Codorniu, Freixenet i el Grup Actel, les empreses que més diners reben de la PAC a Catalunya
- TEMA:
- Empresa
Són molts els diners que arriben als milers d'agricultors i ramaders de tot Europa procedents de la PAC, la política agrària comuna. De fet, els diners de la PAC són una mica més del 30% de tot el pressupost de la Unió Europea, una de les partides més importants del pressupost dels 27.
Segons les últimes dades publicades pel Fons Espanyol de Garantia Agrària, a Catalunya hi van arribar 209 milions d'euros el 2022 i les empreses que més se n'han beneficiat són Codorniu, Freixenet i el Grup Actel, una agrupació de 102 cooperatives de les terres de Lleida. Ara bé, a banda d'aquestes tres empreses que lideren la llista, hi ha gairebé 40.000 pagesos i ramaders que han rebut ajudes.
Vendre fora de la UE té premi
Pot sobtar veure que les dues grans empreses de cava a Catalunya són les que més diners s'enduen de la PAC, dos milions d'euros cadascuna, aproximadament. Però és que la política agrària comuna premia amb ajudes abundants la comercialització de vins i caves a tercers països, és a dir, fora de la Unió Europea.
Consultada una de les dues grans empreses del cava, Freixenet, assegura que les ajudes rebudes procedeixen de l'Organització Comuna dels Mercats Agrícoles, que és qui s'ocupa de la comercialització dels productes agraris.
La PAC permet rebre diners per infinitat de conceptes. Moltes ajudes no van vinculades estrictament a les hectàrees que es conreen o als tipus de conreu, com assenyala Domènec Vila, delegat a Lleida del Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya:
"El foment en el sector del vi és una estratègia europea, un objectiu de la política agrària comuna, que no té a veure amb la superfície agrícola que es conrea."
Cal recordar, però, que Codorniu va ser una de les grans empreses catalanes fins al 2018, quan la família Raventós-Codorniu es va vendre el 70% de l'empresa, que ara controla el fons d'inversió nord-americà Carlyle. I pel que fa a Freixenet, l'altra empresa històrica de cava a Catalunya, que també s'ha endut gairebé 2 milions d'euros de la PAC el 2022, ara és propietat en un 50% del grup alemany Henkell.
ACTEL, el grup de cooperatives més important de les terres de Lleida
El Grup Actel, que té poc més de 40 anys de vida, aplega un centenar de cooperatives agrícoles, sobretot de fruita, però també de cereals i d'oli. És el que se'n diu, en termes europeus, una OPFH, una Organització de Productors de Fruites i Hortalisses, que també pot optar a unes ajudes europees que un petit productor no pot demanar.
L'avantatge, doncs, està en la comercialització conjunta del producte i és per això que ACTEL, amb la PAC del 2022, ha rebut 1,8 milions d'euros.
Com ACTEL, hi ha moltes altres cooperatives que han rebut ajuts de la PAC, com el Grup de Cooperatives Fruits de Ponent amb gairebé 1 milió d'euros, o la Cooperativa de Sant Domènec amb 1,3 milions.
La burocràcia col·lapsa els petits productors
La PAC proporciona ajudes molt considerables a la pagesia i la ramaderia, però també és veritat que, per demanar les ajudes, cal fer molts papers, estudiar molt bé totes les possibilitats de subvenció, i fer molts tràmits. D'aquí les amargues queixes dels pagesos i ramaders per la immensa quantitat de tràmits que han d'afrontar, com apunta Domènec Vila:
"Cal ser especialista en cada sector i fer molta paperassa. Estan saturats de tanta burocràcia."
Vila posa diversos exemples: si es fa una inversió per reduir el consum d'aigua, hi ha un tipus d'ajut; si fas una reconversió de varietats, n'hi pot haver una altra; les ajudes a l'arròs del delta de l'Ebre són d'un altre tipus, perquè tenen un complement de preservació del medi ambient.
Ara ha entrat en vigor la nova PAC 2023-2027, un nou paquet d'ajudes europees que ja s'han començat a distribuir.
- ARXIVAT A:
- Unió Europea Gastronomia Alimentació Agricultura Empresa