Madrid tanca 213 casals d'avis per frenar el contagi del coronavirus entre gent gran

La mesura s'ha pres després que hagin mort quatre persones grans amb patologies prèvies, dues de les quals s'estaven en una residència. Amb aquestes, ja són vuit les víctimes mortals a Espanya.

RedaccióActualitzat

La Comunitat de Madrid ha decidit finalment tancar temporalment els casals d'avis per mirar de frenar el contagi del coronavirus entre la població de risc, gent gran amb patologies prèvies. Això afecta 213 centres, 10 dels quals privats. El tancament és per un mes, tot i que no es descarta que aquest període es prorrogui.

La decisió s'ha pres després de la mort de quatre persones grans a la comunitat, l'última, un home de 83 anys amb patologies prèvies. Aquesta és la vuitena víctima a Espanya. L'home ha mort aquesta tarda de divendres a l'Hospital Severo Ochoa.

En les darreres hores, també han mort dues persones que estaven en una residència d'avis. Fernando Simón, responsable del Centre de Coordinació d'Emergències Sanitàries d'Espanya, havia dit que no calia tancar les residències de manera generalitzada..

"Els centres de dia, tots els centres de dia, no s'han de tancar. Les accions s'han de fer d'acord amb la situació específica de cada lloc. No cal canviar la vida social ni res on no ha passat res."

"Cal actuar específicament per a cada centre, ara mateix no podem generalitzar per a tots els centres o per a tot el territori."

El director del Centre de Coordinació d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en una roda de premsa sobre el coronavirus (EFE)


Brots en dos centres de gent gran

Ara mateix hi ha dos brots detectats en centres de gent gran a Madrid: un a la residència La Paz, on han donat positiu per coronavirus una desena de residents i una auxiliar d'infermeria.

És la residència on vivia la dona de 99 anys que va morir dimarts a l'Hospital Gregorio Marañón, la primera víctima mortal de Madrid.

L'altre brot és en un centre de dia de Valdemoro, on anava un home de 76 anys amb patologies prèvies que ha mort a l'Hospital Infanta Elena de la localitat.

De moment, atenció domiciliària

Hi ha una quinzena de persones que han donat positiu pel virus, entre persones grans i treballadors. Hi ha quatre persones ingressades a l'UCI.

Simón ha dit que, de moment, tampoc caldrà tancar aquests centres, i que es pot resoldre la situació amb altres mesures com, per exemple, atenció domiciliària:

"Al de Valdemoro s'han pres mesures d'atenció domiciliària per a tots els casos en què es pugui fer aquesta atenció. En principi, als centres de dia òbviament es pot fer això, però implica una sèrie de gestions i accions prèvies per organitzar aquesta atenció domiciliària, perquè l'atenció s'ha de fer igual."

"Si es pot fer, és una mesura raonable, si no es pot fer, caldrà fer servir un altre tipus d'accions que no tenen per què implicar el tancament."


37 casos a Catalunya

D'altra banda, el Departament de Salut ha elevat a 37 els casos de coronavirus detectats a Catalunya, 5 dels quals nous.

Un d'ells és la dona de 29 anys de Barcelona que aquest dijous ja estava en observació perquè té una patologia respiratòria greu. Malgrat la gravetat, la seva situació és estable.


Casos lleus, tres agafats a Catalunya

Els altres casos són lleus, entre els quals hi ha una dona de 55 anys de Barcelona que va viatjar a Milà fa uns quants dies.

Els altres tres casos han agafat el virus a Catalunya perquè han estat en contacte amb persones que havien viatjat a zones de risc.

Són una noia de 19 anys de Barcelona, un home de 47 anys de Cabrils i una dona de 35 anys també de Barcelona.

Laboratori de l'Hospital Clínic de Barcelona on es fan les anàlisis de coronavirus, aquest dijous (ACN)


345 casos a Espanya

Simón ha detallat que actualment hi ha 345 casos de coronavirus detectats a Espanya, la majoria "importats", i això vol dir una proporció d'un cas per cada 250.000 habitants.

En total, a Espanya han mort 6 persones amb coronavirus, totes persones d'edat avançada i amb patologies prèvies, el perfil a qui també ataca la grip normal.

 

Encara 12 casos d'origen desconegut

El que més preocupa els responsables sanitaris són els 12 casos positius amb origen desconegut, que se segueixen investigant. De fet, de la vintena que hi havia aquest dimarts, se n'han identificat uns quants.

