Cinc coses que podem fer amb els llibres que ja no volem
- TEMA:
- Literatura
Es diu que es necessiten com a mínim 1.000 llibres per considerar que tenim una biblioteca domèstica.
És un objectiu clarament ambiciós si tenim en compte els problemes d'espai, cada vegada més habituals. I, segons com, no cal tenir-ne ni la meitat perquè calgui desfer-se d'uns quants.
Però què en podem fer? Com podem treure llibres de casa i assegurar-nos que algú altre en traurà profit? Us proposem cinc opcions:
1. Portar-los a la biblioteca del poble o del barri (si els volen!)
Abans de fer-ho, però, és imprescindible trucar-hi per saber la seva normativa, perquè les biblioteques tenen una política de col·leccions i busquen llibres que considerin que tenen interès i que estiguin en bon estat. Per tant, pot ser que no acceptin els nostres llibres.
Però fins i tot en aquest cas, ens poden oferir alternatives, tal com explica la bibliotecària Carme Fenoll: "Algunes biblioteques tenen petites parades de venda de llibres que provenen de donacions, a preus irrisoris. D'altres distribueixen les donacions a ONGs, hospitals, centres de dia i altres entitats".
I una altra possibilitat és la Central de Préstec i Serveis Especials (CePSE), un centre a l'Hospitalet de Llobregat que s'encarrega dels fons de baix ús. Tot i que no és un servei dirigit a l'usuari final, si des de la nostra biblioteca consideren que és una donació interessant, s'hi posaran en contacte.
El que no hem de fer mai, però, és deixar els nostres llibres a les bústies de retorn, ni presentar-nos a la biblioteca amb caixes plenes de llibres i deixar-les allà sense avisar.
I si viviu a prop de Girona, val la pena que us arribeu a Connexió Papyrus, una iniciativa que va crear un bibliotecari jubilat, Jordi Artigal, a Celrà.
És un centre dins la mateixa biblioteca pública del poble, que busca el millor destí per als llibres que nosaltres ja no volem. A més de vendre llibres --a dos euros els d'adults i a mig euro els infantils i juvenils--, també en distribueixen de forma gratuïta a diferents punts de Girona, com ara estacions d'autobús, centres culturals o carrers amb noms d'autors.
També fan donacions a biblioteques, entitats, escoles, i fins i tot a altres països. I com que és un projecte sense ànim de lucre, tot el que recapten ho destinen a finançar activitats de lectura i escriptura.
2. Buscar un punt d'intercanvi de llibres
Són llocs on podeu deixar els vostres llibres perquè altres lectors els puguin aprofitar.
En trobareu en molts municipis catalans, habitualment en centres cívics, ajuntaments i espais joves.
3. Introduir-los al circuit de passallibres
És el que en anglès es coneix com a "bookcrossing". Consisteix a deixar un llibre en un lloc públic i comunicar-ho en un web específic perquè algú pugui trobar-lo, llegir-lo i tornar-lo a deixar accessible, de manera que després un nou lector reiniciï el procés.
El web de referència per al passallibres és www.bookcrossing.com.
4. Portar-los a una llibreria de segona mà
N'hi ha diverses, però entre les més conegudes hi ha les de Re-read. N'hi ha a una quinzena a Catalunya, i com a mínim una a totes les capitals de província.
Arnau Duran, responsable d'una botiga Re-read, ens explica com funciona: "Fem compravenda de llibres usats. Els comprem a un preu simbòlic de 25 cèntims la unitat, i després els venem segons la quantitat que se n'endú el client: un llibre val 4 euros; a partir de dos llibres el preu baixa a 3 euros la unitat, i si són cinc o més llibres, els venem a 2,40 euros cada llibre."
I quins tipus de llibres hi podem portar? "A Re-read ens hem especialitzat en llibres de la dècada dels 90 endavant. El que no treballem són enciclopèdies, revistes, col·leccions, o llibres de text escolars".
"La resta, és tot benvingut: llibres de cuina, contes, assaig, novel·la, història... Només demanem que estiguin en bon estat"
5. Regalar-ne a amics, familiars, companys de feina o veïns
També és una bona solució compartir els llibres que ja no voleu amb la gent del vostre entorn. Ho podeu fer com a regal d'aniversari, o fer servir els grups de whatsapp per informar dels llibres que oferiu.
Una opció és avisar que deixareu els llibres durant unes hores a la porteria de casa, o en un espai del vostre lloc de treball, per qui els vulgui passar a recollir.
Ara bé, si el llibre ja no està en bones condicions, el millor que podeu fer és dur-lo a la deixalleria per reciclar. I no cal patir per si es perd un exemplar valuós, perquè la Biblioteca de Catalunya, a través del dipòsit legal, s'assegura de tenir tres còpies de tots els llibres.
- ARXIVAT A:
- Literatura Consum