Membres d'una mesa electoral, durant el recompte, a l'IES Esteve Terradas de Cornellà de Llobregat
Membres d'una mesa electoral, durant el recompte, a l'IES Esteve Terradas de Cornellà de Llobregat
Barcelona

CiU guanya però el tripartit aguanta en les insòlites eleccions d'alumnes de 4t d'ESO

Convergència i Unió, amb un 25,6% dels vots, també ha estat la vencedora de l'"altra" jornada electoral, la que han protagonitzat els alumnes de quart d'ESO d'una trentena d'instituts sota el paraigua del projecte "Aprenem a votar". Però això no vol dir que el particular arc parlamentari sortint d'aquesta acurada simulació dels comicis al Parlament de Catalunya sigui com el que quedat en les eleccions "de veritat". I és que els nois i noies de 15 anys han donat un resultat molt millor al tripartit i a SI, i molt pitjor al PPC. I un parell de dades també força significatives: el 3,2% dels vots han anat a parar a Plataforma per Catalunya, cosa que faria que la formació xenòfoba entrés a la cambra catalana, i el vot el blanc és dispara fins a convertir-se en tercera força, dada que no hauria de passar desapercebuda pels polítics.

Actualitzat
La ressaca electoral a Catalunya viu un capítol a part en una trentena d'instituts de la demarcació de Barcelona, i és que enguany tenen feina a analitzar els resultats dels comicis que, coincidint amb els del Parlament de Catalunya, han protagonitzat com a culminació d'un procés d'aprenentatge anomenat "Aprenem a votar". Amb el guiatge del grup de Didàctica de la Història, la Geografia i Altres Ciències Socials de la Universitat de Barcelona i amb la col·laboració amb el Departament d'Educació, el projecte a portat uns 1.500 alumnes a submergir-se, durant cinc setmanes, en el món de la política.

El punt culminant d'"Aprenem a votar" ha estat una simulació de les eleccions molt acurada, amb paperetes de veritat, meses electorals i actes... En definitiva, una jornada electoral amb tots els ets i uts en la qual han votat els alumnes dels centres triats, segons ens explica la coordinadora del projecte, Annie Wilson, en funció de "les diverses tipologies de centre (públic, concertat o privat), les diferents zones geogràfiques de la demarcació de Barcelona i la diversitat de tipologia social de l'alumnat".

Tenint en compte la tria de centres tan representativa, la lectura sociològica d'aquesta simulació electoral és inevitable; una lectura que ens deixa unes quantes dades destacables. La primera és que amb "Aprenem a votar" Convergència i Unió també són els guanyadors, tot i que no tant, ja que s'han quedat amb el 25,6% de l'electorat, davant del 38,47%. A més, el tripartit suma un 35,3% dels vots, davant del 28,71%.

Més dades: dins del tripartit, el Partit dels Socialistes de Catalunya obté resultats pràcticament idèntics en tots dels comicis, amb un 14,1% i un 14,32%. Iniciativa per Catalunya-Verds, amb un 12,4%, es converteix en tercera força, i Esquerra Republicana de Catalunya millora, amb un 8,8%, davant del 7% de la realitat. Pel que fa al Partit Popular de Catalunya, s'enfonsa i obté només un 5,2% dels vots, respecte del 12,33% obtingut en els adults. Un altre resultat molt divergent en el cas és el que experimenta Solidaritat Catalana per la Independència, que duplica de llarg els resultats amb els joves, amb el 6,7% davant del 3,28%.

En definitiva, una comparativa dels resultats d'una i altra jornada electoral deixa palès que el vot, ja més disgregat que mai en els adults, encara ho és més en el cas dels alumnes de 4t d'ESO, on les formacions extraparlamentàries han obtingut en total un 11,4%, davant del 4,43% (sense comptar PxC).

PxC entra al Parlament i el vot en blanc es dispara fins a convertir-se en tercera força


També cal destacar que la formació xenòfoba Plataforma per Catalunya, amb un 3,2% dels vots, sí que entraria a l'arc parlamentari català, cosa que no ha passat en els comicis, on PxC s'ha quedat a més de mig punt d'obtenir el mínim del 3% per aconseguir representació.

Una altra dada que cal ressaltar és la del vot en blanc, que ha obtingut un percentatge molt superior que en les eleccions reals. Si en aquest cas ja ha estat rècord -ha pujat pràcticament un punt percentual, fins al 2,94%-, en el cas dels joves que han participat en l'"Aprenem a votar", que ja tindran edat per exercir aquest dret d'aquí a quatre anys, s'ha enfilat fins al 7,4%, xifra que potser hauria de cridar l'atenció dels polítics, ja que situa aquesta opció com la tercera més votada.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut