Clam per salvar de la contaminació el Mar Menor, on han mort milers de peixos
45.000 persones segons els convocants reclamen que es desmantellin 8.500 hectàrees de regadiu il·legal del camp de Cartagena
Milers de persones s'han manifestat aquest dijous al vespre pels carrers de Múrcia per reclamar solucions a la greu contaminació que afecta el Mar Menor.
Convocada per gairebé 200 entitats, la manifestació ha començat alhora en dos punts de la ciutat: la Delegació del Govern espanyol i la Presidència de la Comunitat Autònoma.
Els manifestants, 45.000 segons els organitzadors, han acabat el recorregut davant de la conselleria d'Aigua, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Ambient de Múrcia.
Solucions efectives
Allà han reclamat solucions efectives i amb base científica per recuperar l'ecosistema del mar Menor, que aquest agost ha vist com morien centenars de milers de peixos i altres animals.
Isabel Rubio, portaveu del Pacte pel Mar Menor, ha llegit un manifest que exigeix que es desmuntin les 8.500 hectàrees de regadiu il·legal que hi ha al camp de Cartagena.
Segons els organitzadors, són els fertilitzants que s'utilitzen en aquestes explotacions els que acaben al mar Menor i hi fan impossible la vida:
"Aquest agost, milions de peixos i altres animals van llançar-se a la vora per demanar-nos desesperament que actuem ja."
"No pararem fins a tenir un mar Menor viu, per a la nostra generació i per a les generacions futures".
ILP perquè tingui personalitat jurídica
Ada García, portaveu de la promotora d'una iniciativa legislativa popular perquè el mar Menor tingui personalitat jurídica, ha assegurat que ja han recollit 400.000 signatures del mig milió que els fan falta.
Moltes de les entitats convocants fa anys que denuncien la situació d'aquesta llacuna d'aigua salada de 170 quilòmetres quadrats.
Tones i tones de nitrats
Asseguren que s'hi aboquen cada dia 4 tones de nitrats dissolts en l'aigua que hi arriba procedent de les explotacions agrícoles pròximes.
Són aquests nitrats els que fan créixer exageradament el fitoplàncton i n'han modificat l'equilibri ecològic des de fa dècades.
Acusacions entre governs
Els governs espanyol i de Múrcia s'acusen mútuament de no assumir les seves responsabilitats respectives per resoldre aquest greu problema.
Els manifestants acusen sobretot el govern regional, perquè asseguren que té la majoria de competències necessàries per posar-hi remei.
Aquest dijous, a més de la manifestació de Múrcia, hi ha hagut concentracions demanant el mateix a Brussel·les, i també a ciutats com Madrid, València, Alacant, Bilbao i Donostia.
- ARXIVAT A:
- Mar Menor