Colau s'acomiada de l'Ajuntament de Barcelona: "Malgrat les querelles no hem tirat la tovallola"

L'exalcaldessa carrega contra les elits "provincianes i mediocres" de la ciutat en un discurs ple d'agraïments i de balanç de la feina feta
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ada Colau

L'exalcaldessa de Barcelona i líder dels Comuns a la capital catalana, Ada Colau, s'ha acomiadat aquest divendres del ple de l'Ajuntament amb un discurs d'agraïments, de balanç de la feina feta i de crítiques contra les elits de la ciutat.

Colau ha assegurat que en els seus dos mandats es van poder fer "coses que ens deien que eren impossibles quan érem activistes". I ha destacat haver "posat límits a les elits", cosa que li va valdre una vintena de querelles que s'han arxivat:

"Va començar la guerra bruta, però malgrat les querelles i campanyes de desprestigi hem seguit endavant i ningú no ha tirat la tovallola"

Precisament, en el discurs al plenari, ha reconegut que el que més l'ha decebut de Barcelona són les seves elits, que ha qualificat de "provincianes, mediocres i avaricioses": 

"Pensen massa en el benefici a curt termini. Ja va sent hora d'institucions fortes i democràtiques que els parin els peus i defensin el bé comú"

L'alcalde Jaume Collboni saluda Ada Colau a l'inici del ple (ACN/Blanca Blay)

Ada Colau ha assegurat que amb partidaris i detractors coincideix en què "feia temps que a Barcelona no hi havia un model de ciutat per entomar reptes com les desigualtats, la contaminació o l'especulació immobiliària".

En aquest sentit, ha enumerat com a fites assolides l'impuls a l'habitatge públic, el servei de mediació per evitar desnonaments, el model superilla, els pressupostos participatius o la protecció dels entorns escolars.

En el capítol d'agraïments, Colau ha citat el secretari municipal, el personal d'alcaldia, dels districtes i les empreses municipals i també el personal de neteja de l'Ajuntament, de qui ha lamentat no haver aconseguit "un salari digne" perquè es regula amb un conveni extern.

I s'ha emocionat quan ha fet "una declaració d'amor" a la seva mare Tina per ensenyar-li a "perseguir els somnis sense tenir por". I ha tingut un record emotiu per a Vanesa Valiño, amb qui va compartir activisme i ara "lluita contra un càncer agressiu".

Aquest és el final del discurs de comiat de Colau:

 

Amb ella, el consistori perd un altre dels líders històrics després de les renúncies de Xavier Trias i Ernest Maragall. Colau marxa però no tanca la porta a tornar a les municipals del 2027.
 

D'activista a primera alcaldessa

Activista provinent de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, després de l'onada del moviment del 15-M es va convertir en la primera dona alcaldessa de Barcelona, quan va guanyar Xavier Trias contra tot pronòstic a les eleccions del 2015. 

Però passada l'eufòria de la primera investidura, el somriure se li va desdibuixar el 2019 quan va arrabassar l'alcaldia al republicà Ernest Maragall acceptant els vots de l'exprimer ministre francès i candidat de Ciutadans, Manuel Valls.

Ada Colau durant la investidura de l'any 2019 (ACN)

Les aliances polítiques van ser especialment difícils en el primer mandat. Va pactar govern amb el PSC de Jaume Collboni, però va expulsar els socialistes un any i mig després pel suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució després de l'1-O.

En el segon mandat, va revalidar l'entesa amb el PSC i va aprovar tots els pressupostos amb l'aval d'ERC des de fora del govern.

A les municipals del 2023 va quedar en tercer lloc, per darrere de Xavier Trias i Jaume Collboni, i en l'últim minut va donar els vots a Collboni per ser alcalde amb el suport també del PP. 
 

Xoc amb els lobbies econòmics

Quan va arribar al govern, una de les seves primeres decisions va ser limitar les places hoteleres i suspendre noves llicències per a pisos turístics. I aquí va començar l'enfrontament amb els lobbies econòmics.

Uns lobbies que tampoc no van veure bé la seva aposta per les superilles i eixos verds, amb el carrer del Consell de Cent com a símbol.

Va haver de fer front a una allau de querelles que la van portar, fins i tot, a declarar davant la justícia, encara que amb el temps s'han anat arxivant.

Durant els seus governs també es va crear l'empresa elèctrica pública, el dentista gratuït per a les persones en situació de vulnerabilitat i la unitat antidesnonaments. I va impulsar l'ampliació del tramvia per la Diagonal, que s'estrenarà el 9 de novembre.


Lluny de l'habitatge públic promès

Un dels seus cavalls de batalla va ser l'habitatge públic, però, tot i l'impuls municipal a la construcció, es va quedar lluny dels 8.000 pisos que havia promès en un inici i els sectors contraris l'han acabat acusant de contribuir a l'encariment de preus.

Colau va fer els primers passos a la PAH (Europa Press/Marta Fernández)

Va implementar les zones de baixes emissions, un projecte que la justícia va tombar i que es va haver de refer. Apel·lant a l'emergència climàtica, sempre ha estat contrària a l'ampliació de l'aeroport del Prat.

Vuit anys de mandat en què va haver de driblar el procés independentista i la pandèmia. També va haver d'afrontar com a alcaldessa els atemptats de la Rambla l'agost del 2017.

Contrària als grans esdeveniments, va acceptar el Mobile World Congress i ara, com a regidora de l'oposició, marxa sent crítica amb la Copa Amèrica, que ella mateixa va contribuir a portar a Barcelona.

Enmig de defensors i detractors, no descarta aprofitar l'onada del seu llegat per intentar reconquerir l'alcaldia el 2027. A l'Ajuntament quedarà com a líder dels Comuns la fins ara portaveu Janet Sanz, amb una llarga trajectòria municipal.
 

ARXIVAT A:
Comuns Ada Colau
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut