Chanel, durant l'actuació al Benidorm Fest (Europa Press/RTVE)

Chanel va guanyar al Benidorm Fest tot i obtenir només el 4% dels vots del públic

RTVE fa públics els resultats i desgrana com es van repartir els vots per intentar tallar la controvèrsia sobre la victòria de la representat a Eurovisió
Redacció Actualitzat
TEMA:
Festival d'Eurovisió

Després dels dubtes sobre la victòria de Chanel al Benidorm Fest, RTVE ha volgut tancar la controvèrsia i ha difós els detalls de les votacions, que, amb tot, revelen el poc suport del televot a la vencedora de la nit.

La futura candidata a Eurovisió 2022 va aconseguir el 3,9% dels vots del públic, molt per sota del 18% de la també catalana Rigoberta Bandini i lluny del 70,75% de Tanxugueiras. Van ser les candidatures que van tenir més vots dels 192.000 emesos pel públic, dels quals més de 53.000 van arribar en trucades (41.620 les gallegues i 6.300 Bandini).

En el cas dels SMS, les intèrprets de "Terra" també van ser les que van tenir més suports, amb més de 94.000, per sobre dels 28.000 de la cantant de "Ay mamá".


Els resultats del vot demoscòpic i del jurat

En canvi, les diferències es redueixen molt si el que es mira és el vot demoscòpic, que era l'altra part del vot popular. En aquest cas, Tanxugueiras van obtenir 2.758 punts (14%); Chanel, 2.624 (13,88%); I Rigoberta Bandini, 2.555 punts (13,52%).

El jurat demoscòpic estava format per una mostra de 350 persones que representen la població espanyola.

Després hi havia el vot del jurat, que va donar 51 vots a Chanel, 46 a Bandini, 39 a Blanca Paloma, 37 a Rayden, 30 a Tanxugueiras, 30 a Xeinn, 25 a Varry Brava i 12 a Gonzalo Hermida.

És a dir, que Tanxugueiras va caure a la 5a posició en el vot del jurat, que integraven Natalia Calderón, Miryam Benidited, Estefanía García, Felix Bergsson i Marvin Dietmann.

RTVE ha difós la valoració numèrica de cada membre del jurat, sense revelar la identitat de cada votació.

La mecànica del concurs establia que el 50% de la votació corresponia al jurat professional i l'altra meitat es repartia a parts iguals entre el vot demoscòpic i el televot.


L'ens públic defensa la "independència" del jurat

La directora de Comunicació i Participació de RTVE, María Eizaguirre, i el seu secretari general, Alfonso Morales, han comparegut per explicar les votacions i han negat "rotundament" cap interès particular en la victòria de la ballarina i cantant d'Olesa. "Les normes eren clares, no hi ha dues realitats, no hi ha denúncies, no hi ha impugnacions", ha afirmat Eizaguirre.

RTVE ha defensat la "professionalitat" i "independència" del jurat del Benidorm Fest i ha dit que se'ls va escollir perquè votessin amb absoluta llibertat, "sense xantatge ni pressions". "Qualsevol de les 13 cançons podia guanyar", han afirmat.

A les xarxes socials, el debat sobre els resultats va ser encès i, fins i tot, ha arribat al Congrés, on partits com Unides Podem, el PP i el BNG han registrat peticions perquè s'expliqui la votació.

ARXIVAT A:
Música Festival d'Eurovisió
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut