Cocaïna convertida en ciment a l'Equador, que no dona l'abast amb la droga confiscada
Les autoritats han comissat tanta cocaïna que no la poden emmagatzemar i són dels primers a fer-la servir com a material de construcció
Les enormes quantitats de droga comissades a l'Equador eren un problema i ara s'ha traduït en una mesura imaginativa. La cocaïna s'adapta perquè serveixi per a la construcció.
Aquest nou i sorprenent material s'obté a través d'un procés d'encapsulació. És un mètode en què, segons expliquen, es polvoritzen els blocs de clorhidrat de cocaïna i la pasta de coca, una substància precursora de la droga.
Llavors, es barregen amb residus de vidre, medicaments caducats i derivats del petroli. Segons els tècnics, al resultat final de la trituració de centenars de blocs d'estupefaents amb residus s'hi afegeix ciment, sorra i aigua. I a partir d'aquí, s'enllesteix el formigó.
"Aquest procediment és més barat, més ràpid i no afecta el medi ambient".
Així ho ha explicat Pablo Ramírez, director d'Investigació Antidrogues de l'Equador. Ho ha comparat amb la incineració per aclarir: "Cremar una tona pot trigar unes 12 hores, però encapsular-la es pot fer en menys de tres".
Tot el procés es fa mitjançant maquinària industrial en una planta de tractament de residus situada als afores de la capital, Quito, de la qual no se n'ha revelat la ubicació precisa.
Sense espai als magatzems policials
El gran volum de droga que requisa la policia també supera la capacitat dels forns que se solen fer servir per eliminar-la. Així ho ha afirmat Edmundo Mera, subsecretari de Control de Drogues del Ministeri de l'Interior.
"Fem el procés d'encapsulació a l'engròs, potser per la desesperació de poder complir amb els terminis de destrucció de la droga".
El nou mètode ajuda a alliberar espai dels magatzems policials. Unes 83 tones de cocaïna esperen torn per ser encapsulades.
El mètode té el suport de l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i els Delictes. Un cop el material es solidifica, diuen que el material és "estable, impenetrable i dur", la qual cosa impedeix que la cocaïna es filtri o bé es pugui recuperar, segons l'ONU.
Una obra peculiar
Les autoritats equatorianes diuen que, de moment, aquest "formigó especial" s'està utilitzant per omplir un forat d'uns 15 metres de profunditat amb capes de formigó. Un cop enllestit, serà el paviment d'una nau que es faria servir com a magatzem.
Fins ara, s'han fet servir unes 350 tones de cocaïna triturada i pasta de coca, que la policia va requisar entre el 2021 i el 2022, segons expliquen els tècnics de la planta.
Lluita contra el narcotràfic
El país andí, presidit per l'exbanquer conservador Guillermo Lasso, intenta plantar cara a les bandes de narcotraficants que fer servir l'Equador com a centre d'operacions per fer arribar la droga als Estats Units i Europa.
L'any 2021, pràcticament es van doblar els carregaments d'estupefaents que s'havien pogut confiscar l'any anterior. Es van superar les 210 tones i la major part era cocaïna, segons han explicat fonts policials.
El 2022, les xifres es van reduir lleugerament, però igualment desbordaven l'espai disponible, que es limita a 27 magatzems policials on es custodia la droga abans de ser destruïda.