La bona notícia és que ja hi ha almenys 10 persones que s'han recuperat, i els pròxims dies s'espera que -per l'evolució de la malaltia- hi hagi un degoteig d'altes.


Una alta al País Valencià

Precisament aquest divendres s'ha sabut que a la primera persona a qui van diagnosticar el coronavirus al País València li han donat l'alta.

Estava ingressat a l'hospital La Plana de Vila-real des del 25 de febrer, després que hi anés amb símptomes i d'haver estat a Milà.

Li han donat l'alta perquè han passat els 14 dies de quarantena i ha donat negatiu al doble test del virus, de manera que a partir d'ara ja pot fer vida normal.

100.000 positius al món

D'altra banda, aquest divendres s'ha arribat a les 100.000 persones arreu del món que han donat positiu per coronavirus. Més de 55.000 ja les han donat d'alta, mentre el total de morts ja supera els 3.400.

L'augment de casos més gran en les últimes hores és a l'Iran, amb més de 1.200 persones, i ja s'acosten als 5.000 casos detectats. Són dades que recull i actualitza constantment el portal Worldometers.info.


Cimera europea pel coronavirus

La preocupació pel coronavirus porta aquest divendres el matí a Brussel·les els ministres de Sanitat de la Unió Europea, que volen coordinar les actuacions contra l'epidèmia. A Europa hi ha uns 5.600 casos i 160 morts sobre una població de més de 500 milions.

 

Avís sobre el coronavirus en una cimera de ministres de Justícia a Brussel·les (EFE/Stephanie Lecocq)
Avís sobre el coronavirus en una cimera de ministres de Justícia a Brussel·les (EFE)

Al Regne Unit s'ha registrat en les últimes hores la primera víctima mortal. A Itàlia, els morts per coronavirus són 148 i més de 3.800 els infectats. Des d'aquest dijous, les escoles i universitats estan tancades a tot el país, mesura que, sumada a la decisió del govern fa uns dies de recomanar el teletreball, deixa un panorama inèdit a ciutats com Roma: carrers buits en un dels destins turístics més importants del món.

 

El coronavirus també ha fet acte de presència a l'Assemblea Nacional francesa. Hi ha un diputat hospitalitzat, un treballador de la cambra confinat a casa i un altre treballador a l'hospital pendent de confirmar-se si està infectat. El diputat -que hauria viatjat a l'estranger recentment- està greu en un hospital a l'est del país, on hi ha un dels principals focus de la infecció.


Múrcia, sense casos

On no hi ha cap cas detectat de coronavirus és a Múrcia, on el govern de coalició del PP i Ciutadans ho ha aprofitat per criticar la falta d'infraestructures a la regió. La portaveu del govern, Ana Martínez Vidal, ho ha explicat en roda de premsa:

"Que no tinguem AVE ni corredor mediterrani i que hi hagi una deixadesa total del govern de Pedro Sánchez cap a la regió de Múrcia... pot contribuir que no hi hagi casos de coronavirus, encara que no n'estem exempts."

És la primera declaració on es fa esment al coronavirus per fer una crítica política.


Quatre nous casos a Catalunya

A Catalunya, dijous es van confirmar 4 nous casos, entre els quals hi ha un pacient greu amb patologies prèvies, i també està greu una dona de 29 anys.

Aquí preocupen els contagis entre els professionals sanitaris. Per garantir el mínim risc entre el col·lectiu, Salut prohibeix els congressos i cursos presencials de personal sanitari a Catalunya. I també recomana no anar als que se celebren a l'estranger.

 


Alimentaria, ajornada

El coronavirus té fortes repercussions econòmiques, com ara l'ajornament del saló Alimentaria, el segon més important de Fira de Barcelona, que s'havia de celebrar el mes d'abril.

Tot i que la gran majoria d'empreses havien confirmat l'assistència, l'organització ha preferit curar-se en salut davant la incertesa i trasllada Alimentaria i el saló Hostelco al setembre.

D'aquesta manera, ha volgut evitar el risc d'haver-lo d'ajornar fer més endavant, amb el saló gairebé muntat. La Fira sí que manté altres salons, com el de l'Ensenyament o el B-Travel. Mentrestant, Barcelona i altres zones turístiques comencen a notar una caiguda de visitants i reserves.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut