Cifuentes sobre la polèmica pel màster: "Mai passos enrere, ni per agafar empenta"
Cifuentes trenca el silenci: "Als que voleu que me'n vagi, em quedo"
Després de la tempesta política per la possible falsificació del currículum de la presidenta de la Comunitat de Madrid, la mateixa Cristina Cifuentes ha trencat el seu silenci. Ha afirmat que va obtenir el màster en Dret Públic Autonòmic de forma legal i transparent el 2012. Cifuentes avala la versió que ha donat la Universitat Rey Juan Carlos: que ho havia aprovat tot, però que hi va haver un error de transcripció de les notes al sistema informàtic, on constava un "no presentada" en dues assignatures que havia aprovat amb notable.
A través del Twiter, ha penjat un vídeo en què ha deixat ben clar que no pensa dimitir. Ha advertit que no plega i continuarà treballant com a presidenta de la Comunitat de Madrid:
"Als que voleu que me'n vagi, no me'n vaig, em quedo. Em quedaré. Continuaré sent la vostra presidenta i continuaré treballant per a tots vosaltres."
En la mateixa línia, Cifuentes ha assegurat que les dificultats li serveixen per treballar encara més i que no farà "cap pas enrere":
"Les dificultats em serveixen per treballar encara més fort. I sens dubte si algú es pensa que intentant deteriorar-me, amb falsedats, mentides o mitges veritats, faré un pas enrere, estan equivocats. Mireu, cap enrere no s'han de fer mai passos, ni tan sols per agafar empenta. Així que segueixo, continuo. Tinc el mandat i suport dels madrilenys i, malgrat les dificultats, continuaré treballant encara amb més força."
Tot i això, ha admès que ha estat un dia "complicat davant " la falsedat de tot el que s'ha vist":
"Ha estat un dia complicat, dolorós, perquè he estat víctima d'un atac d'un mitjà absolutament injust i basat en moltes mentides."
Cifuentes ha justificat el perquè no ha donat explicacions abans, quan "sempre dono la cara":
"No he pogut sortir abans, com acosumo a fer, perquè sempre dono la cara, perquè he hagut de buscar la informació necessària per demostrar amb papers la falsedat de l'acusació."
I per "demostrar la falsedat", ha mostrat en el seu vídeo a Twitter el certificat de la Universitat Rey Juan Carlos amb la qualificació pertinent i un acte del treball final del màster firmada pels membres del tribunal, en què "per cert -ha dit- vaig treure un notable".
Aquest papers, segons diu, acrediten que l'acusació, que ha qualificat com "un atac que va més enllà del polític", és falsa:
"He pogut demostrar amb papers que és absolutament fals (...) Desgraciadament, en política es traspassen alguns límits que són difícils. Per a mi, personalment, no ho puc negar, ha estat molt dur, he passat un dia mol díficil."
En la Puerta del Sol, sigo trabajando después de un día de ataques falsos que no van a conseguir desanimarme💪🏼 https://t.co/6hb6PpZhHA
Cristina Cifuentes (@ccifuentes) 21 de març de 2018
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, també ha parlat de la polèmica sobre la presumpta falsificació de notes del màster. Cifuentes diu que és la universitat qui ha d'aclarir què va passar amb el seu expedient. Assegura que va aprovar totes dues assignatures i que en cap moment no s'ha plantejat dimitir.
"Si algú vol o pensa que em farà mal i que això significa que faré marxa enrere, està molt equivocat. Soc filla de militar i de la cultura de l'esforç, la cultura que no es retrocedeix ni per agafar impuls. He actuat amb total honestedat."
Nous documents posen en dubte la versió de Cifuentes
La polèmica per la possible falsificació del currículum de Cifuentes, però, continua. La presidenta madrilenya i el rector de la Universitat asseguren que va aprovar el treball final de màster el juliol de 2012 i que per un error de transcripció en posar les notes apareixia com a "no presentada", un error que s'hauria solucionat dos anys més tard. Dimarts, però, un portaveu de la presidenta autonòmica va dir que s'havia deixat dues assignatures per després.
El diario.es ha publicat documents que contradiuen aquesta versió. Es tracta dels registres informàtics de la universitat on es veu que Cifuentes no es va presentar a dues assignatures i va pagar unes despeses per poder matricular-se per segona vegada quatre mesos després, és a dir, quan ja hauria aprovat tot el màster.
Per refermar-ho, el mateix diari recull que en la fitxa universitària de Cifuentes hi ha tres pagaments en dates diferents: 1.586,39 euros pel màster, el 4 de gener de 2012; 6,11 euros per una despesa administrativa el 20 de novembre de 2012 amb el concepte "Treball final de Màster Dret Autonòmic", i 176,27 euros com a taxes, el 6 de novembre de 2014.
Fonts properes a Cifuentes, segons el rotatiu, diuen que aquest pagament del novembre respon al fet que la data de presentació del treball acabava el juny de 2012, però com que va el va presentar el 2 de juliol va haver de pagar una taxa per no complir els terminis. El rotatiu mostra que el calendari del màster recull que el juliol està dins del termini. Per tant, la penalització no tindria sentit.
La polèmica va sorgir quan el diario.es va publicar que la presidenta de la Comunitat de Madrid hauria aconseguit de manera fraudulenta un màster universitari dels dos que té. Segons aquesta informació, Cifuentes va cursar entre el 2011 i el 2012 el màster en Dret Autonòmic de la Universitat Rey Juan Carlos, la URJC, però no el va acabar, sinó que li van quedar pendents dues assignatures que suposaven la meitat del màster.
Dos anys després, el 2014, el "no presentada" d'aquestes assignatures al seu expedient es van convertir en "notable", gràcies a un simple canvi informàtic efectuat per una funcionària d'un altre campus de la URJC.
Eldiario.es assegura que abans d'aquest canvi Cifuentes no es va tornar a matricular de les assignatures, sinó que es va limitar a pagar les taxes corresponents a l'obtenció del títol.