Codi Aorta: el nou protocol de l'Hospital de Bellvitge per augmentar la supervivència

La ruptura de l'aorta abdominal és una patologia que afecta sobretot homes de més de 65 anys fumadors i hipertensos

Marta Arrufat i TrigàsActualitzat

Cada any uns 200 catalans tenen una ruptura de l'aorta abdominal. Són poques persones en comparació amb altres patologies, però quan passa és una veritable urgència, amb una alta mortalitat. Cal un equip especialitzat en cirurgia vascular i un quiròfan específic, que només tenen els hospitals de màxima complexitat per intervenir. La literatura científica calcula uns temps òptims d'actuació, que no es compleixen.

Elena Iborra, cap de secció d'Angiologia i Cirurgia Vascular de l'Hospital de Bellvitge, explica:

"És molt greu perquè tu imagina't que a la canonada principal de casa se li fa un forat. Hi ha una destrossa tremenda. El nostre cos és igual. L'aorta és l'artèria principal del nostre cos i si té una fissura, té una pèrdua de sang, i per tant pots perdre sang molt ràpidament."

I afegeix: "En mitja hora hauria d'estar diagnosticat. En mitja hora hauria de traslladar-se a un centre amb cirurgia vascular. I en mitja hora hauria d'estar a quiròfan. Nosaltres vam mirar en la nostra experiència si es complien aquestes mitges hores, i no les complíem ni de llarg."

Codi Aorta

A Bellvitge han revisat i millorat els procediments interns per complir la mitja hora d'intervenció que els correspondria. Però també sabien que la meitat dels pacients que tenen aquest trencament de l'artèria aorta no arriben a l'hospital on podrien intervenir-los, perquè moren abans. El marge de millora estava en la detecció i el trasllat directe al seu hospital.

Han creat un protocol, una mena de codi, per activar quan hi ha una sospita d'aquesta patologia. Han format personal de la resta d'hospitals de la seva zona sanitària i d'atenció primària perquè reconeguin la simptomatologia i puguin activar el protocol.

Sovint el primer professional que veu un d'aquests pacients és de l'atenció primària, i com que el dolor, fins que no es fan proves específiques, es pot confondre amb altres patologies, el més habitual és derivar-lo a un hospital, que sovint no pot atendre aquest tipus d'urgència. No és fins que aquí es fan proves que es passa a un hospital de màxima complexitat, però havent perdut un temps que pot ser vital.

Marc Balderas Uyá, director Urgències Primària Baix Llobregat Centre, remarca: "A vegades en aquests pacients donem el pas a un hospital de segon nivell i en necessiten un de tercer nivell com Bellvitge."

El nou Codi Aorta el que ha d'aconseguir és que, davant la sospita que pugui ser una ruptura de l'aorta abdominal, la derivació sigui directament amb ells. Estan convençuts que reduir el temps d'arribada salvarà més vides.

Iborra precisa: "Aquest metge de primària que el pugui veure és la peça clau per intentar engegar tot el procés i que l'acabem operant i que pugui salvar-se." 

Fent simulacions

La formació s'ha fet amb una part teòrica i una de pràctica, simulant atendre pacients reals amb un doble objectiu. Núria Serrat Antolí, professora de la Facultat d'Educació de la UB, ho detalla:

"L'aplicació de la simulació s'ha fet per comprovar si el codi funciona a l'hora d'activar-lo i saber si la formació era positiva per als participants, i les dues coses de moment són positives."

Com es detecta: el testimoni de l'Eliseo

És un dolor agut, però inespecífic, que fàcilment es pot confondre amb un còlic nefrític. Sobretot afecta els homes de més de 65 anys, fumadors o exfumadors i hipertensos.

A l'Eliseo Burrieza Garrido li va agafar de sobte: "Va ser d'un moment a l'altre. Devien ser les 10 del matí i jo em trobava bé, però a les 11 ja no podia més."

A ell el van operar a temps, però és també un exemple del que volen evitar amb el Codi Aorta. L'ambulància el va portar primer a un hospital comarcal, i aquest el va traslladar fins a Bellvitge, on el podien intervenir.

La millora de detecció de risc d'aquests pacients ha permès fer més operacions programades (Hospital de Bellvitge)

És cert que cada vegada són menys les persones que arriben a urgències amb aquest diagnòstic. La millora de detecció de risc d'aquests pacients ha permès fer més operacions programades, i evitar el risc d'aquests trencaments sobtats. Que hagi disminuït la freqüència de trobar aquests pacients a urgències és clarament un èxit de la prevenció, però alhora fa que en els que hi arriben costi més sospitar que pugui ser aquesta patologia.

Encara és aviat per avaluar els resultats d'aquesta formació i coordinació, però de moment aquest any a l'Hospital de Bellvitge els han arribat pràcticament el doble de pacients del que era habitual. Si demostren que el Codi Aorta millora la supervivència d'aquests pacients, es podria exportar a altres centres.

 

ARXIVAT A:
SalutCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut