Charlie Hebdo torna a publicar la portada per la qual va patir l'atac terrorista

Charlie Hebdo torna a publicar les caricatures de Mahoma pel judici de l'atemptat

Aquest dimecres comença el judici per l'atemptat contra la seva redacció, que va deixar 12 morts
Redacció Actualitzat
TEMA:
Terrorisme

El setmanari francès Charlie Hebdo publica de nou la portada per la qual va patir un atac terrorista l'any 2015. Ho fa per recordar que aquest dimecres comença el judici sobre l'atemptat contra la seva redacció, que va deixar 12 morts.

 

"Tot això", diu a dalt en referència al judici, "per això altre". I ensenya totes les vinyetes sobre el profeta Mahoma que s'han publicat en els darrers anys, moltes de les quals van generar malestar entre la comunitat islàmica i, també, multitud d'amenaces de mort d'extremistes.

Es tracta d'una sèrie de dotze dibuixos que va publicar el 2006. Hi apareix una caricatura del profeta plorant de genolls i amb el missatge "És dur ser estimat per idiotes". Una il·lustració a Cabu, assassinat en l'atemptat del 7 de gener del 2015.

La redacció explica a l'interior que des del 2015 els han demanat sovint que incloguin noves caricatures de Mahoma i sempre s'hi han negat.

"No perquè estigui prohibit, la llei ens hi autoritza, sinó perquè calia una bona raó per fer-ho, una raó que tingui un sentit i que aporti alguna cosa al debat."

 

Una portada dedicada als treballadors del setmanari que van morir massacrats en aquella matança, entre els quals els dibuixants Stéphane Charbonnier, Jean Cabut, Tignous i Georges Wolinski. En total van morir 12 persones.

I amb un missatge final clar:

"No ens doblegaran mai. No renunciarem mai."

 

Atemptat jihadista

El 7 de gener del 2015, a les onze del matí, quan es reunia el consell de redacció del setmanari, tres homes armats amb kalàixnikovs van entrar a la seu del setmanari i van disparar contra els treballadors.

Deu minuts després d'entrar a l'edifici van fugir en un cotxe negre. Abans, però, s'haurien aturat un moment per matar a sang freda un gendarme.

Van deixar dotze persones mortes i vuit més de ferides, quatre de les quals en estat crític.

Va ser l'atac més greu a França fins als atemptats a la sala Bataclan i a bars de París del novembre del 2015.

 

Comença el judici

Cinc anys després, s'inicia el procés contra els suposats còmplices dels terroristes que van cometre els atacs el 2015 contra la revista satírica però també contra el supermercat jueu Hyper Cacher de París i una policia municipal al sud de la capital.

El tribunal de París es prepara per a l'obertura del judici dels atacs de París (Christian Hartmann/Reuters)

 

En total hi ha 14 acusats: deu en detenció provisional, un en llibertat sota control judicial i tres més, en ordre de recerca i captura, per als quals es demanen penes que van des de la cadena perpètua fins als 10 i 20 anys de presó.

La justícia els acusa de participació en una organització terrorista criminal i de diferent grau de complicitat, ja sigui en el subministrament de suport logístic, financer o material, com amb armes o vehicles.

ARXIVAT A:
Terrorisme França
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut