Cinquè dia de vaga a l'educació, amb les negociacions encallades i protestes al carrer
La Guàrdia Urbana parla de 6.000 manifestants a Barcelona, i Educació xifra el seguiment de la vaga, al migdia, en un 8,44% al conjunt de Catalunya
La tongada de jornades de vaga de mestres i professors prevista per al març s'ha tancat aquest dimecres amb el cinquè i, per ara, últim dia de mobilitzacions.
Les negociacions entre els sindicats de docents que han convocat la vaga unitària i el Departament d'Educació estan encallades. Un desacord, han avisat des del comitè de vaga, que es podria traduir en més mobilitzacions.
Els representants de mestres i professors demanen la destitució del conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, i es queixen que no se'ls fan propostes per al curs vinent, sinó a més llarg termini.
La nova oportunitat per al diàleg és la taula sectorial, aquest dijous, però la portaveu del sindicat Ustec, Iolanda Segura, ha avisat que no s'hi asseuran si Educació no els presenta abans una proposta negociadora. "Una proposta que situï alguns punts de reversió de retallades", ha apuntat Segura.
Teresa Esperabé, secretària general de la Federació d'Educació de CCOO, ha afegit que volen parlar del calendari, del currículum i el decret de plantilles.
I Bernat Pèlach, portaveu de la Intersindical-CSC, ha exigit canvis per al curs que ve: "No ens serveix de cara al 2025-2026. Al final, la situació crítica és ara."
Aquestes són algunes de les reivindicacions dels docents:
6.000 persones a la manifestació a Barcelona
Els docents s'ha tornat a manifestar arreu del país. A la marxa de Barcelona, entre la plaça Universitat i la plaça Sant Jaume, hi han participat 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.
Els manifestants han cridat consignes com "No són cinc dies de vacances, són 10 anys de retallades", "No és pel calendari, és estar educant en precari" o "On és, no el veiem, el 6%" i han portat pancartes amb els lemes "Bye, bye Cambray" o "Menys imposicions i més diàleg".
A més, hi ha hagut protestes a Girona, Tarragona i Tortosa. En total, segons els sindicats, les protestes han aplegat 40.000 persones.
A Girona, un centenar de manifestants han sortit al carrer sota la pluja i han acabat la protesta amb una concentració davant de la delegació del govern, a la plaça Pompeu Fabra.
A Lleida s'ha convocat una manifestació a la tarda.
A banda, sindicats de l'educació i d'estudiants han fet una crida a participar en una manifestació a Barcelona el 2 d'abril en defensa de l'actual model d'immersió lingüística i contra l'acord que reconeix el castellà com a llengua a les escoles.
Protesta a la seu d'ERC
El primer acte de protesta d'aquest cinquè dia de vaga s'ha fet abans que engeguessin les mobilitzacions previstes, quan desenes de persones s'han concentrat a la seu d'Esquerra Republicana de Catalunya.
Han accedit fins al pati interior, on han fet pintades a favor de l'educació pública i han penjat una gran pancarta demanant la dimissió de Cambray en què també es podia llegir "ERC traïdors".
El desplegament dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra ha fet que la protesta es traslladés al carrer.
Educació diu que el seguiment de la vaga és del 8,44%
El seguiment de l'última de les cinc jornades de vaga convocades al març era, al migdia, del 8,44%, segons les dades comunicades al Departament d'Educació pel 84,62% dels centres públics.
La incidència més alta s'ha registrat a la ciutat de Barcelona, un 11,81%, i a les comarques del Barcelonès, un 11,80%.
El seguiment més baix, segons les dades recollides per Educació, ha estat a la demarcació de Lleida, un 2,45%.
Dimarts, 10.000 manifestants
Aquest dimarts, en la quarta jornada de vaga, Educació va rebaixar a gairebé un 10% el seguiment de la protesta, mentre que els convocants van parlar d'un percentatge molt superior, del 50%.
A la manifestació que s'ha fet al centre de Barcelona hi han participat 10.000 persones, segons els càlculs de la Guàrdia Urbana.
També hi va haver accions dels piquets, que van fer talls als accessos de Barcelona (ronda de Dalt, ronda del Litoral i Gran Via-plaça Cerdà).
Els mateixos serveis mínims
La vaga la convoquen set sindicats (USTEC-STEs, UGT, CCOO, Aspepc-sps, Intersindical, CGT i USOC). El Departament Treball ha dictat uns serveis mínims que, a infantil, primària i secundària (de 3 a 16 anys), preveuen un docent per cada tres aules.
Per a l'educació especial i les llars d'infants, és del 50% de les plantilles.
Posicions allunyades
Un dels motius de discrepància és la imposició unilateral del nou calendari escolar, que preveu avançar l'inici de les classes el 5 de setembre ja el curs que ve.
El Departament de Treball, que ha fet la mediació entre les dues parts, ha donat les converses per acabades aquest dimarts un cop ha constat que les posicions estan molt allunyades. Sobre la taula, una quinzena de propostes que els sindicats consideren imprescindibles i que el Departament d'Educació està disposat a calendaritzar.
La pròxima oportunitat per negociar serà dijous, a la mesa sectorial.
- ARXIVAT A:
- Educació