Chomsky, Varufakis i 400 intel·lectuals més denuncien persecució als síndics de l'1-O
En el text, publicat al diari britànic "The Guardian", denuncien que s'actuï contra els àrbitres d'un referèndum
Més de 400 acadèmics i intel·lectuals de diverses disciplines --entre els quals hi ha el professor emèrit de Lingüística Noam Chomsky o l'exministre d'Economia grec Iannis Varufakis- -han signat un manifest en què denuncien la persecució dels síndics electorals del referèndum de l'1 d'octubre.
En el text, publicat al diari britànic "The Guardian" sota el títol "Gran preocupació pels síndics electorals que afronten la presó espanyola", lamenten que els intel·lectuals catalans afronten la possibilitat real de fins a dos anys i nou mesos de presó tot i haver renunciat a fer de síndics electorals sota l'amenaça de multes de 12.000 euros
A més, denuncien que és probablement la primera vegada a la història de la Unió Europea que politòlegs i advocats són amenaçats amb la presó per fer servir els seus coneixements per garantir la imparcialitat d'un referèndum.
"Probablement és la primera vegada en la història de la UE que politòlegs i advocats són amenaçats amb penes de presó per utilitzar els seus coneixements per garantir que es faci un referèndum de manera imparcial i justa. En fer-ho, van actuar a petició del Parlament de Catalunya, que tenia un mandat legal vigent en aquell moment."
En la carta exigeixen la supressió immediata de l'amenaça de pena de presó i l'eliminació de tots els càrrecs penals en contra d'ells.
"Ens sentim indignats per la persecució dels nostres col·legues i exigim la supressió immediata de l'amenaça d'una pena de presó i l'eliminació de tots els càrrecs contra ells."
La fiscalia demana dos anys i nou mesos de presó per a cada un dels cinc membres de la Sindicatura Electoral que el Parlament va designar per al referèndum de l'1 d'octubre. Es tracta de Marc Marsal, Jordi Matas, Marta Alsina, Tània Verge i Josep Pagès. Els acusen dels delictes de desobediència i d'usurpació de funcions.
Els cinc síndics haurien dictat diverses resolucions relacionades amb el referèndum tot i que el Tribunal Constitucional els havia notificat que la consulta quedava suspesa i els advertia de la seva obligació d'impedir-la.
Com a alternativa, però, la fiscalia va demanar que se'ls condemnés només per desobediència a una multa de 5.400 euros i inhabilitació per a qualsevol funció que respongués "a un nomenament discrecional fet per una administració pública".
- ARXIVAT A:
- Procés catalàReferèndum 1-O