Clam perquè s'investiguin més les malalties del cor en dones, que son el 35% de les morts
Operació de cirurgia cardiovascular robòtica a l'Hospital Clínic

Clam perquè s'investiguin més les malalties del cor en dones, que són el 35% de les morts

Una comissió internacional, formada només per expertes, reclama més atenció i recerca sobre factors de risc específics per al sexe femení

Xavier DuranActualitzat

Reduir l'impacte en les dones de les malalties cardiovasculars, que ara representen un 35% de les morts en el gènere femení. Aquest és l'objectiu general que marca un informe elaborat per expertes de diversos països, que demanen accions urgents per millorar la prevenció i l'atenció sanitària i omplir els buits en el coneixement d'aquestes malalties en les dones.

La Comissió sobre Dones i Malaltia Cardiovascular (MCV) està formada per 17 expertes líders procedents d'11 països i s'ha publicat a The Lancet.

Una de les membres de la Comissió, Roxana Mehran, del Centre Mèdic Mount Sinai de Nova York, afirma que cal superar el desconeixement d'aquestes malalties per assolir l'objectiu de l'ONU de reduir un terç el 2030 les morts prematures per malalties no contagioses:

"La malaltia cardiovascular en dones està infraestudiada, infrareconeguda, infradiagnosticada i infratractada globalment. Assolir l'objectiu important establert per les Nacions Unides requereix estratègies atrevides, no centrades només en els factors que contribueixen a aquestes malalties, sinó també a identificar mecanismes biològics específics en el sexe femení."

La Comissió ofereix 10 recomanacions per combatre les desigualtats en diagnòstic, tractament i prevenció, com ara proporcionar més educació al personal sanitari i a les dones per a la detecció precoç en dones, escalar els programes en regions molt poblades i en desenvolupament i prioritzar la recerca específica sobre malaltia cardiovascular en dones i les estratègies d'intervenció.


Moltes diferències entre països

El 2019, hi havia a tot el món uns 275 milions de dones amb malaltia cardiovascular (MCV). La principal causa de mort era la malaltia cardíaca isquèmica, amb un 47% de les defuncions per aquestes malalties, seguida d'infart, amb el 36%.

Per països, la prevalença més elevada es donava a Egipte, l'Iran, l'Iraq, Líbia, el Marroc i els Emirats Àrabs. Els països on n'hi havia menys prevalença eren Bolívia, el Perú, Colòmbia, l'Equador i Veneçuela.

Des del 1990, la prevalença de MCV en dones s'ha reduït en conjunt, amb una disminució global del 4,3%. Però en diversos països molt poblats ha augmentat: la Xina (10% d'increment), Indonèsia (7%) i l'Índia (3%).

Les taxes més elevades de mortalitat per MCV es donen a l'Àsia Central, Europa de l'Est, Àfrica del Nord, Orient Mitjà, Oceania i Àfrica Central i Subsahariana, on hi ha més de 300 morts per cada 100.000 dones.

Els menors percentatges es donen a l'Àsia Pacífic, Australàsia, Europa Occidental, Amèrica Llatina Andina i Amèrica del Nord, amb menys de 130 morts per cada 100.000 dones.

El principal factor de risc és la hipertensió. Està seguida per un índex de massa corporal elevat i nivells alts de colesterol.

 

Riscos diferents en dones i homes

També hi ha riscos específics lligats al sexe, com menopausa prematura i trastorns relacionats amb l'embaràs. La Comissió considera que aquests factors haurien de ser reconeguts i prioritzats en les estratègies de prevenció.

Però també destaquen factors menys reconeguts que requereixen atenció. Alguns són socials, com l'atur --lligat a ansietat i depressió- i les desigualtats en estatus socioeconòmic i cultural, l'ètnia o la pobresa.

La diferència entre els factors de risc per sexes la destaca Bairey Merz, del Centre Mèdic Cedars-Sinai dels Estats Units:

"Si bé alguns factors de risc de MCV són similars en dones i homes, les dones tenen més probabilitats de patir desigualtats en salut degut a factors culturals, polítics o socioeconòmics. Per exemple, algunes normes socials o religioses, com les restriccions per participar en esports i activitats físiques, poden contribuir a MCV en dones, subratllant la necessitat urgent d'iniciatives culturals apropiades dissenyades per a diferents regions i poblacions."

L'informe destaca la importància de prestar atenció també a grups que habitualment no es consideren de risc, com dones joves, en què augmenten els atacs de cor i el tabaquisme. Sobre això darrer, destaquen que la dècada passada el tabaquisme es va reduir de forma important entre els homes a 53 països i territoris, però això només va passar a 32 països o territoris per a les dones.

També reclamen que es corregeixi la baixa representació de dones en els estudis clínics sobre MCV.

En un comentari que acompanya l'article, Ana Olga Mocumbi, de l'Institut Nacional de Salut de Moçambic, destaca: "Els valors de dignitat humana, solidaritat, altruisme i justícia haurien de guiar les nostres comunitats per assegurar un repartiment equitatiu de la riquesa i aprofitar-ho per als esforços per reduir la malaltia cardiovascular entre les dones a tot el món."

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut