Rivera descarta un pacte amb el PSOE: "Serem els líders de l'oposició"
El partit d'Albert Rivera gairebé dobla els seus escons al Congrés dels Diputats i la dreta no aconsegueix la majoria
Ciutadans puja a la tercera posició amb 57 diputats al Congrés dels Diputats i gairebé un 16% dels vots, amb gairebé tot l'escrutini completat. A Catalunya, queden en cinquena posició amb cinc escons, els mateixos que van aconseguir en les eleccions generals de 2016, i més d'un 11% dels vots. Són els millors resultats de la formació taronja en unes eleccions generals.
Segons el recompte provisional de les eleccions del 28A, Ciutadans, PP i Vox no sumarien majoria. Durant la campanya, Rivera ha mostrat en diverses ocasions la voluntat d'unir forces amb el Partit Popular i ha descartat fer-ho amb Vox.
També ha descartat repetidament l'opció d'unir-se amb PSOE, amb qui sí sumaria més escons dels 176 necessaris, cosa que pot posar el partit en una situació interna complicada, en haver posat tantes línies vermelles als socialistes.
Albert Rivera ha fet les seves primeres declaracions davant la seu nacional de Ciutadans a Madrid, on ha deixat clar que "els líders de l'oposició seran els diputats de Ciutadans":
"Serem una oposició legal a la Constitució, a l'economia de mercat, a Europa, a la societat del benestar, als valors constitucionals i a Espanya. Als que els governen, els seguirem de prop, perquè no es carreguin les famílies de la classe mitjana, ni els autònoms ni els treballadors, perquè tingueu una veu al parlament. Els líders de l'oposició seran els diputats de Ciutadans, serem al vostre servei."
D'aquesta manera, sembla que Rivera es manté allunyat de l'opció de sumar amb el PSOE, que no ha tancat cap porta als diferents pactes possibles.
"La mala notícia d'avui és que Sánchez i Iglesias formaran govern amb els nacionalistes. Però hi ha una bona notícia, que hi ha un projecte guanyador, hi ha un projecte que ha tret un 80% més dels vots respecte de les eleccions anteriors."
I és que aquestes xifres suposarien un augment de vots respecte de les anteriors eleccions generals, el 26J de 2016, on Ciutadans era la quarta força més votada amb 32 diputats i el 13,06% dels vots.
Sobre els resultats a Catalunya, la formació es queda amb els mateixos escons, 5. Però, mentre que l'any 2016 van quedar en última posició, la sisena, amb un 10,94%, ara han pujat a la cinquena posició, amb gairebé un 11% dels vots.
Cal recordar que en les últimes autonòmiques del 21D de 2017, Ciutadans, amb Inés Arrimadas al capdavant, va guanyar les eleccions amb 36 escons al Parlament de Catalunya i un 25,35% dels vots, i es va convertir en la primera victòria de Cs a Catalunya.
Inés Arrimadas també ha seguit l'escrutini des de Madrid, a la seu nacional de Ciutadans amb Rivera, i podria suposar el seu primer salt a la capital espanyola.
A Madrid, Andalusia i Aragó, Ciutadans ha quedat com a segona força, per darrere del PSOE i per davant del PP, tal com ha mostrat la formació taronja al seu compte de Twitter:
🍊😚 ¿Viste ya los resultados de la #OlaNaranja en estas #EleccionesGenerales28A?
Ciudadanos 🇪🇸🇪🇺 (@CiudadanosCs) 28 de abril de 2019
👉 ¡Ahora lideramos el constitucionalismo en Madrid, Aragón, Andalucía...!
↗️ Conseguimos 57 escaños, 25 más que en 2016 ¡El partido que más crece! pic.twitter.com/2lVy3dJA6k
Crit a la participació per a "un canvi d'etapa política a Espanya"
En una primera valoració dels sondejos previs, José Manuel Villegas, secretari d'Organizació de Cs, ha destacat la participació "històrica", punt clau de la campanya de Ciutadans. "Hem fet un crit durant tota la campanya a votar i els espanyols s'han mobilitzat", ha dit. Aquestes eleccions han registrat unes dades de participació històriques a Espanya. Catalunya és la comunitat autònoma on ha augmentat més.
Una participació que durant el matí han demanat tots els candidats de Ciutadans. Albert Rivera ho ha fet quan ha anat a votar al col·legi Santa Marta de l'Hospitalet de Llobregat, on ha destacat que la participació era fonamental per aconseguir no només un canvi de govern sinó també "un canvi d'etapa política a Espanya".
Inés Arrimadas també ho ha fet quan, cap a dos quarts d'una, ha votat al col·legi electoral situat a la seu del districte de Les Corts de Barcelona. Allà, una membre de la mesa no ha volgut donar-li la mà, fet que la candidata ha lamentat dient que és "una mostra de la divisió que hi ha a Catalunya". A més, durant el diumenge, hi ha hagut un intercanvi de tuits entre Rivera, Torra i Puigdemont.
"Enviar a Sánchez i els separatistes a l'oposició"
El lema de la campanya de Ciutadans era "¡Vamos, Ciudadanos!" i s'ha centrat a demanar "el canvi" per a Espanya. "El 28A s'ha de decidir entre un govern de Sánchez amb els separatistes o un projecte constitucionalista liderat per Ciutadans", ha dit durant la campanya.
A més, Ciutadans és partidari d'aplicar un altre cop l'article 155 a Catalunya. En concret, han parlat d'una aplicació immediata fins a restablir la Constitució. A més, han proposat endurir les penes als promotors del referèndum de l'1-O, actualitzant els delictes de rebel·lió i sedició en el Codi Penal. I les dues formacions prohibirien l'indult per a aquests dos delictes.
Els d'Albert Rivera volen introduir una assignatura sobre la Carta Magna i garantir que es pugui estudiar en castellà a tot Espanya, entre altres "compromisos amb Espanya" del partit taronja.