Chanel, que ha representat Espanya amb "SloMo", una cançó de ritmes llatins, partia amb moltes possibilitats de quedar entre les cinc millors, una classificació inèdita per a Espanya aquest segle. El resultat final ha confirmat i millorat els pronòstics més optimistes.
Chanel ha actuat en desena posició i ha ofert una espectacular i estudiada coreografia interpretada a la perfecció, que ha fet ballar el públic de l'estadi Pala Alpitour i ha aconseguit una gran ovació.
Chanel Terrero ha aconseguit 12 punts (la puntuació màxima dels jurats) d'un total d'un total de 8 països: San Marino, Macedònia del Nord, Malta, Portugal, Armènia, Irlanda, Suècia i Austràlia.
Un cop conegut el bon resultat obtingut, Chanel ha dit, molt emocionada, que ho ha "donat tot" a l'escenari de Torí.
Des que aquesta catalana nascuda a l'Havana i establerta a Olesa de Montserrat va guanyar el Benidorm Fest --el festival recuperat que va servir per escollir la cançó que representa Espanya a Eurovisió-- el seu nom no ha baixat de les deu primeres posicions de les apostes i sonava com una de les favorites de l'edició.
El primer tinent d'alcaldia de Barcelona, el socialista Jaume Collboni, havia assegurat que si la cantant d'Olesa de Montserrat Chanel guanyava el festival, Barcelona es postularia per ser la seu de la propera edició del festival de la cançó: "Som una ciutat de festivals, tenim els més importants. És clar que podem acollir el proper festival d'Eurovisió, però primer ha de guanyar Chanel". Només 172 vots han separat Chanel de la primera posició del rànquing d'Eurovisió.
La guerra a Ucraïna, molt present al festival
"Give peace a chance", de John Lennon, ha estat la cançó que ha obert la gran final d'Eurovisió 2022 a Torí, en una de les edicions que més expectació ha aixecat després dels dos anys de limitacions per la pandèmia. Una crida a la pau en una gala musical en què la guerra a Ucraïna, un dels països participants, sobrevolava l'escenari.
La cantant Laura Pausini, el músic Mika i el showman Alessandro Cattelan han estat els mestres de cerimònia d'una gala en què han participat 25 països. Pausini s'ha guanyat els espectadors de la gala cantant, a cappella, la famosa "Nel blu dipinto di blu", de Domenico Modugno.
Més de 8.000 persones han pogut seguir la gala en directe. Els espectadors del Pala Alpitour havien de portar mascareta per seguir l'espectacle. Darrere les pantalles, milions de persones arreu del món han pogut seguir l'esdeveniment musical que aglutina més espectadors de tot el planeta.
El Regne Unit, segon classificat amb 466 punts, ha participat de la mà de Sam Ryder, que ha interpretat la canço "Space man", escrita per ell, Max Wolfgang i Amy Wadge. L'artista britànic va tenir un gran èxit a TikTok durant el confinament, on es va fer viral en aconseguir col·laboracions amb artistes internacionals com Justin Bieber, Sia, Alicia Keys o Elton John.
Cornelia Jakobs, en quarta posició amb "Hold me closer", una balada intimista que parla d'una ruptura amorosa, ha emocionat el públic del festival i ha estat a prop de donar la setena victòria eurovisiva a Suècia. Filla del cantant del grup The Poodles, Jakob Samuel, i neta de la directora i compositora Kerstin Nerbe, Cornelia Jakobs porta la música a la sang.
La provocadora actuació de Konstrakta, la representant de Sèrbia, amb el tema "In corpore sano", ha quedat en cinquena posició gràcies al vot popular, que li ha donat més de 200 punts. La cançó de Sèrbia parla de la importància de la salut i la neteja i fa mencions a Meghan Markle, l'esposa del príncep Harry, net de la reina d'Anglaterra. El tema també inclou una crítica al tracte que han rebut els artistes durant la pandèmia de la covid.
Itàlia, el país amfitrió, ha quedat en sisena posició amb "Brividi". Mahmood i Blanco no han pogut superar l'actuació de Maneskin el 2021.
"Give that wolf a banana", dels misteriosos emmascarats Subwoolfer, ha estat una de les cançons més provocadores de la nit i han aconseguit la decena posició gràcies al vot del públic. La cançó que ha triat Noruega per Eurovisió és una reinterpretació del conte popular de la Caputxeta Vermella amb un llops grocs que venen de la Lluna.
Stien den Hollander (S10), una jove cantant, rapera i compositora holandesa de 21 anys, ha representat els Països Baixos amb "De diepte". Era una de les favorites i ha quedat en la posició número 11 del rànquing. L'artista neerlandesa defineix la seva cançó com "un tribut a la tristesa i als records que un porta amb si mateix".
Com a dada curiosa, la cançó de Romania incloïa una tornada en castellà: "Hola, mi bebé, llámame". Potser l'alt percentatge d'immigrants romanesos a Espanya han motivat el participant d'aquest any a incloure el castellà en la seva peça.
L'última actuació de la nit ha estat la de Stefan, el representat d'Estònia, que amb la cançó "Hope" ha fet una crida a un futur millor després de la pandèmia.
- ARXIVAT A:
- Festival d'Eurovisió Itàlia Ucraïna