Ciments Molins, primera gran empresa que torna la seu a Catalunya després de marxar per l'1-O
- TEMA:
- Empresa
Ciments Molins ha retornat la seu social a Catalunya després de traslladar-la a Madrid el 2017, coincidint amb l'auge del procés independentista.
No és la primera empresa que ha tornat la seu social a Catalunya, però sí una de les més grans que ho ha fet fins ara. El 2018, Agbar també va retornar la seu social a Barcelona.
L'empresa dedicada al ciment ha comunicat el canvi a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), on ha detallat que a partir d'aquest dimarts el seu domicili s'ubicarà a la planta de Sant Vicenç dels Horts, a la carretera N-340, on hi ha la fàbrica principal de la companyia a Catalunya.
La decisió l'ha pres el consell d'administració de la societat per unanimitat i significa que l'empresa retornarà set anys després a Catalunya.
Fonts de la companyia han explicat a l'agència Europa Press que "ha estat una decisió unànime del consell pensant en el millor interès de l'empresa".
A través de la xarxa X, el president Salvador Illa ha celebrat el retorn de l'empresa. "Podem obrir una etapa d'avenços si fem bé la feina. Bon govern, estabilitat política i seguretat jurídica per generar prosperitat i ocupació. Continuem treballant perquè Catalunya sigui, de nou, motor econòmic d'Espanya i d'Europa en benefici de tothom", ha afirmat Illa.
La patronal Foment del Treball ha dit en un comunicat que espera que aquesta no sigui l'última tornada d'empreses a Catalunya. El president de l'organització, Josep Sánchez Llibre, ha coincidit a Barcelona amb el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que no ha comentat la notícia.
Ciments Molins és una de les grans indústries catalanes que dona feina a gairebé 3.800 treballadors i que l'any passat va facturar més de 1.300 milions d'euros amb un benefici net de 151 milions.
Molins fa el camí que ja han pres algunes petites i mitjanes empreses com Laboratoris Ordesa, dedicada a l'alimentació infantil. Aquest any, també ha decidit reubicar la seva seu a Catalunya, després d'haver marxat a Osca el 2017.
La "inseguretat" del procés
El 20 d'octubre del 2017, l'empresa va decidir traslladar la seva seu social a la capital espanyola davant la "inseguretat" causada per la situació política i social a Catalunya arran de la possible declaració d'independència després de l'1-O.
D'octubre a agost d'aquell mateix any, 2.500 empreses van traslladar la seu social fora de Catalunya.
Aleshores, el consell d'administració va explicar que s'havia adoptat la decisió de traslladar la seu social per "salvaguardar els interessos de l'empresa, de marcat caràcter internacional, i garantir la seva normal operativa". No obstant això, va reafirmar el seu compromís amb el manteniment de la seva activitat a les seus ubicades a Catalunya, com Ciments Molins Industrial, Promsa i Propamsa.
Durant aquest període, l'empresa ha passat a denominar-se Molins i ha unificat les sis marques comercials a l'Estat (Ciments Molins Industrial, Promsa, Propamsa, Pretersa-Prenavisa i Precon) sota una nova identitat corporativa.
L'aleshores conseller delegat, Julio Rodríguez, que l'1 de juliol passat va ser substituït per Marcos Cela al capdavant de la companyia, va explicar que el retorn de la seu social no estava damunt la taula i que no hi havia "novetats" sobre aquesta qüestió.
Pot desencadenar altres retorns?
El cas de Ciments Molins és molt particular, perquè entre els mateixos propietaris de l'empresa va haver-hi discussió sobre quan i com retornar la seu. Per això, és difícil especular sobre si aquest cas pot ser el preludi d'altres.
Els bancs --CaixaBank i Sabadell-- ja han dit per activa i per passiva, en públic i en privat, que això no entra en els seus plans. Són els més sensibles a girs de l'opinió pública, moviments de dipòsits, i el regulador tampoc està per la feina. De la resta de l'òrbita de La Caixa, tampoc no han sortit senyals en aquest sentit.
I d'altres, com és el cas de Naturgy, ja feia temps que desplaçaven el seu centre de gravetat a Madrid. Altres noms de l'Ibex a tenir en compte són Cellnex o Colonial.
Tot i les incerteses, el que sí que és clar és que aquestes decisions no es van explicant, sinó que s'executen sense avís previ.
- ARXIVAT A:
- Procés català Empresa