Col·lapse als accessos al pantà de Sau per veure l'església, al descobert per la sequera

El baix nivell de l'embassament fa emergir bona part del campanar i l'església

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

L'afluència de visitants ha col·lapsat aquest dilluns festiu els accessos al pantà de Sau, a Osona.

La sequera acumulada ha deixat al descobert el campanar i bona part de l'església, que acostumen a quedar sempre sota l'aigua, i ha atret nombrosos curiosos que s'han trobat, però, que no podien accedir a la zona en cotxe.

Cues per accedir al pantà de Sau aquest dilluns (Mireia Segú/Marta Freixanet)

I és que, per segon any consecutiu, la Diputació de Barcelona ha acordat regular els accessos al pantà, del 24 de juny a l'11 de setembre, mitjançant un sistema de reserva prèvia d'aparcament per a vehicles motoritzats

Per accedir a la vall, els cotxes han de pagar 5 euros i les motos 2 euros, amb una reserva en línia anticipada.

Un vigilant informe el conductor d'un vehicle que vol accedir a la zona
L'aparcament habilitat té una capacitat màxima de 90 vehicles (Mireia Segú/Marta Freixanet)

La regulació funciona de les 10 del matí fins a les 7 de la tarda.

A l'interior de l'aparcament, reformat fa 2 anys, hi poden aparcar fins a un màxim de 90 vehicles. Un cop ple, la resta ha de marxar o esperar-se a fora, fins que algú surti, per poder entrar.

Només es permet l'accés als veïns de la zona, als socis del Club Nàutic i als usuaris d'empreses d'esports que tinguin contractat un servei o alguna activitat nàutica a la zona.

Visitants i banyistes que han accedit a l'embassament (Mireia Segú/Marta Freixanet)

Desenes de visitants han decidit esperar; d'altres, però, han girat cua i han buscat plans alternatius per passar aquesta jornada festiva.

La mitjana d'espera, segons alguns testimonis, ha superat l'hora i mitja.

També n'hi ha que han deixat el cotxe a la carretera, tot i l'avís del Servei Català de Trànsit (SCT), que ha recordat que no es pot estacionar al voral de la via:


Entre els que s'han quedat a esperar, reaccions de sorpresa, com les del Joan Roma, que reconeix que no creien que vingués tanta gent, i la Fanny Puig, que creu que hi ha hagut un efecte crida:

"No havíem vist mai tanta gent ni cues per entrar, però és clar, ho van dient tant!"

També en Xevi Buigas, guarda forestal del parc Guilleries-Savassona, ha reconegut a TV3 que, tot i que esperaven moltes visites, el col·lapse els ha sorprès:

"És un cap de setmana llarg, som a l'agost i ha començat a venir molta, molta afluència de gent. Ho sabíem, sí, però tot i així, estem un xic desbordats."

 

El pantà, al 37% de capacitat

Els mesos de maig, juny i juliol han estat els més càlids a Catalunya dels últims 100 anys i això ha accentuat el ritme de pèrdua de reserves d'aigua d'embassaments i pantans.

El pantà està actualment a menys del 37% de la seva capacitat (CCMA)

El pantà de Sau, en concret, ha passat d'estar al 60% de capacitat a principis de juny, al 52% a començaments de juliol i al 41% l'1 d'agost. Aquest dilluns ja estava a menys del 37% de capacitat, segons l'informe diari que publica l'Agència Catalana de l'Aigua.

La sequera ha deixat a la vista bona part de l'església (CCMA)

 

ARXIVAT A:
SequeraTurismeTrànsit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut