Puigdemont, Comín i Ponsatí a Schengen iniciant campanya (ACN)

Cs i PP porten al TC la sentència que permet a Puigdemont presentar-se a les europees

Puigdemont, Comín i Ponsatí han començat a fer campanya a Schengen, símbol de la llibertat de moviment a Europa
Redacció Actualitzat
TEMA:
Carles Puigdemont

Ciutadans ha presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional contra la resolució del tribunal contenciós administratiu que permet al 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín presentar-se a les eleccions europees del 26 de maig.

Després de prohibir-ho la Junta Electoral Central, els tribunals ordinaris van avalar que els líders independentistes residents a l'estranger siguin candidats de Lliures per Europa, la candidatura de Junts per Catalunya al Parlament Europeu. El tribunal contenciós administratiu de Madrid es va expressar aquest dilluns amb el mateix criteri que el Tribunal Suprem i la Fiscalia, que no trobaven motius per impedir que Puigdemont, Ponsatí i Comín es poguessin presentar a unes eleccions.

El Constitucional es reunirà aquest dijous per prendre una decisió sobre el recurs de la formació taronja i també sobre el que ha presentat el PP, que ja ho havia anunciat aquesta mateixa setmana.

En el seu escrit, els populars creuen que els tres polítics independentistes no tenen dret a ser candidats i està d'acord amb la decisió inicial de la JEC. Segons el PP, el Suprem ha "infringit" el "sagrat principi d'independència judicial" i considera que els jutges de Madrid "han revocat de manera arbitrària i sense entrar en el fons de la qüestió" la decisió de la Junta Electoral.
 

Campanya des de Schengen

Els tres candidats de JxCat-Lliures per Europa a les eleccions europees han començat a fer campanya aquest dimecres a Schengen, a Luxemburg. La ciutat és coneguda per haver donat nom al tractat de lliure circulació de persones, que elimina les fronteres interiors dins l'anomenat Espai Schengen.

Carles Puigdemont, cap de llista de Lliures per Europa, no ha especificat en quin grup parlamentari europeu encaixarien si surten elegits, tot i que ha insinuat amb qui podrien establir relacions:

 

"Amb tots aquells que defensin el dret a l'autodeterminació i els ideals de justícia i drets humans."

 

Puigdemont ha reclamat que els presos escollits a les eleccions del 28-A per al Congrés i el Senat puguin ocupar els seus escons.

 

"Jo vull sentir les seves veus al Congrés i al Senat, per tant cada minut que passen a la presó és un minut de vergonya."

 

Després de Schengen, Puigdemont preveu viatjar divendres a Eslovènia, durant el primer dia oficial de campanya electoral. En les pròximes setmanes, també visitarà Alemanya, el Regne Unit i Bèlgica, on resideix actualment. També està programat un acte a Madrid, sense la presència de Puigdemont, però amb membres de la seva candidatura com Beatriz Talegón o Gonzalo Boye, que van ser substituts dels tres principals mentre estava en vigor la prohibició de la Junta Electoral Central.

 

 

 

ARXIVAT A:
Cs Clara Ponsatí Toni Comín Junts Tribunal Constitucional Carles Puigdemont
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut