Clara Ponsatí, aquest dissabte

Clara Ponsatí entra a l'estat espanyol per primera vegada des que va marxar a l'exili

L'eurodiputada ha travessat a peu el límit entre els estats espanyol i francès, i s'ha estat mitja hora a l'Alt Empordà, per reclamar que es reobri el pas al coll de Banyuls

Redacció/ACNActualitzat

L'exconsellera i actual eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha trepitjat aquest dissabte territori del Principat de Catalunya per primer cop des que va marxar a l'exili, fa 5 anys.

En un acte al coll de Banyuls per reivindicar la reobertura del pas fronterer tancat per França, Ponsatí ha travessat a peu el límit entre els estats espanyol i francès, i s'ha estat mitja hora al costat sud de la frontera administrativa.

Ponsatí ha anat a l'acte per reclamar que el pas --tancat des de fa un any i mig-- es reobri. L'acompanyaven parlamentaris, alcaldes i activistes de les dues bandes de la frontera. I s'ha estat mitja hora al costat sud, a l'Alt Empordà.

La mateixa Ponsatí ho ha difós a les xarxes socials:

 

"Ha estat una ocasió excel·lent per acostar-me una mica més a casa", ha dit als assistents, i ha reconegut que travessar la frontera li ha produït "molta alegria". "Si baixo més avall, la Guàrdia Civil segurament m'estaria esperant i això és il·legal perquè jo tinc immunitat", ha criticat. 

La gendarmeria francesa vigilava l'acte, però no hi havia efectius ni de la policia espanyola ni dels Mossos. 

A l'acte també hi ha assistit l'exconseller Lluís Puig:


Espanya manté l'ordre de cerca i captura

Espanya manté una ordre de cerca i detenció contra Ponsatí, que té llibertat de moviments per la resta de la Unió Europea gràcies a la seva condició d'europarlamentària.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va retornar al maig de manera cautelar la immunitat als eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí perquè considerava que hi havia risc de detenció.

Sobre tots tres encara pesa una euroordre del Tribunal Suprem per la causa de l'1-O. Tanmateix, el cas de l'euroordre contra Puigdemont i Comín està paralitzat als tribunals belgues i, de fet, per a Ponsatí ni tan sols es va arribar a obrir.

Escòcia va tancar el procés d'extradició contra Ponsatí l'agost del 2021. En aquell moment, ella no tenia immunitat cautelar, però els jutges belgues ja havien decidit aturar els procediments d'euroordres contra els eurodiputats afectats pel cas de l'1-O fins que Luxemburg resolgui en ferm si el Parlament Europeu va aixecar la protecció parlamentària de forma irregular, com al·leguen els tres de Junts.

ARXIVAT A:
Procés catalàClara Ponsatí
Anar al contingut