L'alcaldessa Ada Colau (ccma)

Colau: "El govern ha arribat tard a l'àrea metropolitana"

L'alcaldessa de Barcelona considera insuficient el sistema de rastreig del Departament de Salut i ha demanat a la Generalitat més recursos per detectar nous casos

Actualitzat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha retret al govern que "ha arribat tard a Lleida, al Segrià, i malauradament ha arribat tard a l'àrea metropolitana", però que ara s'ha de fer el que calgui per evitar més contagis.

Colau ha explicat que, com han dit els experts sanitaris, fa més d'una setmana que des de l'Ajuntament alertaven dels problemes seriosos en el sistema de rastreig, que és "insuficient", que sempre s'han ofert a ajudar, fins i tot amb una cinquantena de rastrejadors que es poguessin afegir als del Departament de Salut.

"Si no haguéssim arribat a la transmissió comunitària potser no haurien calgut restriccions"

 

L'alcaldessa ha comparegut després que el govern hagi demanat que es quedi a casa la població de Barcelona, l'àrea metropolitana, el Segrià i la Noguera.

Segons l'alcaldessa, "l'administració té l'obligació de comunicar clarament a la ciutadania la situació i no deixar d'assenyalar els responsables, però tampoc alimentar polèmiques". Ha parlat de col·laboració institucional per reforçar el sistema sanitari, per "evitar descoordinacions":

"Demanem molts esforços a la ciutadania i vull demanar a la Generalitat que no llenci la tovallola i que no ens limitem a fer mesures restrictives, sinó que es posin tots els esforços a muscular la primària, el sistema sanitari en general i la coordinació entre tots els sectors perquè el rastreig funcioni bé"

 

"Barcelona no està confinada", ha aclarit, però es prenen "algunes restriccions, dividides en recomanacions i prohibicions".


Evitar contactes

Dins de les recomanacions, ha destacat que la majoria de contagis es produeixen en trobades més relaxades amb familiars i amics i que ara cal reduir la vida social i evitar trobar-nos diferents nuclis de convivència.

Dins de les prohibicions, ha considerat molt positiu que la Generalitat impedeixi fer trobades de més de 10 persones, al marge del que pugui dir, finalment, l'autoritat judicial. "No és una mesura arbitrària, sinó la que té més sentit", i ha demanat "prendre-s'ho molt seriosament". L'Ajuntament ja ha donat les ordres corresponents perquè s'apliqui en àmbits on tenen competència, com pot ser els casaments o les cerimònies funeràries.

 

La cultura continua

Pel que fa a actes culturals, com el Grec, ha dit que "es compleix amb totes les garanties de seguretat i poden continuar, poden ser excepcions". El que sí que s'ha suspès són els actes de la festa major del Poble-sec, que havia de començar ara, així com al Baix Guinardó i la Teixonera.

Igualment, es pot sortir a fer esport amb la unitat de convivència, però l'alcaldessa ha defensat distingir entre els esports col·lectius i individuals i que els centres esportius municipals puguin continuar amb els esports individuals.

Els comerços, bars i restaurants estan oberts, però es demana que s'eviti el contacte al màxim possible.

 

Més casos i més joves

Segons les dades que ha donat l'Ajuntament, durant la setmana del 29 de juny al 5 de juliol hi va haver 164 casos nous a la ciutat de Barcelona, que es va triplicar la setmana següent, amb 497 positius nous i que aquesta setmana, que encara no ha acabat, ja se n'han detectat 414 casos.

"Les mesures de prevenció mai han de substituir el sistema de vigilància", ha dit la regidora de Salut, Gemma Tarafa.

La regidora ha informat que hi ha 33 brots actius a Barcelona i que els districtes de l'Eixample i Sants-Montjuïc són els més afectats.

Sobre l'edat dels nous contagis, ha destacat que un 30 % són persones menors de 34 anys i que més de la meitat són d'entre 34 i 60 anys.


Reunió d'alcaldes i Generalitat

Els dotze alcaldes metropolitans han demanat una reunió a la Generalitat, que es farà dissabte al matí, amb el president Torra i els consellers de Presidència, Interior i Salut, per mostrar el desconcert per les noves mesures contra la Covid, que han conegut poc abans de fer-se públiques, i al mateix temps oferir col·laboració, segons ha explicat Ada Colau.

En un principi, els cinc municipis amb platja havien previst coordinar-se per resoldre els dubtes de la ciutadania, però finalment s'ha decidit anar més enllà perquè també cal aclarir detalls que afecten moltes activitats esportives, culturals o econòmiques.

A l'espera d'aquesta reunió, Colau només ha avançat, sobre les normes a la platja, que seria lògica una reducció d'aforament i ha demanat "sentit comú".

ARXIVAT A:
Coronavirus Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut