Madrid

Ciutadans va col·locar a la Junta Electoral un assessor que cobrava del partit

Andrés Betancor hauria tingut un paper molt actiu en l'intent d'impedir a Carles Puigdemont presentar-se a les eleccions europees

Josep Maria Camps Collet / Irene Vaqué ReigActualitzat

Ciutadans va situar un assessor que cobrava del partit com a membre de la Junta Electoral Central, la JEC, segons publica aquest dijous el digital eldiario.es.

És Andrés Betancor, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Pompeu Fabra, la UPF, que a principis del 2017 va ser contractat pel partit llavors liderat per Albert Rivera. Actualment és membre de la gestora del partit.

Andrés Betancor intervenint al programa "Més 324" l'abril del 2016 com a catedràtic de la UPF


Va ocultar la vinculació amb Ciutadans

El seu pas per la JEC va començar a finals del 2017, quan Ciutadans el va proposar com a membre vocal, i en la compareixença davant la comissió de nomenaments del Congrés dels Diputats per accedir al càrrec va ocultar el seu vincle amb el partit.

Des d'aleshores, Betancor va participar molt activament en algunes decisions de la JEC reclamades per recursos de Ciutadans, com la d'excloure Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de les eleccions europees del 2019.

La JEC obliga els regidors independentistes a acatar la Constitució el dia 15
Imatge d'una reunió de la Junta Electoral Central amb Andrés Betancor, a la dreta amb els cabells blancs


S'hauria enfrontat amb el president de la JEC

Segons diversos testimonis en aquesta reunió, que hauria estat tensa, Betancor es va enfrontar al president de l'organisme electoral, que era partidari de permetre a Puigdemont acudir a les urnes.

Finalment es va sortir amb la seva i la resolució es va aprovar per 7 vots a 4, però va ser esmenada després pel Tribunal Constitucional i Puigdemont va poder ser candidat i després eurodiputat.

 

Roldán: "No seria il·legal"

La portaveu de Ciutadans al Parlament, Lorena Roldán, ha dit que desconeix si Betancor va cobrar del partit mentre era vocal de la JEC, però ha remarcat que "no seria il·legal":

"Si fos així, això no seria il·legal i, per tant, crec no hi ha res més a qüestionar. Insisteixo que el que no farem serà rebre lliçons d'ètica i moral de persones que estan fugides de la justícia, persones que al seu dia pretenien nomenar els jutges a dit i no són les més adients per parlar d'ètica ni de moral."

 

Puigdemont: "Això és molt greu, molt"

Després de difondre's la notícia, Puigdemont l'ha qualificada de "molt greu" i s'ha queixat que ara Ciutadans presideix la comissió de l'Eurocambra que "ha de resoldre el nostre suplicatori":

 


Quim Torra es querellarà contra ell

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que presentarà una querella contra Betancor "per suborn, prevaricació i/o delicte electoral":


"Persecució política"

De fet, Puigdemont ja va posar una querella contra Betancor i un altre membre de la JEC al maig, abans de les europees, acusant-lo de "persecució política" per la resolució sobre les europees.

Ponsatí s'acredita com a eurodiputada, acompanyada de Puigdemont i Comín
Toni Comín, Clara Ponsatí i Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu al Parlament Europeu (Reuters/François Lenoir)

En la querella, s'afirmava que els dos membres estaven "contaminats prèviament per les seves respectives posicions ideològiques i polítiques". L'altre membre era Carlos Vidal, proposat pel PP.

Després d'aquesta querella, al juliol Betancor va dimitir de la JEC, però va continuar com a assessor de Ciutadans. Actualment forma part de la gestora encarregada de redactar els nous estatuts del partit.

"Ni ho confirmo ni ho desmenteixo"

Eldiario.es afirma que ha parlat amb Betancor, que no ha volgut "ni confirmar ni desmentir" la informació, i també que membres del partit asseguren que redactava els recursos a la JEC, que després ell mateix resolia com a membre.

També que la UPF els ha confirmat que Betancor els va comunicar el fitxatge per Cs, i que a partir d'aquell moment va ser professor a temps parcial.

La JEC la formen vuit magistrats del Suprem escollits per sorteig i cinc catedràtics universitaris proposats pels grups del Congrés dels Diputats. Betancor va estar entre aquests cinc durant més d'un any i mig.

 

La UPF obre un expedient

La Universitat Pompeu Fabra ha anunciat l'obertura d'un expedient informatiu que haurà de determinar si les actuacions de Betancor "poden ser objecte de sanció". El rector, Jaume Casals, ha qualificat de "reprobable èticament" la conducta que hauria tingut el catedràtic.

 

Reunió de la Junta Electoral Central

Imatge d'arxiu d'una reunió de la Junta Electoral Central

ARXIVAT A:
Cs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut