Claus del judici més gran a Google: per què s'ha convertit en líder dels motors de cerca?
Es preveu que el judici que arrenca aquest dimarts contra Google, acusat de vulnerar la llei antimonopoli dels Estats Units, duri unes deu setmanes
El judici contra Google, acusat de pràctiques de monopoli pel govern dels Estats Units, arrenca aquest dimarts a Washington. Els testimonis de directius, enginyers o acadèmics hauran d'aclarir si el gegant tecnològic va abusar del seu domini al mercat per consolidar-se com a líder dels motors de cerca per internet. Als Estats Units, la seva quota de mercat és del 90% i del 91% al món, segons estima el govern.
Aquestes són les claus del judici, el litigi judicial més gran amb què ha bregat l'empresa, i que està previst que duri unes deu setmanes:
De què acusen Google?
Els Estats Units acusen Google de pagar milers de milions de dòlars a Apple i altres socis comercials per assegurar-se que el seu motor de cerca seria el predeterminat a la majoria de telèfons i navegadors web, amb l'objectiu d'eliminar la competència.
El govern nord-americà va presentar la demanda el 2020, al·legant que Google pretenia que aquests acords fossin "excloents", negant als seus rivals l'accés a les consultes dels usuaris per consolidar el seu domini en el mercat.
Tot això, afegeixen, ha provocat que hi hagi menys opcions per als consumidors i menys innovació.
Què diu Google per defensar-se?
Google, per contra, sosté que no va saltar-se la llei antimonopoli, que els acords que ha tancat entren dins la "competència legítima" i que no van impedir que els seus rivals desenvolupessin els seus propis motors de cerca, ni impedien que empreses com Apple o Mozilla els promocionessin.
Segons la companyia, els fabricants de mòbils i navegadors web van establir la cerca de Google com a predeterminada perquè volien oferir l'experiència de "millor qualitat" als seus clients.
I afegeix que els usuaris poden canviar fàcilment aquesta configuració per establir un altre motor de cerca com a predeterminat als seus dispositius. "La gent no fa servir Google perquè ha de fer-ho, sinó perquè vol", assegura en un comunicat el responsable d'assumptes globals de la companyia, Kent Walker.
Què diu la llei antimonopoli?
Per norma general, als Estats Units no és il·legal que una empresa tanqui acords amb un client, excloent-ne d'altres. De fet, els acords d'exclusivitat són habituals i no solen estar en el punt de mira quan es tracta de companyies amb un pes al mercat que no pot afectar la competència de forma significativa.
Ara bé, quan es tracta d'una empresa tan gran que impedeix que els seus rivals accedeixin al mercat i no pot demostrar que les seves accions per frenar la competència beneficien els consumidors, pot vulnerar-se la llei antimonopoli.
Així, Google defensarà que els acords han beneficiat els consumidors, mentre que el Departament de Justícia nord-americà argumentarà que van perjudicar la competència.
Què pot passar si Google perd el judici?
Els Estats Units no demanen una sanció monetària, sinó una ordre judicial que impedeixi a Google continuar amb les suposades pràctiques anticompetitives. Això podria tenir efectes comercials importants per a Google.
Per tot plegat, el cas es considera com una de les amenaces més grans al poder de la indústria tecnològica.
L'últim gran cas sobre monopoli d'una gran tecnològica va ser el de Microsoft, el 1998, pel seu domini en el mercat dels ordinadors personals. Hi va participar John Schmidtlein, copresident de Williams & Connolly, bufet especialitzat en litigis antimonopoli civils i penals, i que ara Google ha contractat per dirigir la seva defensa.
La sentència del judici no s'espera fins al 2024.
- ARXIVAT A:
- Estats UnitsInternetGoogle