Chomsky: "Seria una perversió que un tribunal fes culpable un poble per un referèndum"
- TEMA:
- Judici procés
Noam Chomsky, catedràtic i activista polític consultat i seguit arreu del món. Podria haver estat un dels testimonis del judici del procés, però el Tribunal Suprem ho va rebutjar. Ara, respon al "Quatre gats" a les preguntes de les defenses i també a altres qüestions. Assegura que votaria "no" a la independència, però es mostra contundent contra la repressió i la presó als líders independentistes.
Chomsky assegura que ell, i el món, estan pendents de Catalunya perquè el que hi passa transcendeix les fronteres del país:
"S'estan tractant qüestions fonamentals com la llibertat d'expressió, en primer lloc. Segon, el futur no només d'Espanya sinó de la Unió Europea i amb implicacions també per a l'ordre mundial"
Sobre el judici, Chomsky apunta que és "bastant il·legítim":
"Seria una gran perversió de la justícia que un tribunal fes tot un poble culpable per convocar un referèndum"
El catedràtic de la Universitat d'Arizona explica que "la repressió té moltes formes", també de suaus:
"Se'n va veure molta durant la dictadura de Franco. Pot prendre formes molt violentes o en pot prendre de més suaus"
I, més concretament, sobre l'1 d'octubre, reconeix que li va sorprendre la reacció de l'estat espanyol:
"Em pensava que Espanya actuaria d'acord amb les normes de drets civils que subscriu la Unió Europea en la teoria i, habitualment, en la pràctica. Em va sorprendre fins a quin punt es van desviar d'aquests principis"
"No" a la independència
Preguntat per si la independència té sentit en ple segle XXI, Chomsky afirma que ell votaria "no"
La seva recepta: "negociar""Si fos un votant català no hi estaria a favor. Crec que separar-se seria molt perjudicial per a Catalunya, una mica com ho és el Brexit per a Anglaterra"
"L'estat espanyol vol impedir qualsevol esforç d'assolir més independència tant als seus ciutadans en general com a alguns sectors en particular. Veig arguments de molt pes a Espanya en contra del separatisme català. Segur que perjudicaria Espanya que la part més rica se'n separés. És normal que hi hagi molta gent interessada a mantenir la unitat d'Espanya, però això no justifica l'ús de la força, la repressió, la presó ni els judicis que estan tenint lloc. És un assumpte que s'ha de negociar"
La resposta a les defenses
Chomsky és un dels testimonis que havia proposat la defensa de Jordi Cuixart per al judici del procés, però que el Tribunal Suprem va rebutjar. El "Quatre gats" ha aprofitat l'entrevista per traslladar-li algunes de les preguntes que li haurien fet els advocats.
Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, ha volgut preguntar si el seu client és un pres polític. La resposta de Chomski: "Diria que sí ara mateix"
"Crec que la seva llarga detenció fa que se'l pugui considerar així. També la naturalesa de les acusacions, que trobo totalment inapropiades. Són acusacions polítiques. Una persona detinguda per exercir el dret de llibertat d'expressió és un pres polític"
Marina Roig: "Les greus acusacions sobre Jordi Cuixart corresponen al que va succeir?"
"Convocant un referèndum no n'hi ha prou per acusar ningú de rebel·lió. Si hi hagués hagut intents de separar Catalunya d'Espanya sense cap mena de diàleg amb l'estat espanyol, llavors es podrien fer aquestes acusacions. Però no va anar així"
- ARXIVAT A:
- Judici procés Procés català