Claus del passaport Covid que prepara Europa per viatjar a l'estiu: digital i gratuït

El certificat acreditarà si s'està vacunat de Covid, s'ha passat la malaltia o s'ha donat negatiu en un test de diagnòstic
Virgínia Arqué Nueno Actualitzat
TEMA:
Covid-19

La Comissió Europea ha presentat la seva proposta de nou Certificat Verd Europeu,  que permetrà acreditar que una persona està vacunada contra la Covid, ha passat la malaltia o ha donat negatiu en un test de diagnòstic. Un document que ha de permetre moure's lliurement entre els estats membres de la UE i també dins de cada estat, però que ha generat dubtes tècnics, legals i ètics. L'objectiu és que estigui llest a l'estiu.


Què és el Certificat Verd Europeu?

Un document que acreditarà una d'aquestes tres coses: que la persona ha estat vacunada contra la Covid-19 -i amb quina vacuna-, que ha passat la malaltia -i quan- i, per tant, n'està immunitzada; o que s'ha fet una prova diagnòstica amb resultat negatiu que demostri que no és portadora del virus.    


Quines vacunes acreditarà?

Acreditarà les vacunes autoritzades per l'Agència Europea del Medicament, que actualment són quatre: Pzifer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

La proposta de la Comissió no inclou vacunes no autoritzades per l'EMA, però que també s'estan posant en països de la UE, com la xinesa Sinofarm, que s'ha distribuït a Hongria, Txèquia i Eslovàquia, o la russa Sputnik, ni d'altres acceptades per l'OMS. El passaport podrà recollir-les, però serà cada estat membre el que decidirà si accepta o no l'entrada dels viatgers amb altres vacunes.


Quin format tindrà?

Serà digital (es podrà portar al mòbil) o en paper, i inclourà un codi QR que permeti la lectura electrònica. Serà bilingüe, en la llengua del país emissor i en anglès.


Qui l'emetrà?

L'emetran les autoritats de cada país membre, que seran les que decideixin on s'expedirà (si en centres sanitaris, hospitals o centres de diagnòstic). El certificat s'acceptarà a tots els estats membres de la Unió Europea.

 

Quines dades personals inclourà?

En el certificat, hi constaran: nom, cognoms i data de naixement del titular. No hi sortirà el gènere.

La malaltia sobre la qual s'emet el certificat: SARS-CoV-19

En el cas d'haver estat vacunat: vacuna administrada, marca, empresa autoritzada per fabricar-la o comercialitzar-la i nombre de dosis inoculades. També la data i país d'administració i la identificació de l'emissor.

En el cas d'haver passat la malaltia o de tenir un test de diagnòstic negatiu: nom de la malaltia i data de contagi/ tipus de test i data.


S'haurà de pagar?

No, serà gratuït.


Què permetrà?

Facilitar la lliure circulació segura dels ciutadans d'un estat membre de la UE a un altre, i dins de cada estat membre. La Comissió afegeix que és una informació mèdica bàsica que pot ser útil en cas de necessitar assistència sanitària.

Serà obligatori?

No, el text proposat per la Comissió especifica que aquest document "no pot ser una condició" per exercir la llibertat de moviments, ni es pot interpretar com que estableix una obligació o un dret a ser vacunat. És, a més, "una mesura temporal", que quedarà suspesa quan l'OMS declari el final de la pandèmia.

 

Caldrà fer quarantena?

Dependrà dels requisits de cada estat membre. El titular del passaport haurà de complir els mateixos requisits i restriccions per la Covid que els ciutadans de l'estat membre en què es trobi. Si un estat aplica una quarantena o mesures excepcionals, n'haurà d'informar la Comissió i la resta d'estats membres.

L'Agència Europea del Medicament ha acreditat, de moment, 4 vacunes contra la Covid-19 (REUTERS)


La presentació del projecte -en els seus termes tècnics i jurídics- l'ha fet la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, però seran els líders dels 27 els que hi hauran de donar el vistiplau definitiu, la setmana vinent. 

"Amb aquest certificat pretenem ajudar els 27 a reinstaurar la llibertat de moviment d'una manera segura, responsable i confiable."

 

 Després, cada estat membre haurà de desenvolupar la logística bàsica per a la seva expedició i adaptar els sistemes nacionals de salut.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha presentat el projecte (EBS)

La Comissió desenvoluparà la infrastructura digital necessària per a l'autentificació dels certificats digitals verds i el marc que ha de garantir la interoperativitat d'aquest passi en els 27 països de la UE i, en el futur, amb altres sistemes de certificació internacionals similars que es puguin desenvolupar.

També està treballant amb l'Organització Mundial de la Salut perquè els certificats europeus es reconeguin en altres llocs del món i amb l'OACI, l'organització internacional que representa el transport aeri mundial.

Una eina per facilitar la mobilitat a l'estiu

La iniciativa respon a la demanda de països com Grècia, Croàcia, Portugal o Espanya, amb un pes important del turisme, que reclamen mesures per reactivar aquest sector de cara a l'estiu.

La Comissió Europea confia que el Certificat Verd de Vacunació estigui enllestit al juny (REUTERS)

Però el projecte ha despertat també un debat ètic -perquè discrimina en funció de qui ha tingut accés a la vacuna, que a més és voluntària-, i legal, sobretot en termes de protecció de dades, seguretat i privacitat. La Comissió assegura que només indicarà dades sanitàries bàsiques vinculades a la Covid-19, però no informació mèdica sensible.

Països com França o Bèlgica no veuen clar vincular drets fonamentals a la inoculació d'una vacuna. Altres organismes, com l'OMS o el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties, també han fet públiques les seves reserves i alerten que falta informació sobre la protecció que donen les vacunes.

La Comissió Europea ha implicat, en l'elaboració d'aquest reglament, les Comissions de Justícia, Mercat Interior i Sanitat i dues vicepresidències.

Brussel·les confia que la tramitació al Consell i al Parlament sigui molt ràpida i que el reglament estigui aprovat el mes de juny. I preveu que llavors ja s'hagin posat 400 milions de vacunes a Europa, (a 200 milions de persones si es compten 2 dosis), i estigui protegida el 54% de la població adulta europea. El 70% a finals d'estiu, segons la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen.

Fins ara, la UE ha entregat 60,7 milions de dosis, de les quals se n'han administrat 43,1 milions.

A Catalunya actualment hi ha més de 652.000 persones vacunades contra la Covid amb alguna dosi (un 8,5% de la població), i gairebé 248.000 amb les dues dosis, un 3,2% de la població catalana.


Els experts qüestionen la mesura: "Pot ser un problema de salut pública de primer ordre"

La Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS) ha fet públic un comunicat en què qüestionen la mesura. Reconeixen que la inciativa pot ajudar a impulsar l'activitat econòmica, però alerten que, "des del punt de vista científic, la utilitat de la vacuna per reduir la transmissió no està del tot clara i, en tot cas, podria ser limitada".

Recorden que encara no s'ha pogut demostrar que una persona vacunada no transmet el virus, i creuen que obrir el turisme internacional pot afavorir l'aparició de noves variants i convertir-se "en un problema de salut pública de primer ordre".

Denuncien, a més, que aquest certificat no garanteix principis bàsics i drets fonamentals com els d'equitat, igualtat, intimitat i protecció de dades i demanen a les administracions que no donin suport a la introducció d'aquest passaport europeu fins que "no hi hagi evidència científica de la immunitat que donen les vacunes, se'n faciliti un accés universal i es garanteixin el principi d'equitat i el respecte als drets fonamentals dels ciutadans".

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Unió Europea Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut