Com acollir refugiats ucraïnesos i protegir els menors que arriben a Catalunya
- TEMA:
- Ucraïna
Més de 800 persones, sobretot dones i nens, han arribat fins ara a Catalunya fugint de la guerra a Ucraïna, i en vindran més.
Catalunya és la comunitat on hi ha més ciutadans ucraïnesos de tot l'Estat, unes 22.000 persones, i, com és normal, els que surten del país intenten anar on troben una xarxa de familiars o amics que els puguin ajudar.
On adreçar-se si es vol ajudar als refugiats?
Les persones i entitats que vulguin col·laborar ho han de fer en coordinació amb ajuntaments i Generalitat.
Per això s'ha creat una adreça de correu electrònic per atendre les peticions d'ajuda i de solidaritat: comiteacollida.igualtat@gencat.cat. Qui ho vulgui hi pot contactar explicant l'ajuda que vol prestar.
En aquests dies hi ha hagut moltes iniciatives de la ciutadania per ajudar i acollir refugiats ucraïnesos, també per acollir nens d'aquest país.
Les famílies que acullin menors per vincles d'amistat i familiars és important que contactin amb la Generalitat per registrar l'acolliment i tenir tot l'assessorament i servei necessari.
Primer, protegir els menors
Unicef recorda que aquests processos estan molt regulats i que cal adreçar-se sempre a l'administració autonòmica, que és qui ho gestiona.
"És fonamental assegurar que el nen va a un lloc segur, en la trajectòria i el destí" diu Cristina Junquera, responsable d'incidència política d'Unicef Espanya. Junquera alerta que "en situacions com aquesta, les màfies estan a l'aguait o que hi pot haver abusadors" i per això és important que les famílies d'acollida hagin demostrat la seva idoneïtat:
Des d'Unicef també destaquen que primer sempre s'ha de confirmar que els menors estan de debò desemparats i després buscar la millor solució per a ells. Per això cal pensar abans en familiars i coneguts de la criatura, i si no se'n troben, buscar una solució duradora i estable, sempre en funció de l'interès superior del menor."Pla d'ajuda
La Generalitat ha preparat un pla d'actuació per donar cobertura i ajuda a totes aquestes persones, amb places per atendre'ls, que s'afegeixen als diferents recursos gestionats per entitats com la Creu Roja.
A més de donar-los l'allotjament i la manutenció, el pla de contingència preveu com cobrir altres necessitats com "assessorament jurídic, acompanyament psicològic i l'accés a serveis bàsics", explica la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tania Verge, que presideix el Comitè d'Acollida de les Persones Refugiades.
Segons la consellera, s'hi han implicat diversos departaments com el d'Educació per garantir l'escolaritat dels nens o Sanitat, per facilitar-los la targeta sanitària.
També ha dit que el pla s'anirà adaptant a l'arribada de nous refugiats "per ampliar recursos si és necessari" i, de fet, compten que ho serà.