Cinc claus del primer discurs d'Illa com a president: de la cohesió a la defensa de la llengua
Illa s'ha compromès a "governar per a tothom" i cohesionar el país, ha lloat que Catalunya sigui "una terra d'acollida solidària" i ha alertat que defensar la llengua "no és anar contra ningú"
Salvador Illa ha començat el seu primer discurs com a president de la Generalitat recordant "la tenacitat" de Josep Tarradellas, que va permetre recuperar la institució el 1977, tal com va fer dijous a la sessió d'investidura.
També ha reconegut la feina dels seus predecessors encara vius: Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas, Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès per la seva "màxima dedicació i les més nobles intencions per fer de Catalunya un país millor".
Una responsabilitat que, ha dit, comparteix plenament i que ha centrat en cinc objectius clau:
Governar per a tothom
El primer i "principal", ha dit, és "governar per a tothom", perquè "tothom se senti representat" per la institució que presideix:
"Si el meu propòsit és governar per a tothom, els eixos principals de la meva presidència em proposo que siguin els d'unir i servir. Unir respectant la diversitat i la pluralitat del poble de Catalunya."
Cohesionar Catalunya
Illa ha alertat contra l'avenç dels "plantejaments divisius, demagògics i populistes" que amenacen la convivència, ha dit. I s'ha compromès a desplegar polítiques públiques que cohesionin socialment i territorialment Catalunya i "ajudin a generar prosperitat":
"Ho faig amb la voluntat de portar la màxima llibertat, la màxima prosperitat i la màxima igualtat possibles als catalans i a les catalanes, que és així com Ernest Lluch definia els valors socialdemòcrates que són el fonament de la meva acció política."
Una terra solidària d'acollida i convivència
El 133è president de la Generalitat ha recordat que Catalunya és una terra solidària, de convivència i acollida:
"Catalunya és terra d'acollida, ho ha estat sempre i ho seguirà sent. I Catalunya és solidària. La nostra voluntat de ser és també una voluntat de conviure."
Defensar la llengua "no és anar contra ningú"
Salvador Illa també ha fet una menció especial a la defensa de la llengua i la cultura catalanes que, ha dit, no pretenen "perjudicar ningú". I ha valorat la presència d'altres presidents autonòmics, com els d'Astúries o Navarra, com "un signe de respecte mutu i de voluntat de treball conjunt, constructiu i compartit":
"La defensa de la nostra llengua, de la nostra cultura i de la nostra terra no és ni contra ningú ni per perjudicar ningú."
Voluntat de proximitat
Finalment, Illa s'ha compromès a fer un govern proper a la ciutadania:
"Deixi'm manifestar la precaució que prenc des d'avui mateix, la de no perdre la proximitat, el contacte, el tracte de les persones. El meu propòsit és que la noblesa d'aquest Palau, que és la seu del govern de Catalunya, no m'impedeixi d'exercir-lo."