"Cobrem una pasta": debat sobre les dietes dels diputats al ple del Parlament
En el pressupost de la cambra per al 2022, aprovat aquest dijous, les dietes s'incorporen al sou dels parlamentaris i deixen d'estar exemptes d'impostos
El Parlament ha aprovat aquest dijous el seu pressupost per al 2022. Els comptes preveuen un increment en la despesa de personal i una reformulació de les dietes que cobren els diputats.
Per primera vegada, les dietes s'incorporen al sou dels diputats i, per tant, quedaran subjectes a la tributació de l'IRPF. Fins ara, anaven a banda del sou i no pagaven impostos.
Aquests diners suposen una mica més de dos milions, que abans figuraven com a indemnitzacions i, ara, s'incorporen al sou base dels diputats. La reformulació es fa amb l'objectiu de "regularitzar" aquests pagaments i que tributin l'IRPF.
El canvi respon a un acord de la Mesa del Parlament, aprovat fa quatre anys, però que encara no ha entrat en vigor.
Oposició de CUP, comuns i Vox
Els pressupostos s'han aprovat amb els vots a favor de PSC, Esquerra, Junts i Ciutadans; l'abstenció del PP i el vot en contra de Vox, CUP i En Comú Podem.
El més contundent ha estat el diputat de la CUP Pau Juvillà, que ha defensat una "rebaixa de sou" per als diputats del Parlament. "Cobrem una pasta", ha afirmat.
Des d'En Comú Podem, Susanna Segovia ha dit que les dietes eren fins ara un "sou encobert" dels diputats i ha demanat que la reformulació no suposi "un augment de la despesa del Parlament".
Per la seva banda, el portaveu parlamentari de Vox, Joan Garriga, ha rebutjat els comptes perquè augmenten la despesa i considera que busquen adaptar-se a una Agenda 2030 "globalista" i "progre".
Diners per cobrir viatges i pernoctacions
Actualment, cada diputat rep una quantitat fixa mensual en funció del lloc on viu per cobrir el desplaçament i la pernoctació tant si es desplaça, o no, al Parlament, sense que se li demani cap justificant.
Així, un diputat rep prop de 17.000 euros anuals si viu dins de l'àrea metropolitana de Barcelona, o gairebé 24.000 euros l'any si viu a més de 191 km de Barcelona, com, per exemple, a la Vall d'Aran. Aquests diners, destinats a cobrir despeses de viatge i pernoctacions, estan exempts de tributació.
L'import de les dietes se suma al sou dels diputats, que cobren 2.900 euros cada mes. Un sou que augmenta si es té algun altre càrrec, com ara president, secretari o membre de la mesa, per exemple.
Debat sobre com tributaran les dietes
La discussió se centra ara en si la tributació de les dietes l'han d'assumir els diputats o bé la cambra. A partir d'ara, i fins a finals d'any, els grups han de trobar el consens sobre com han de tributar les dietes.
Una de les opcions que es preveuen perquè els parlamentaris no perdin poder adquisitiu, és que sigui el Parlament el que es faci càrrec de l'IRPF. Els comuns i la CUP, que no formen part de la Mesa, en discrepen perquè creuen que suposa un augment de facto del sou dels diputats.
Les dietes dels diputats ja van estar al centre del debat l'any passat: durant el confinament domiciliari, l'assistència a plens i comissions va ser telemàtica a causa de la pandèmia. Tot i així, la cambra va continuar abonant les dietes a tots els diputats. Arran d'això, diputats de tots els grups van fer donacions a entitats socials per la crisi sanitària.
Un pressupost de 65,5 milions
El pressupost de la cambra per a l'any que ve és de 65,5 milions d'euros, un increment del 4,09% respecte als anteriors comptes, els de 2020 perquè els de 2021 es van prorrogar.
L'augment pressupostari prové principalment de l'apartat de despeses de personal, arran de l'entrada de Vox i del fet que la CUP té grup propi i ja no el comparteix amb el PP, com en la legislatura anterior. A més, el personal dels grups ha passat a ser considerat personal eventual del Parlament, de manera que passaran a cobrar de la cambra i no mitjançant les subvencions als grups.
A més, els comptes incorporen partides relacionades amb la perspectiva de gènere (fa una anàlisi de la bretxa salarial i es crea l'Oficina d'Igualtat), emergència climàtica (amb estudis mediambientals o equipaments més eficients) i transformació digital (amb un registre electrònic que ha de canviar la manera de treballar i modernitzar la institució).
El ple d'aquest dijous també ha aprovat els pressupostos per al Consell de Garanties Estatutàries (3,4 milions d'euros), la Sindicatura de Comptes (12,9 milions) i el Síndic de Greuges (7 milions).
- ARXIVAT A:
- Parlament de Catalunya