Cua de refugiats a la localitat hongaresa de Hegyeshalom, caminant cap a la frontera austríaca (Reuters)
Cua de refugiats a la localitat hongaresa de Hegyeshalom, caminant cap a la frontera austríaca (Reuters)
Brussel·les

Cimera a Brussel·les per acordar l'ajuda financera als països que acullen refugiats

De la reunió n'ha de sortir més ajuda financera per als països de la zona que acullen refugiats, especialment Turquia, amb 1.000 milions

Actualitzat

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea han afrontat una reunió difícil aquest dimecres a Brussel·les. Després que els ministres de l'Interior pactessin la redistribució de 120.000 refugiats entre els estats membres, de la cimera de caps d'estat i de govern n'ha de sortir més ajuda financera per als països de la zona que acullen refugiats, especialment Turquia, amb 1.000 milions.

La reunió ha començat en un ambient de forta divisió, després que aquest dimarts alguns ministres de l'Interior forcessin el vot per aprovar el repartiment dels refugiats, amb Eslovàquia, la República Txeca, Hongria i Romania en contra i l'abstenció de Finlàndia.

El primer ministre d'un d'aquests països contraris, l'hongarès Viktor Orban, ha dit a la seva arribada que s'han de respectar les regles de Schengen i protegir les fronteres exteriors de la UE i ha estat molt dur amb Grècia: "si els grecs no són capaços de defensar les seves pròpies fronteres, hauríem de demanar-los amablement, en ser un país sobirà, que deixi als altres països de la UE defensar-les".

D'altra banda, la Comissió Europea ha obert 40 procediments d'infracció a 19 estats membres, entre els quals Espanya, per no aplicar la normativa comunitària d'asil.

Tusk demana recuperar el control de les fronteres externes

Abans de participar en una reunió del Partit Popular Europeu, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha demanat als líders comunitaris un pla concret per encarar l'actual crisi de refugiats i ha assenyalat que la qüestió més urgent és "recuperar el control" de les fronteres exteriors de la UE. Tusk ha recordat que ara és el moment de "posar fi a aquest cicle de recriminacions mútues i malentesos".

El president del Consell Europeu ha demanat centrar el debat de la cimera en "fets" i no "il·lusions i emocions" perquè creu que els conflictes al Pròxim Orient no acabaran aviat. A més, ha recordat que hi ha vuit milions de desplaçats dins de Síria i quatre més que han fugit d'aquest país cap a Turquia, Jordània, el Líban i l'Iraq. "Això vol dir que estem parlant de milions de refugiats potencials intentant arribar a Europa, no milers", ha dit.

Anar al contingut