Colles castelleres repensen l'horari de les diades per la calor sufocant de les places

Canviar horaris com es farà a la Bisbal del Penedès no sempre és fàcil, perquè són actes tradicionals lligats als altres actes de les festes majors
Redacció Actualitzat
TEMA:
Castellers

En els últims anys, el barret, ventall i l'aigua s'han convertit en elements imprescindibles per a l'activitat castellera.

A l'estiu, les places es poden convertir en un forn, i per això la Universitat Rovira i Virgili ha engegat un estudi amb la participació de moltes colles per analitzar l'impacte de la calor i la humitat en aquesta activitat.

Una de les mesures que s'han posat sobre la taula és modificar l'horari de les diades, un debat que fa temps que està sobre la taula entre els organitzadors d'aquests esdeveniments populars, que solen desenvolupar-se en entorns extremament calorosos.

El barret, ventall i l'aigua s'han convertit en elements imprescindibles per a l'activitat castellera (3Cat)

Aquest entorn i horari, com explica Jon Xavier Olano, que és tècnic de l'IU-RESCAT de la Universitat Rovira i Virgili, pot ser perillós:

"Pot provocar riscos per als castellers, però també per al públic, perquè les places són espais tancats on la temperatura no és la que marquen les estacions meteorològiques, segurament és molt més alta."

I és que acabar la jornada es converteix, molts cops, en una autèntica proesa, com explica el president dels Xiquets de Reus, Pep Llauradó:

"Es nota com augmenta cada vegada més la molèstia per al casteller, la deshidratació... Les actuacions cada cop tendiran més a anar a la tarda."

De fet, la diada castellera del 15 d'agost, a la Bisbal del Penedès, ja se celebrarà a la tarda per evitar les hores de més calor. Un primer pas que, com explica l'alcaldessa, Agnès Ferré, s'ha hagut de fer per responsabilitat:

"El 15 d'agost és un dia que fa molta calor, molta xafogor. La plaça queda molt tancada i no hi corre l'aire, sí és que en fa. Havíem de prendre la decisió per responsabilitat."

Tot i això, aquest tipus de canvis no sempre són tan senzills, perquè algunes cites castelleres estan molt vinculades amb la resta del programa de la festa major. Per això, el repte és buscar un encaix entre els possibles canvis d'horaris i la tradició.

ARXIVAT A:
Castellers Investigadors catalans
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut