TMB vol aplicar el recompte de passatgers per controlar l'aforament al metro (EFE/Mariscal)

Cinc científics exigeixen que es publiquin les dades exhaustives de la Covid a Espanya

En una carta a The Lancet, recorden que a Espanya la pandèmia ha impactat "molt més del que es temia o projectava"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Les dades sobre la incidència de la Covid que publiquen el Ministeri de Sanitat i els responsables sanitaris de les comunitats autònomes són, a parer d'un grup de cinc científics, insuficients per poder estudiar la dinàmica de la pandèmia i adoptar mesures de control.

En una carta publicada a The Lancet, Sergi Trias-Llimós, Clara Prats, Aurelio Tobías, Ainhoa Alustiza i Tim Riffe insten les autoritats sanitàries espanyoles i de les 17 comunitats autònomes a publicar actualitzacions diàries dels casos positius, hospitalitzacions, ingressos a l'UCI, malalts recuperats i morts per la Covid. Demanen que cadascuna d'aquestes dades es desglossi per edat, sexe i zona geogràfica, per poder fer un monitoratge de l'impacte demogràfic de la pandèmia.

Els cinc investigadors recorden que a Espanya la pandèmia ha impactat "molt més del que es temia o projectava": ha provocat més de 31.000 morts i hi ha més de 70.000 persones que han donat positiu en una prova de detecció del coronavirus.

Asseguren que, per poder donar una millor resposta de salut pública, cal tenir dades precises i detallades de l'afectació de la Covid-19.

Critiquen que el Ministeri de Sanitat va deixar de proporcionar les dades desglossades i fer actualitzacions diàries a partir del 19 de maig. Lamenten que ara les dades que ofereix el Centre Nacional d'Epidemiología són de publicació setmanal, sense detalls geogràfics ni correccions retrospectives. Per aquesta raó, asseguren, és imposible "fusionar de forma adequada les sèries temporals específiques d'edat després de la primera onada".

Cinc de les disset comunitats autònomes sí que ofereixen dades seleccionades de la pandèmia desglossades correctament per edat i sexe, asseguren els investigadors, tot i que no especifiquen de quines es tracta. Però aquestes dades no sempre són comparables, diuen, "en aquestes poques regions".

Posen com a exemple països com Alemanya, les Filipines, Mèxic i els Països Baixos, que publiquen actualitzacions diàries "coherents i exhaustives" de tots els casos de Covid-19 i de les defuncions per aquesta causa als seus territoris.

 


 

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut