Charlie, l'últim elefant del zoo nacional de Sud-àfrica, alliberat després d'anys de protestes
- TEMA:
- Maltractament animal
L'últim elefant del zoo nacional de Sud-àfrica, ubicat a la ciutat de Pretòria, ha estat alliberat. Feia 40 anys que estava en captivitat --primer en un circ i després al zoològic-- i la seva posada en llibertat ha estat una demanda històrica dels col·lectius animalistes.
Aquest dimarts, l'exemplar d'elefant africà, que es diu Charlie, ha estat traslladat a la reserva privada de Shambala, a la província de Limpopo, al nord-est del país.
La fundació conservacionista EMS, que ha lluitat durant anys pel seu alliberament, s'ha mostrat "encantada" que l'elefant ja sigui a la seva nova llar després d'un viatge de quatre hores.
Amb 42 anys, era l'únic exemplar que quedava viu al zoo de Pretòria, el més gran del país i l'únic amb estatus nacional. I ha estat la primera --i segurament última-- vegada que posen en llibertat un elefant.
Després d'anys de pressió social i protestes de grups animalistes, el zoològic va anunciar que, amb la sortida de Charlie, tancaria permanentment l'exhibició d'elefants.
Un "esdeveniment històric" a Sud-àfrica
L'elefant en qüestió va ser capturat amb la seva família a l'oest de Zimbàbue. Després el van vendre al circ Boswell Wilkie, on es va passar anys participant en espectacles. El 2001, va ser traslladat al zoo de Pretòria, el vuitè més gran del món.
Amb el pas dels anys, es va anar quedant sol en unes instal·lacions desèrtiques. Un fill seu i diversos companys que hi tenia es van morir.
Tal com recorda el diari local Daily Maverick, el 2020 la campanya per alliberar-lo es va fer més forta, amb protestes i recollides de firmes en línia.
"Hem après molt des que els zoològics es van convertir en formes d'entreteniment a finals de 1899, quan es va fundar aquest zoo", deia la petició, liderada per la fundació EMS. L'organització considera que aquests parcs "s'estan tornant inútils a tot el món", igual que els circs.
Especialistes i activistes de diferents països van enviar una carta a qui era la ministra de Medi Ambient, Barbara Creecy, on li demanaven que Charlie fos traslladat a un santuari, argumentant que els elefants no estan fets per viure en captivitat.
La primera resposta de les autoritats sud-africanes va ser que li posarien més companys, però finalment van acceptar portar-lo a un santuari.
"Aquest esdeveniment històric és el resultat d'anys de negociació amb el govern sud-africà", ha dit aquest dimarts la fundació en un comunicat recollit per l'agència EFE.
"El nostre somni és que, al seu ritme, Charlie aprengui a ser l'elefant que sempre hauria hagut de ser", conclou.
- ARXIVAT A:
- Maltractament animal Àfrica