Cobrar per parar màquines: el sistema per reduir el consum energètic i evitar apagades

Les empreses que hi participen es comprometen a parar màquines quan Red Eléctrica els ho demani a canvi d'una compensació econòmica
Esther Ortega Actualitzat
TEMA:
Energia

Cimenteres, siderúrgiques, fabricants de vidre... són empreses que fan un ús molt intensiu de l'electricitat. Aquesta setmana han pogut participar de la primera subhasta de l'anomenat "servei de resposta ràpida de la demanda". A canvi d'una compensació econòmica hauran d'estar preparades per reduir el seu consum o fins i tot parar màquines durant un màxim de tres hores, quan l'operador del sistema, Red Elèctrica, els ho demani.

El servei entrarà en funcionament l'1 de novembre, i permetrà al govern espanyol complir amb la reducció del 5% de la demanda exigida per Brussel·les i alhora evitar, com explica Fernando Soto de l'Associació d'Empreses amb Gran Consum d'Energia, "apagades" sobtades.

"Prestar el servei per evitar el ciutadà, o els serveis essencials, hospitals, col·legis acabin patint aquestes conseqüències."

 

Per què cal aquest sistema?

De vegades, malgrat les previsions diàries, hi ha pics de demanda que no es poden cobrir, pot passar que es produeixi una avaria a alguna central o bé que les condicions meteorològiques canviïn de sobte i es produeixi menys energia de la prevista.

Davant aquestes situacions, l'operador del sistema té dues solucions: la més habitual és demanar a una central hidroelèctrica que entri en funcionament. Però els embassaments ara mateix tenen un 20% menys d'aigua que l'any passat.

Amb aquests problemes de sequera, el forat l'han de cobrir les centrals de gas. Aquesta segona opció dispararia encara més la factura, cosa que el govern vol evitar. I si no es pot augmentar l'oferta, només queda reduir la demanda, i aquí entren en joc aquestes empreses.

"Tenim una sequera tremenda, s'estan integrant moltes renovables, però no sempre les tens quan tu les necessites i s'han tancat molts milers de megawatts de carbó", argumenta Soto. A més, considera que la transició energètica fa encara més necessari la posada en marxa d'aquest servei.

El nou servei d'interrompibilitat començarà a funcionar l'1 de novembre (Unsplash)

Un sistema sense cobertura

Les renovables cada vegada tindran més pes al nostre mix energètic i a llarg termini hauríem de prescindir del gas. Això deixa el sistema sense el que els experts anomenen "cobertura". Sense una font d'energia que puguis fer servir sempre que la necessitis.

A llarg termini aquesta funció podria recaure sobre grans plantes de bateries, però aquesta és una opció encara molt verda i mentrestant modular la demanda, el consum, serà imprescindible per evitar problemes a la xarxa quan oferta i demanda no cassin. "Aquest any la fotografia està malament", explica Soto.

"L'operador del sistema dibuixa un escenari amb una probabilitat de risc ja no tan petita com en el passat, ara ja està parlant d'escenaris d'un 5% de probabilitat que pugui haver-hi falta de cobertura."

A banda de donar flexibilitat a la xarxa, aquesta mesura servirà per millorar la competitivitat de les empreses que hi participin perquè a canvi rebran una compensació per kWh ofertat. Amb tot reconeixen que l'espiral alcista en els preus de l'energia fa massa que dura i que per reduir les diferències amb els seus competidors europeus caldrien més ajudes.

Des de l'Associació d'Empresa amb Gran Consum Energètic (AEGE) es queixen que "la dècada passada el preu mitjà que pagàvem els industrials estava al voltant dels 50 euros, l'any passat va arribar als 120 i ara al voltant dels 250 euros".

Les empreses cimenteres, com les siderúrgiques, fan una gran despesa d'energia (iStock)

Un sistema que ja existia

Aquest sistema per modular la demanda no és nou, n'existia un de similar en el passat, l'anomenat sistema d'interrompibilitat, amb un cost molt superior i que durant els últims anys que va estar en vigor poques vegades es va activar.

Aquest era un dels arguments pels que va acabar sent qüestionat. Brussel·les el veia com un sistema d'ajudes d'estat encobert i finalment el govern espanyol el va acabar eliminant a mitjans del 2020.

Ara, però, Europa reclama més flexibilitat als mercats, i Espanya ha inclòs aquest servei dins el seu pla de seguretat energètica, confia que pugui ser també un instrument per contenir el consum.  

 

ARXIVAT A:
Energia Empresa
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut